Τεκτονικές αλλαγές στην Ευρώπη λόγω προσφύγων

Τεκτονικές αλλαγές στην Ευρώπη λόγω προσφύγων

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Μία γυναίκα 105 ετών από το Αφγανιστάν περιλαμβάνεται στους πρόσφυγες που έφθασαν χθες στον προσφυγικό καταυλισμό Οπάτοβατς στην Κροατία, όπως ανακοίνωσαν χθες μη κυβερνητικές οργανώσεις. Παρά τις επιδεινούμενες συνθήκες ασφαλείας στο Αφγανιστάν, η νέα νομοθεσία που τέθηκε σε ισχύ το Σάββατο στη Γερμανία, περιλαμβάνει τους Αφγανούς στις κατηγορίες προσφύγων που έχουν προτεραιότητα για απέλαση, μαζί με τους υπηκόους βαλκανικών χωρών.

Στο πιο πρόσφατο κρούσμα γειτόνων που επιρρίπτουν ευθύνες ο ένας στον άλλο για ένα πρόβλημα που τους ξεπερνά, χθες ο Βαυαρός πρωθυπουργός Ζέεχοφερ στράφηκε εναντίον της Αυστρίας. Ο Ζέεχοφερ ζήτησε από την καγκελάριο Μέρκελ να διαμαρτυρηθεί επισήμως στην Αυστρία, επειδή μεταφέρει πρόσφυγες προς τα βαυαρικά σύνορα. Αντιστοίχως, η κυβέρνηση της Σλοβενίας διαμαρτυρήθηκε προς την Κροατία, όπως νωρίτερα οι Κροάτες είχαν επιρρίψει ευθύνες στους Σέρβους.

Η σύνοδος της Κυριακής για το προσφυγικό αποφάσισε την αποστολή 400 συνοριοφυλάκων της Frontex στα σύνορα της Σλοβενίας με την Κροατία, ενώ η Λιουμπλιάνα ανακοίνωσε την ανάθεση εργολαβίας για την τήρηση της τάξης μεταξύ των προσφύγων σε εταιρεία σεκιούριτι.

Εν τω μεταξύ, οι ανάγκες του προσφυγικού πληθυσμού μεγαλώνουν, καθώς, όταν δεν έχει λυθεί το πρόβλημα της έστω και προσωρινής στέγασής τους, προκύπτουν πολλά προβλήματα υγείας, βρεγμένων ρούχων κτλ.

Στο Μπρετσίζε, στα σύνορα της Σλοβενίας, τουλάχιστον 500 πρόσφυγες έχουν περάσει από την κλινική της πόλης τις τελευταίες 11 ημέρες. «Οι περισσότεροι ασθενείς έχουν λοιμώξεις του αναπνευστικού, βήχα, πονόλαιμο και πυρετό, ενώ πολλά παιδιά έχουν διάρροια και πυρετό», είπε η δρ Καταλίν Ντεμπρετσένι. Χθες, ένα από τα τρένα που μετέφερε πρόσφυγες από την Κροατία προς τη Σλοβενία επρόκειτο να περάσει τα σύνορα, αντί να αφήσει, όπως γινόταν έως τώρα, τους πρόσφυγες στα χωράφια κοντά στα σύνορα, τα οποία προσπαθούσαν να διασχίσουν με ίδια μέσα, συχνά διανυκτερεύοντας στο ύπαιθρο υπό βροχή και πολύ  χαμηλές  θερμοκρασίες.

«Δεν μπορούμε να κλείσουμε τον διακόπτη διά μαγείας», είπε χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, απαντώντας στις επικρίσεις του Βαυαρού πρωθυπουργού, ο οποίος της έχει θέσει «τελεσίγραφο» ώς την 1η Νοεμβρίου προκειμένου να δώσει, όπως λέει ο Ζέεχοφερ, κάποιο σαφές σημάδι ότι η Γερμανία δεν θα δεχθεί άλλους πρόσφυγες. Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η προσφυγική κρίση κινδυνεύει να προξενήσει «τεκτονικές αλλαγές στην Ε.Ε.», όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προσέθεσε ότι η κατάσταση επιτάσσει ταχύτατη κινητοποίηση, κάτι που όμως δεν συμβαίνει. «Τα κράτη-μέλη κινούνται αργά σε μια περίοδο κατά την οποία θα έπρεπε να τρέχουν» είπε ο κ. Γιούνκερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή