Γ. Λάζαρ: «Να απελαύνονται όλοι στην Ελλάδα»

Γ. Λάζαρ: «Να απελαύνονται όλοι στην Ελλάδα»

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ. Ο εκπρόσωπος του Ούγγρου πρωθυπουργού Ορμπαν, Γιάνος Λάζαρ, δήλωσε χθες ότι η Ουγγαρία δεν θα δεχθεί να απελαθεί κανένας μετανάστης από άλλη ευρωπαϊκή χώρα προς το έδαφός της και ότι αν κάποια χώρα κάνει απελάσεις μεταναστών, πρέπει να τους στέλνει στην Ελλάδα. Ο Λάζαρ υποστήριξε ότι οι περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες εισέρχονται στην Ε.Ε. διαμέσου Ελλάδας, είτε έχουν καταγραφεί από τις ελληνικές αρχές είτε όχι, άρα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα.

Η δήλωση ενέχει έναν βαθμό αυθαιρεσίας, δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει γίνει το πρώτο αλλά όχι το μόνο σημείο εισόδου στην Ε.Ε., οπότε κατά τον ίδιο τρόπο θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι οι μετανάστες πρέπει να επιστρέφουν στην Ιταλία. Σε κάθε περίπτωση, πολυάριθμοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει τον τελευταίο καιρό ότι η λύση στο προσφυγικό πρέπει να είναι πανευρωπαϊκή και να μην αφήνει όλα τα βάρη στις χώρες πρώτης εισόδου.

Η Ουγγαρία έχει καταγραφεί ως χώρα πρώτης εισόδου για πολλούς πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν προηγουμένως περάσει από την Ελλάδα, πράγμα που σημαίνει ότι αν εφαρμοστούν οι συμφωνίες του Δουβλίνου, η Αυστρία και η Γερμανία θα μπορούσαν να στείλουν χιλιάδες ανθρώπους πίσω στην Ουγγαρία. Αυτό είναι που προσπαθεί να αποτρέψει η ουγγρική κυβέρνηση, η οποία εξάλλου δεν επιθυμεί να λάβει μέρος στο πρόγραμμα επανεγκαταστάσεων, ούτε ως χώρα από την οποία θα φεύγουν πρόσφυγες προς άλλες χώρες ούτε ως χώρα υποδοχής. Χθες ο Λάζαρ δήλωσε ότι η κυβέρνηση του κόμματος Φιντέζ θα ζητήσει από τη Βουλή να προσφύγει δικαστικά εναντίον του προγράμματος επανεγκατάστασης, ενώ αντίστοιχη προσφυγή έχει υποβάλει η Σλοβακία.

Χθες το μεσημέρι, εκατοντάδες πρόσφυγες, μερικοί με παιδιά στην αγκαλιά, παραβίασαν τον φράκτη στον προσφυγικό καταυλισμό Σεντίλτζ, στα σύνορα Σλοβενίας-Αυστρίας, ύστερα από πολύωρη αναμονή σε θερμοκρασίες που πλησιάζουν το μηδέν. Ακολούθησαν σκηνές αλλοφροσύνης, με ανθρώπους να ποδοπατούνται, μέχρι τη στιγμή κατά την οποία οι Αρχές της Αυστρίας άνοιξαν τον φράχτη και επέτρεψαν σε εκατοντάδες ανθρώπους να περάσουν.

Συνωστισμός παρατηρήθηκε χθες και στα σύνορα Αυστρίας-Γερμανίας, στο Πασάου, όπου οι Αρχές δηλώνουν ότι δεν έχουν αρκετά λεωφορεία, ούτε αρκετά κέντρα υποδοχής ώστε να εξυπηρετήσουν τους περίπου 6.500 ανθρώπους που έφθασαν στα σύνορα χθες. Ο μεγάλος συνωστισμός στην ουρά για την καταγραφή προσφύγων στο Βερολίνο διευκόλυνε την εξαφάνιση του 4χρονου Μοχάμεντ από τη Βοσνία πριν από λίγες εβδομάδες. Χθες η εισαγγελία του Βερολίνου ανακοίνωσε ότι συνέλαβε τον 32χρονο που εμφανίζεται στις κάμερες κλειστού κυκλώματος να φεύγει από την ουρά κρατώντας τον Μοχάμεντ από το χέρι, ενώ βρήκε πτώμα παιδιού στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου του. Οι Αρχές είπαν ότι κρίσιμο ρόλο στον εντοπισμό του δράστη έπαιξε η μητέρα του, στην οποία ο 32χρονος εξομολογήθηκε την πράξη του. Σύμφωνα με τις Αρχές, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το έγκλημα είχε ξενοφοβικά κίνητρα.

Η Ενωση Πόλεων Γερμανίας υπολογίζει ότι το μηνιαίο κόστος για τη στέγαση και τη γενικότερη φροντίδα των προσφύγων ανέρχεται σε 1.000 ευρώ τον μήνα κατ’ άτομο, υπερβαίνοντας τα 670 ευρώ που έχει δεσμευθεί ότι θα τους χορηγήσει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή