Σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις μεταξύ των «5»

Σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις μεταξύ των «5»

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να μειώσουν την απόσταση που τους χωρίζει αναφορικά με την πολιτική επίλυση της συριακής κρίσης και τον ρόλο του προέδρου Μπασάρ Ασαντ στη μεταβατική περίοδο, επιδιώκουν στη Βιέννη οι υπ. Εξωτερικών πέντε κρατών με ιδιαίτερη επιρροή στα δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα: των ΗΠΑ, της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας, που υποστηρίζουν την αντιπολίτευση και της Ρωσίας και του Ιράν, που στέκονται στο πλευρό της συριακής κυβέρνησης.

Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των πέντε άρχισαν χθες στην αυστριακή πρωτεύουσα και προβλέπεται να ολοκληρωθούν σήμερα, με τη συμμετοχή διπλωματών από Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Αίγυπτο, Λίβανο και Ε.Ε. Η διήμερη συνάντηση της Βιέννης απέκτησε ιδιαίτερη σημασία με τη συμμετοχή του Ιράν, εξέλιξη η οποία κατέστη δυνατή από τη στιγμή που οι ΗΠΑ ήραν τις αντιρρήσεις τους επί του θέματος.

«Οσοι προσπαθούσαν να βρουν μια λύση στη συριακή κρίση, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο όσο δεν συμμετέχει το Ιράν», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Τζαβάντ Ζαρίφ. Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας συναντήθηκε χθες το βράδυ τόσο με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, όσο και με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, πριν από την έναρξη των πενταμερών διαβουλεύσεων. Προτού αναχωρήσει για την Αυστρία, ο Τζον Κέρι φρόντισε να κρατήσει χαμηλά τον πήχυ των προσδοκιών, δηλώνοντας ότι η εξεύρεση πολιτικής λύσης στο συριακό πρόβλημα «δεν θα είναι εύκολη και δεν θα είναι αυτόματη». Επέμεινε όμως στην ανάγκη να χαράξουν οι συνομιλίες της Βιέννης «ένα δρόμο για την έξοδο από την κόλαση», στην οποία βρίσκεται σήμερα η Συρία. Αργότερα, ο σύμβουλος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τομ Σάνον, δήλωσε από την Ουάσιγκτον ότι στόχος του Κέρι είναι να σφυγμομετρήσει στη Βιέννη «τον βαθμό κατά τον οποίο (Ρωσία και Ιράν) είναι έτοιμοι να συνεργαστούν ευρέως με τη διεθνή κοινότητα, ώστε να πείσουν τον κ. Ασαντ ότι στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου οφείλει να εγκαταλείψει την εξουσία».

Επί του παρόντος, ούτε η Ρωσία ούτε το Ιράν δείχνουν να επείγονται για κάτι τέτοιο. Ανώτατος Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει υποψήφιος ικανός να αντικαταστήσει τον Ασαντ και ότι προτεραιότητα για όλους θα έπρεπε να είναι η ήττα του «Ισλαμικού Κράτους».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή