ΚΟΣΜΟΣ

Αντιδρούν στη «ροζ εκστρατεία»

antidroyn-sti-roz-ekstrateia-2108450

Στα ροζ ντύθηκε ο Λευκός Οίκος καθώς και δεκάδες άλλα κτίρια, όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Delta Air Lines ζωγράφισε έναν πελώριο ρόδινο φιόγκο σε ένα από τα αεροσκάφη της, οι αεροσυνοδοί της είναι ντυμένες στα ροζ, ενώ οι αστυνομικοί χρησιμοποιούν ροζ χειροπέδες.

H «εμβάπτιση» των πάντων στο ροζ χρώμα κατά τον μήνα Οκτώβριο έχει στόχο να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος γύρω από το θέμα του καρκίνου του μαστού. Πρόκειται για μια διαδικασία που συγκεντρώνει εκατομμύρια δολάρια για την καταπολέμηση της νόσου. Ομως, για πολλές γυναίκες που πάσχουν από την ασθένεια είναι απλώς ένα δυσάρεστο θέαμα. Η ευαισθητοποίηση, παρατηρούν πολλές ασθενείς, για τον καρκίνο του μαστού αποτελεί μια θαυμάσια ευκαιρία για τα τμήματα μάρκετινγκ των διαφόρων εταιρειών ώστε να κερδίσουν πολλά εκατομμύρια δολάρια, ενώ την ίδια στιγμή τα ποσοστά καρκίνου του μαστού παραμένουν σταθερά και εξακολουθεί να μην υπάρχει θεραπεία για τις γυναίκες στις οποίες ο καρκίνος έκανε μετάσταση σε άλλα όργανα όπως το ήπαρ ή τα οστά. «Τι έχουμε να δείξουμε για τα δισεκατομμύρια που δαπανώνται στα προϊόντα που φέρουν τη ροζ κορδέλα;», διερωτάται η Καρούνα Τζάγκαρ, επικεφαλής της οργάνωσης «Δράση για τον καρκίνο του μαστού». «Εμείς απαιτούμε δράση». Πολλές γυναίκες συμφωνούν με αυτή την προσέγγιση. Η Σίντι Πάρσον, επικεφαλής του Εθνικού Γυναικείου Δικτύου Υγείας, συμφωνεί ότι αυτή η πρακτική δεν βοηθάει τις γυναίκες.

Στις 2 Οκτωβρίου, η Εθνική Συμμαχία Κατά Του Καρκίνου του Μαστού, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που εκπροσωπεί ενώσεις πασχόντων/πασχουσών από καρκίνο του μαστού, έδωσε στον Τύπο ανακοίνωση με την οποία καλεί σε «δράση, όχι ευαισθητοποίηση», ζητώντας, μάλιστα, να δοθούν τα δισεκατομμύρια δολάρια που συγκεντρώνονται σε ερευνητικά κέντρα και όχι για εκστρατείες ενημέρωσης. Η νέα εκστρατεία της οργάνωσης ονομάζεται «Προθεσμία 2020 για τον καρκίνο του μαστού» και περιλαμβάνει ερευνητικό σκέλος το οποίο στοχεύει στη δημιουργία αποτελεσματικών προληπτικών μέσων αλλά και ενός εμβολίου εναντίον της νόσου, μέχρι το 2020.

Και ενώ οι οργανώσεις αντιδρούν στα ροζ της εκστρατείας, τρεις ειδικοί του κέντρου Ντούμπιν του Νοσοκομείου Ορος Σινά, με επιστολή τους στους International New York Τimes, αμφισβητούν τις νέες συστάσεις της αμερικανικής αντικαρκινικής εταιρείας για τις μαστογραφίες, σύμφωνα με τις οποίες οι γυναίκες που διατρέχουν μέσο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου πρέπει να υποβάλλονται σε μαστογραφία ανά διετία μετά τα 55 χρόνια. Οπως επισημαίνουν οι τρεις ειδικοί, η μαστογραφία είναι το μοναδικό υπάρχον διαγνωστικό τεστ που μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του μαστού κατά 30% ενώ η έγκαιρη διάγνωση, όταν οι όγκοι είναι μικρότερου μεγέθους, επιτρέπει τη χειρουργική εκτομή τους χωρίς ιδιαίτερες συνέπειες για το γυναικείο σώμα. Αλλωστε, όσο μικρότερο εντοπίζεται το κακόηθες νεόπλασμα τόσο πιο απίθανο είναι να έχει κάνει μετάσταση στους λεμφαδένες και αλλού, με αποτέλεσμα η γυναίκα να μη χρειαστεί να υποβληθεί σε χημειοθεραπεία ή ακτινοβολίες.