Πιέσεις Ζεεχόφερ προς Μέρκελ για μετανάστες

Πιέσεις Ζεεχόφερ προς Μέρκελ για μετανάστες

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ως «κραυγή για βοήθεια» και όχι ως πραγματικό ενδεχόμενο εκλαμβάνεται η απειλή του Βαυαρού πρωθυπουργού Χορστ Ζεεχόφερ ότι οι υπουργοί του βαυαρικού CSU θα εγκαταλείψουν τον κυβερνητικό συνασπισμό αν η Αγκελα Μέρκελ δεν δώσει σαφή σημάδια περιορισμού της εισόδου προσφύγων και μεταναστών. Ενόψει της σημερινής συνάντησης με την καγκελάριο, ο Ζεεχόφερ δημοσίευσε λίστα αιτημάτων, στα οποία περιλαμβάνεται η δημιουργία καταυλισμών («ζωνών τράνζιτ») στα γερμανικά σύνορα.

«Το ζήτημα δεν είναι να ρίξει τη Μέρκελ αλλά να την πιέσει και να την υποχρεώσει να περάσει από την “ανοιχτή αγκαλιά” σε σύνορα που θα είναι λίγο-πολύ κλειστά, ώστε να περιοριστούν οι αφίξεις», δήλωσε ο εκδότης της εφημερίδας «Ντι Τσάιτ» Γιόζεφ Γιόφε. «Προβλέπω ότι ο Ζεεχόφερ θα επιτύχει, ιδίως εφόσον η Μέρκελ έχει αποδυναμωθεί». Δημοσκόπηση αυτής της εβδομάδας τοποθετεί τη δημοτικότητα του CDU της Μέρκελ στο 36%. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα της τριετίας, αν και το κόμμα εξακολουθεί να απέχει παρασάγγας από τους Σοσιαλδημοκράτες, που βρίσκονται στο 24%. Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές θα γίνουν το 2017, επομένως η Μέρκελ έχει αρκετό χρόνο για να βελτιώσει τα ποσοστά της. Αντιθέτως, ο Ζεεχόφερ αντιμετωπίζει σε λίγες εβδομάδες την ψηφοφορία για την επανεκλογή του στην ηγεσία του βαυαρικού CSU, στην οποία οποιοδήποτε ποσοστό κάτω του 85% θα αποτελούσε προσωπικό πλήγμα.

Ο Γερμανός αναλυτής Βόλφγκανγκ Μίνχαου παραλληλίζει την πολιτική της Μέρκελ στο προσφυγικό με την πολιτική στην κρίση της Ευρωζώνης, υποστηρίζοντας ότι και οι δύο είναι κατ’ ουσίαν ανήθικες. «Ας σκεφτούμε τη συνέχεια της πολιτικής Μέρκελ. Θα έρθουν περισσότεροι πρόσφυγες και η Μέρκελ φυσικά δεν θα κλείσει τα σύνορα. Αντ’ αυτού θα διαπραγματευθεί με τους Τούρκους, με τους Ελληνες και τους Κροάτες. Θα δώσει γιγάντια ποσά για να διασφαλίσει ότι οι πρόσφυγες δεν θα προχωρήσουν προς τη Δύση. Οπως η ελληνική οικονομία μένει στάσιμη σε μια μόνιμη ύφεση, έτσι θα βαλτώσουν και οι πρόσφυγες σε μόνιμα κέντρα υποδοχής. Η Μέρκελ θα αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση όπως αντιμετώπισε και την κρίση της Ευρωζώνης, χωρίς να λυθεί ούτε η μία ούτε η άλλη. Ο μόνος κερδισμένος αυτής της πολιτικής είναι η ίδια η Μέρκελ», εκτιμά ο Γερμανός αναλυτής.

«Οποιος απορρίπτει την ομοσπονδιακή λύση στην Ευρωζώνη, όπως κάνει η Μέρκελ, δεν πρέπει να απορεί γιατί οι άλλοι απορρίπτουν μια ομοσπονδιακή λύση για το προσφυγικό», επισημαίνει ο Μίνχαου. «Μπορούμε λοιπόν να θεωρούμε μια πολιτική ηθική μόνο επειδή βασίζεται σε μια σωστή ηθική αρχή;», διερωτάται εν κατακλείδι. «Φυσικά και είναι ηθικά σωστό να βοηθούμε τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Αλλά να λέμε ότι μπορούμε να δεχθούμε απεριόριστο αριθμό ανθρώπων μόνοι μας, χωρίς αυτό να αντιστοιχεί στις δυνατότητες που έχουμε ή μπορούμε σύντομα να αποκτήσουμε, είναι το ίδιο ανήθικο με την υπόσχεση ότι θα διασώσουμε το νόμισμα με κάθε κόστος».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή