Κρίσιμες εκλογές στην Τουρκία

Κρίσιμες εκλογές στην Τουρκία

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για δεύτερη φορά μέσα σε πέντε μήνες, ανοίγουν αύριο οι κάλπες στην Τουρκία, ύστερα από την αποτυχία τού επί 13 έτη κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) να εξασφαλίσει αυτοδυναμία και την ατελέσφορη έκβαση των διαβουλεύσεων για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, στους μήνες που ακολούθησαν.

Ο ισχυρός άνδρας της χώρας, Ταγίπ Ερντογάν, δεν έκρυψε την ισχυρή επιθυμία του να προκύψει μονοκομματική κυβέρνηση του ΑΚΡ, κάτι που θα διευκολύνει τις προσπάθειές του για αναθεώρηση του συντάγματος στην κατεύθυνση της καθιέρωσης ισχυρού προεδρικού συστήματος. Μιλώντας με δημοσιογράφους στην επίσημη δεξίωση για την «Ημέρα της Δημοκρατίας» –εθνική εορτή προς τιμήν της ανακήρυξης του νεότερου τουρκικού κράτους από τον Κεμάλ Ατατούρκ, στις 29 Οκτωβρίου 1923– δήλωσε: «Ολοι σεβόμαστε το αποτέλεσμα της λαϊκής ετυμηγορίας. Οταν όμως αναζητούμε στον κόσμο κοινωνίες με σταθερότητα και εμπιστοσύνη, δεν τις βρίσκουμε, κατά κανόνα, εκεί όπου υπάρχουν κυβερνήσεις συνεργασίας. Συνήθως τις βρίσκουμε εκεί όπου υπάρχει μονοκομματική κυβέρνηση». Πάντως, ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου αναγνώρισε ότι ο τουρκικός λαός «δεν θα ανεχόταν» νέες πρόωρες εκλογές, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι σε αυτή την περίπτωση το ΑΚΡ θα επιδιώξει κυβέρνηση συνεργασίας. Ολες οι δημοσκοπήσεις της τελευταίας εβδομάδας, πλην μιας, προέβλεπαν άνοδο του ΑΚΡ από το 40,9 που απέσπασε στις εκλογές της 7ης Ιουνίου, στα επίπεδα του 42-43%. Ωστόσο, ένα παρόμοιο ποσοστό δύσκολα θα δώσει αυτοδυναμία στο ΑΚΡ, καθώς το αριστερό φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) αναμένεται να υπερβεί εκ νέου το ελάχιστο όριο κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης (10%).

Η κυβέρνηση Νταβούτογλου εκμεταλλεύθηκε, στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, την επιστροφή της κουρδικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΡΚΚ στον ένοπλο αγώνα για να αποσπάσει ψήφους από το HDP, αλλά και από το δεξιό εθνικιστικό κόμμα ΜΗΡ του Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Η τακτική αυτή φαίνεται να αποδίδει, κυρίως σε βάρος του ΜΗΡ, το οποίο εμφανίζεται από όλες τις δημοσκοπήσεις σε καθοδική τροχιά. Μόνο μία εταιρεία δημοσκοπήσεων, η A&G, προβλέπει ότι το ΑΚΡ θα κερδίσει, και μάλιστα άνετα, την αυτοδυναμία, με ποσοστό 47,2% έναντι 25,3% του κεμαλικού κόμματος CHP (24,9% τον Ιούνιο). Οι εταιρείες δημοσκοπήσεων στην Τουρκία είναι διαβόητες για τις πολιτικές εξαρτήσεις τους. Είναι αξιοσημείωτο, ωστόσο, ότι η A&G ανήκει στον αντιπολιτευόμενο όμιλο Ντογάν (Hurriyet, CNN Turk κ.ά.), ο οποίος διατηρεί μια κοσμική κεμαλική γραμμή και αποτελεί στόχο δικαστικών διώξεων το τελευταίο διάστημα.

Ενας από τους παράγοντες που ενδέχεται να επηρεάσουν καταλυτικά το εκλογικό αποτέλεσμα είναι η συμμετοχή. Οι περισσότεροι δημοσκόποι και αναλυτές προβλέπουν ότι η προσέλευση στις κάλπες θα εκτιναχθεί σε επίπεδα-ρεκόρ, της τάξεως του 84-86%, κάτι που δεν αποκλείεται να ευνοήσει το ΑΚΡ. Κρίσιμο ερώτημα είναι το κατά πόσο οι εκλογές θα διεξαχθούν ομαλά στο σύνολο των κουρδικών περιοχών της νοτιοανατολικής Τουρκίας, αρκετές από τις οποίες παραμένουν αποκλεισμένες λόγω των επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού εναντίον του ΡΚΚ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή