Αμερικανικές ειδικές δυνάμεις στη Συρία

Αμερικανικές ειδικές δυνάμεις στη Συρία

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίπου πενήντα κομάντο των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων θα αποσταλούν στη βόρεια Συρία για να συνεργαστούν με τα τοπικά στρατεύματα εδάφους στη μάχη κατά του ISIS, ύστερα από εντολή του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με δηλώσεις ανώνυμων Αμερικανών αξιωματούχων. Πρόκειται για την πρώτη φορά που αμερικανικά στρατεύματα θα δράσουν ανοικτά επί συριακού εδάφους. Παράλληλα, η τουρκική βάση του Ιντσιρλίκ θα ενισχυθεί με νέα μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-15 και Α-10.

Την Παρασκευή, με τη συμμετοχή 17 κρατών, των Ηνωμένων Εθνών και της Ε.Ε., πραγματοποιήθηκε χθες στη Βιέννη η ευρύτερη, μέχρι στιγμής, διεθνής συνάντηση για τον τερματισμό του συριακού εμφυλίου πολέμου. Για πρώτη φορά συμμετείχε στις συνομιλίες και το Ιράν, γεγονός που τροφοδότησε συγκρατημένη αισιοδοξία για την πιθανότητα πολιτικής επίλυσης της κρίσης.

Οι συμμετέχοντες εκδήλωσαν σε κοινή ανακοίνωση την πρόθεση να προωθήσουν την κατάπαυση του πυρός σε όλη τη συριακή επικράτεια. Παράλληλα, κάλεσαν τα Ηνωμένα Εθνη να διοργανώσουν επαφές μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και των αντιπολιτευτικών δυνάμεων, ώστε να υπάρξει μία πολιτική ζύμωση, που θα οδηγήσει στη δημιουργία νέου συντάγματος και σε εκλογές, όπως διευκρίνισε ο Γερμανός ΥΠΕΞ Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Σε μια πιθανή ένδειξη προόδου, ο ίδιος ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει και δεύτερος γύρος συνομιλιών την ερχόμενη εβδομάδα, πιθανότατα πάλι στη Βιέννη. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ και ο ομόλογός του Τζον Κέρι ανέφεραν ότι αμφότεροι επιθυμούν την ανάδυση ενός ενωμένου κοσμικού συριακού κράτους μετά τον εμφύλιο πόλεμο. Αν και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ σχολίασε ότι οι κρατικοί θεσμοί της Συρίας πρέπει να παραμείνουν ανέπαφοι, το μέλλον του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ συνεχίζει να αποτελεί αντικείμενο διαφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.

Ο Λαβρόφ υπογράμμισε ότι στόχος της Μόσχας είναι να αποκλείσει τους τρομοκράτες από την εξουσία, ξεκαθαρίζοντας ότι αν και η κατάπαυση του πυρός θα συζητηθεί, η μάχη κατά των ενόπλων ομάδων θα συνεχισθεί. Εξέφρασε την ελπίδα, ωστόσο ότι θα υπάρξει περισσότερος συμβιβασμός μελλοντικά. Τέλος σχολίασε ότι η αποστολή στρατευμάτων των ΗΠΑ στη Συρία καθιστά την ανάγκη για συνεργασία ανάμεσα στις στρατιωτικές δυνάμεις ακόμη πιο αναγκαία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή