ΚΟΣΜΟΣ

MSF: Τουλάχιστον 35 νεκροί Σύριοι από βομβαρδισμούς σε νοσοκομεία

msf-toylachiston-35-nekroi-syrioi-apo-vomvardismoys-se-nosokomeia-2108127

Τουλάχιστον 35 Σύριοι, ασθενείς και ιατρικό προσωπικό, έχουν χάσει τη ζωή τους ενώ 72 έχουν τραυματιστεί από αεροπορικούς βομβαρδισμούς κατά νοσοκομείων στη Συρία, όπως καταγγέλλουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF).

Η αύξηση αυτή των αεροπορικών πληγμάτων, για τα οποία η οργάνωση δεν διευκρινίζει ποιος ευθύνεται, αλλά σημειώνει ότι άρχισαν στα τέλη του Σεπτεμβρίου, έχει πλήξει 12 νοσοκομεία στις επαρχίες Ιντλίμπ (δυτική Συρία), Χαλέπι (βόρεια) και Χάμα (κεντρική), τα μισά από τα οποία λειτουργούν με την υποστήριξη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, αναφέρεται σε ανακοίνωση της μκο.

"Συνολικά, έξι νοσοκομεία αναγκάστηκαν να σταματήσουν τις δραστηριότητές τους και τέσσερα ασθενοφόρα καταστράφηκαν. Ένα μόνο (νοσοκομείο) λειτούργησε ξανά, ενώ η πρόσβαση σε υπηρεσίες επειγόντων, σε μαιευτήρια, παιδιατρικές κλινικές και υπηρεσίες παροχής πρώτων βοηθειών διακυβεύεται σοβαρά σε αυτές τις ζώνες", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Εξάλλου "δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους" λόγω των επιθέσεων αυτών, προστίθεται στην ανακοίνωση των MSF.

"Έπειτα από περισσότερα από τέσσερα χρόνια πολέμου, εξακολουθεί να με αφήνει άναυδο ο βαθμός στον οποίο οι διάφορες εμπλεκόμενες πλευρές στη σύγκρουση μπορούν να καταπατούν το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο", δήλωσε ο Σιλβέν Γκρουλξ, επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Συρία.

Από την έναρξη του εμφυλίου στη Συρία, που άρχισε τον Μάρτιο του 2011, έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι, ενώ 6,5 εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας και 4,2 εκατομμύρια την έχουν εγκαταλείψει.