Σε θετικό κλίμα η επίσκεψη Μέρκελ στην Κίνα

Σε θετικό κλίμα η επίσκεψη Μέρκελ στην Κίνα

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΚΙΝΟ. Tην ανησυχία της για τη διένεξη Κίνας – ΗΠΑ στη Νότια Σινική Θάλασσα εξέφρασε χθες στο Πεκίνο η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, συνιστώντας στον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ προσφυγή σε διεθνή δικαστήρια για την επίλυση της διαφοράς. Κατά τη διήμερη επίσκεψή της στη χώρα, η Μέρκελ τόνισε ότι οι θαλάσσιοι εμπορικοί δρόμοι πρέπει να παραμείνουν ανοιχτοί, παρά την ένταση που προκάλεσε η διέλευση αμερικανικού πολεμικού πλοίου αμφισβητώντας τις κυριαρχικές διεκδικήσεις της Κίνας στην περιοχή.

Παράλληλα, οι δύο πολιτικοί ξεκίνησαν συζητήσεις για τη μεταφορά δύο γιγαντιαίων πάντα στον ζωολογικό κήπο του Βερολίνου. Στο μεταξύ η Κίνα υπέγραψε χθες συμφωνία για την αγορά εκατό Α320 επιβατικών αεροπλάνων στενής ατράκτου από την Airbus, συνολικού ύψους 9,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η συμφωνία αυτή, που υπογράφηκε στην έναρξη της επίσκεψης της Μέρκελ στο Πεκίνο και κατά τη διάρκεια της συνάντησής της με τον Λι, περιλαμβάνει εξάλλου την επιβεβαίωση για 30 παραγγελίες αεροσκαφών μεγάλων αποστάσεων A330, που αποτελούσαν το αντικείμενο πρωτοκόλλου συμφωνίας που είχε ήδη γίνει γνωστή.

Η Airbus ανταγωνίζεται την αμερικανική Boeing σε μια κούρσα επικράτησης σε μια ευημερούσα κινεζική αγορά. Σύμφωνα με πρόσφατες προβλέψεις της Boeing, η Κίνα θα χρειαστεί 6.330 επιβατικά αεροσκάφη, δηλαδή νέες παραγγελίες ύψους ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων μέσα στα επόμενα 20 χρόνια. Η Air China Ltd και άλλες κινεζικές αεροπορικές εταιρείες επεκτείνουν τους στόλους, καθώς ο αριθμός των επιβατών που ταξιδεύουν στο εσωτερικό της Κίνας και στο εξωτερικό αναμένεται να τριπλασιαστεί τις δύο προσεχείς δεκαετίες. Η Airbus διαθέτει στην Τιανζίν της Βόρειας Κίνας γραμμή συναρμολόγησης για τα αεροσκάφη Α320 που πωλούνται κυρίως σε κινεζικές αεροπορικές εταιρείες. Ο όμιλος ετοιμάζεται να προσθέσει στις εγκαταστάσεις αυτές ένα κέντρο τελικής επεξεργασίας για τα μεγάλα αεροσκάφη Α330.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή