Συριακό: Διαφωνία στη Βιέννη για Ασαντ και εκλογές

Συριακό: Διαφωνία στη Βιέννη για Ασαντ και εκλογές

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ιράν άφησε σήμερα να εννοηθεί ότι υποστηρίζει μια εξάμηνη μεταβατική περίοδο στη Συρία μετά την οποία θα διεξαχθούν εκλογές προκειμένου να αποφασιστεί η τύχη του Μπασάρ αλ Άσαντ, μια πρόταση που έχει "πέσει" στο τραπέζι των ειρηνευτικών συνομιλιών ως παραχώρηση, την οποία όμως οι εχθροί του προέδρου απέρριψαν ως ένα τέχνασμα προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία.

Σύμφωνα με πηγές, αυτή η ιρανική πρόταση σημαίνει πως ο στενότερος σύμμαχος του Άσαντ δεν επιμένει πλέον να παραμείνει ο σύρος πρόεδρος στην εξουσία.

Όμως οι εχθροί του Άσαντ υποστηρίζουν ότι οι εκλογές θα τον κρατούσαν στην εξουσία, εκτός αν γίνονταν και άλλα βήματα προκειμένου να απομακρυνθεί. Η κυβέρνησή του διεξήγαγε εκλογές μόλις πέρυσι, τις οποίες κέρδισε με ευκολία. Οι αντίπαλοί του απορρίπτουν οποιαδήποτε πρόταση για μία μετάβαση, εκτός εάν απομακρυνθεί.

Ιρανοί αξιωματούχοι συμμετείχαν για πρώτη φορά στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στη Βιένη για τη Συρία, έναν μήνα αφότου η ισορροπία δυνάμεων στον τετράχρονο εμφύλιο πόλεμο άλλαξε προς όφελος του Άσαντ, με τη Ρωσία να εξαπολύει αεροπορικές επιδρομές εναντίον των εχθρών του.

Το Ιράν εμφανίζεται να προσαρμόζει τη στάση του έτσι ώστε να δημιουργηθεί μεγαλύτερο έδαφος για συμβιβασμό με δυτικές χώρες που έχουν αρχίσει να αποδέχονται πως ο Άσαντ δεν μπορεί να εκδιωχθεί με τη βία από την εξουσία.

"Το Ιράν δεν επιμένει να κρατήσει τον Άσαντ στην εξουσία για πάντα", δήλωσε σήμερα ο ιρανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αμίρ Αμπντολαχιάν, μέλος της αντιπροσωπείας της Τεχεράνης στις συριακές συνομιλίες, σύμφωνα με ιρανικά ΜΜΕ.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος από τη Μέση Ανατολή που είναι εξοικειωμένος με την ιρανική θέση είπε ότι αυτή θα μπορούσε να φθάσει μέχρι και στον τερματισμό της υποστήριξης προς τον Άσαντ μετά τη μεταβατική περίοδο.

"Οι συνομιλίες δεν είναι τίποτε άλλο από συμβιβασμοί και το Ιράν είναι έτοιμο να κάνει έναν συμβιβασμό αποδεχόμενο να παραμείνει ο Άσαντ για έξι μήνες", δήλωσε στο Ρόιτερς ο αξιωματούχος. "Βέβαια, ο συριακός λαός είναι αυτός που θα αποφασίσει για την τύχη της χώρας".

Προσωπικότητες της συριακής αντιπολίτευσης, που έχει ενοχληθεί από τον αποκλεισμό της από τις σημερινές συνομιλίες για την τύχη της χώρας τους, απέρριψαν τη φερόμενη ως ιρανική πρόταση ως τρικ.

"Ποιος είναι τόσο τρελός που να πιστεύει ότι υπό τις σημερινές συνθήκες στη Συρία θα μπορούσε κάποιος να κάνει εκλογές;" δήλωσε στο Ρόιτερς ο Τζορτζ Σάμπρα, μέλος της υποστηριζόμενης από τη Δύση πολιτικής αντιπολίτευσης, του εξόριστου Συριακού Εθνικού Συνασπισμού. "Ο Μπασάρ αλ Άσαντ και το καθεστώς του αποτελούν τη ρίζα της τρομοκρατίας στη Συρία", είπε.

"Με αυτή την αναρχία δεν θα είναι πραγματικές εκλογές, επομένως τις απορρίπτουμε κατηγορηματικά", είπε ο Άχμεντ αλ-Σεούντ, μαχητής στη 13η Μεραρχία των ανταρτών που πολεμά στη δυτική επαρχία Χάμα.

Ο Αμπού Γκάιτ αλ-Σάμι, εκπρόσωπος της αντάρτικης οργάνωσης Αλουιγιάτ Σέιφ αλ-Σαμ που πολεμά στον νότο, δήλωσε πως η συμμετοχή του Άσαντ σε εκλογές είναι αδιανόητη: "Η τύχη του Άσαντ και όλων των εγκληματιών θα έπρεπε να αποφασιστεί από το δικαστήριο, μετά τις σφαγές που διέπραξε ο ίδιος και εκείνοι που είναι μαζί του εναντίον του συριακού λαού".

Ωστόσο μια δέσμευση εκ μέρους του Ιράν σε ένα καθορισμένο χρονικό όριο για μια μετάβαση θα μπορούσε να θεωρηθεί σημαντική νέα δέσμευση, που θα μπορούσε ενδεχομένως να αποτελέσει βάση για διπλωματικές προσπάθειες στο μέλλον, την ώρα που η θέση του Άσαντ έχει ενισχυθεί από την απόφαση της Ρωσίας να συμμετάσχει στον πόλεμο στο πλευρό του.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ και άλλοι αντιπρόσωποι δήλωσαν πως ένας νέος γύρος ειρηνευτικών συνομιλιών για τη Συρία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ακόμη και την ερχόμενη εβδομάδα.

Ανατολής, τα οποία κάνουν δηλώσεις για να ανταποκριθούν στα συμφέροντά τους κι όχι στο πραγματικό πρόβλημα στη Συρία", κατέληξε ο ίδιος.

Το Ιράν και η Ρωσία έχουν προσφέρει σημαντική υποστήριξη στην κυβέρνηση του Άσαντ, ενώ η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και η Τουρκία αξιώνουν την αποχώρησή του από την εξουσία.

Οι ΗΠΑ έχουν πει ότι θα μπορούσαν να ανεχθούν τον Άσαντ κατά τη διάρκεια μιας σύντομης μεταβατικής περιόδου, αλλά ότι ο Σύρος πρόεδρος θα πρέπει στη συνέχεια να εγκαταλείψει το πολιτικό σκηνικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή