ΠΓΔΜ: Παρέμβαση πρέσβεων για την επίλυση της πολιτικής κρίσης

ΠΓΔΜ: Παρέμβαση πρέσβεων για την επίλυση της πολιτικής κρίσης

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Οι πρέσβεις των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Μεγ.Βρετανίας και της Γαλλίας στα Σκόπια, όπως και ο επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας της Ε.Ε στην ΠΓΔΜ κάλεσαν σήμερα το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι να επιδείξει την απαραίτητη δέσμευση για την εφαρμογή της συμφωνίας επίλυσης της πολιτικής κρίσης στη χώρα και να εργαστεί με εποικοδομητικό τρόπο προς την κατεύθυνση αυτή.

Οι πρέσβεις κάλεσαν ακόμη τον κ.Γκρούεφσκι να εξουσιοδοτήσει τους εκπροσώπους του κόμματός του στις διακομματικές διαπραγματεύσεις στην ΠΓΔΜ να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία, με τη διευθέτηση των εκκρεμών ζητημάτων που έχουν προκύψει και να εφαρμόσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα διασφαλίζουν ίσους όρους για τις εκλογές (τον Απρίλιο του 2016) και την αναγνώριση αυτών, τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς, ως αξιόπιστες.

 

Οι πρέσβεις κάλεσαν ακόμη το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ, την Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Ζόραν Ζάεβ να συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη συμφωνία για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου στη χώρα , συμπεριλαμβανομένης και της υπόσχεσής της να μην δημοσιεύσει περαιτέρω υλικό από τις υποκλαπείσες τηλεφωνικές συνομιλίες.

Ακόμη, οι πρέσβεις απηύθυναν έκκληση να εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι και η στελέχωση της ομάδας της ειδικής εισαγγελέως Κάτιτσα Γιάνεβα, ώστε να μπορέσει αυτή να επιτελέσει το έργο της σχετικά με τις έρευνες για το σκάνδαλο με τις τηλεφωνικές υποκλοπές, το οποίο ταλανίζει τη χώρα.

Οι πρέσβεις υπογράμμισαν ότι η συμφωνία για την επίλυση της πολιτικής κρίσης καλεί τα εμπλεκόμενα μέρη να θέσουν το συμφέρον της χώρας πάνω απ΄όλα και να επιβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους για την ενίσχυση της ευρωατλαντικής προοπτικής της ΠΓΔΜ και τον σεβασμό των δημοκρατικών αρχών.

«Όλα τα μέρη πρέπει να επιβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους για την επείγουσα εφαρμογή της συμφωνίας και να ενεργούν στη βάση των συμφωνηθέντων , όπως το απαιτεί η κατάσταση. Σε διαφορετική περίπτωση, θα υπάρξουν επιπτώσεις που θα φανούν στην αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» καταλήγει η ανακοίνωση των πρέσβεων, την οποία ανέγνωσε στον Τύπο ο πρέσβης της Μεγ.Βρετανίας Τσάρλς Γκάρετ.

Πολιτικοί αναλυτές και διπλωματικοί κύκλοι στα Σκόπια εκτιμούν ότι η παρέμβαση αυτή των πρέσβεων έχει ως βασικό αποδέκτη τον Νίκολα Γκρούεφσκι, παρά το γεγονός ότι απευθύνεται και στην αντιπολίτευση και αποτελεί την πιο αυστηρή και τελευταία ίσως προειδοποίηση προς τον πρωθυπουργό της χώρας να ενεργήσει επειγόντως για την εξομάλυνση της πολιτικής κατάστασης στην ΠΓΔΜ.

Μάλιστα, η συμβολική ενέργεια των πρέσβεων να αναγνώσουν την ανακοίνωση προς τον Τύπο, μπροστά από το κτίριο της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ προκάλεσε εντυπώσεις και εξελήφθη ως "μήνυμα" της Διεθνούς Κοινότητας προς τον κ.Γκρούεφσκι.

Οι αρχηγοί των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ είχαν καταλήξει σε μία συμφωνία, στις 15 Ιουλίου, για την επίλυση της πολιτικής συμφωνίας, με τη μεσολάβηση του Επιτρόπου Διεύρυνσης της Ε.Ε Γιοχάνες Χαν.

Ωστόσο, η εφαρμογή της συμφωνίας , η οποία προβλέπει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στη χώρα στα τέλη Απριλίου του 2016, έχει περιέλθει σε τέλμα.

Η Ε.Ε έχει προειδοποιήσει πως εάν οι πολιτικοί αρχηγοί της ΠΓΔΜ δεν κατορθώσουν, τις επόμενες ημέρες, να συμφωνήσουν για την εφαρμογή της συμφωνίας, τότε αυτή κινδυνεύει με κατάρρευση και η διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών τον Απρίλιο του 2016 τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Επιπλέον, όπως σημειώνουν πολιτικοί αναλυτές στα Σκόπια, αν το αδιέξοδο συνεχιστεί, τότε είναι πολύ πιθανό, η ΠΓΔΜ να απωλέσει, τις επόμενες ημέρες, τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας με την Ε.Ε. Μία τέτοια εξέλιξη θα είχε ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή