Απειλή κυρώσεων για Λεπέν στο Ευρωκοινοβούλιο

Απειλή κυρώσεων για Λεπέν στο Ευρωκοινοβούλιο

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Ηταν απλά μία «ιπποτική» κίνηση. Ετσι περιέγραψε η Μαρίν Λεπέν την κίνηση του αντιπροέδρου του Εθνικού Μετώπου στο Ευρωκοινοβούλιο, Μαρσέλ ντε Γκραφ, να ψηφίσει «αντ’ αυτής» σε οκτώ ψηφοφορίες στην Ολομέλεια του Οκτωβρίου. Η ψήφος στο Ευρωκοινοβούλιο είναι αυστηρά προσωπική και η Γαλλίδα ευρωβουλευτής αντιμετωπίζει κυρώσεις που μπορούν να φθάσουν έως και την προσωρινή αναστολή της ιδιότητας της ευρωβουλευτού.

Την ώρα των ψηφοφοριών, την Τετάρτη, έγινε εμφανές αυτό που ήταν ήδη γνωστό: ότι η Λεπέν εκλαμβάνει το Ευρωκοινοβούλιο ως βάση αναρρίχησης σε άλλα αξιώματα, με πρώτο μέλημα αυτή την περίοδο την εκλογή της στο αξίωμα της περιφερειάρχου του Νορ-Πα-ντε-Καλαί-Πικαρντί τον Δεκέμβριο. Ενώ οι ψηφοφορίες βρίσκονταν σε εξέλιξη, η Λεπέν αποχώρησε από την αίθουσα και ο Ντε Γκραφ φάνηκε καθαρά να ψηφίζει για λογαριασμό της. Η Λεπέν αργότερα ισχυρίστηκε ότι είχε αφήσει στο γραφείο της την κάρτα με την οποία ψηφίζουν οι ευρωβουλευτές και ότι ο Ντε Γκραφ τη χρησιμοποίησε με δική του πρωτοβουλία. Απαντώντας μάλιστα στην υποτιθέμενη «ιπποτική» χειρονομία του αντιπροέδρου με γνήσιο μεγαλείο ψυχής, η Λεπέν επέμεινε ότι οποιεσδήποτε κυρώσεις πρέπει να επιβληθούν στον Ντε Γκραφ και όχι φυσικά στην ίδια.

Για την επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου, οι ευρωεκλογές του 2014, στις οποίες το κόμμα της ήρθε πρώτο, ήταν ο πρώτος σταθμός, ενώ οι περιφερειακές εκλογές της 6ης και 13ης Δεκεμβρίου είναι ο δεύτερος. Ο πραγματικός προορισμός βεβαίως δεν είναι άλλος από τις προεδρικές εκλογές του 2017, στις οποίες αναμένεται να περάσει στον δεύτερο γύρο και εν συνεχεία να ηττηθεί.

Το γεγονός ότι η Λεπέν, ως περιφερειάρχης, θα αντιμετωπίσει τα ζητήματα του Νορ-Πα-ντε-Καλαί με την ίδια αδιαφορία την οποία έχει επιδείξει και στο Ευρωκοινοβούλιο είναι ένα από τα επιχειρήματα του συντηρητικού αντιπάλου της. Προσπαθώντας να αποφύγει το σφάλμα, καθώς σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις προηγείται με μεγάλη διαφορά του σοσιαλιστή και του συντηρητικού αντιπάλου της, η Λεπέν ακύρωσε τη συμμετοχή της σε πολλά ντιμπέιτ, ενώ μέχρι τώρα αποφεύγει τις τοπικές επισκέψεις. Οι δημοσκοπήσεις έχουν προϊδεάσει τους επιτελείς του Σοσιαλιστικού Κόμματος για σοβαρές απώλειες στις περιφέρειες όλης της χώρας, εκτιμώντας ότι το κόμμα του Γάλλου προέδρου Ολάντ θα διατηρήσει μόλις τρεις περιφέρειες. Ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς δήλωσε προχθές ότι το κόμμα του θα κάνει «τα πάντα», προκειμένου να μην πέσει καμία γαλλική περιφέρεια στα χέρια του Εθνικού Μετώπου. Αναλυτές θεωρούν ότι αυτό μπορεί να σημαίνει ανοικτή στήριξη στον δεύτερο γύρο προς τους υποψηφίους της συντηρητικής αντιπολίτευσης. Στη Νότια Γαλλία, μια άλλη Λεπέν, η Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν, διεκδικεί με λιγότερες αξιώσεις την περιφέρεια της Προβηγγίας-Αλπεων-Κυανής Ακτής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή