Το στερεότυπο του «τεμπέλη Γάλλου εργαζόμενου»

Το στερεότυπο του «τεμπέλη Γάλλου εργαζόμενου»

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Στο τηλεοπτικό ντιμπέιτ του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος την περασμένη Τετάρτη, ο Τζεμπ Μπους χρησιμοποίησε την ιδέα της «γαλλικής εργάσιμης εβδομάδας» για να κοροϊδέψει τις επιδόσεις του εσωκομματικού αντιπάλου του, Μάρκο Ρούμπιο, στις ψηφοφορίες της Γερουσίας. «Είναι οι τρεις ημέρες κατά τις οποίες εμφανίζεσαι;» τον ρώτησε. Εγείροντας όμως το στερεότυπο του τεμπέλη Γάλλου εργαζομένου, που έχει παντρευτεί το 35ωρο, ο Μπους αναπαρήγαγε ουσιαστικά τα κλισέ περί γαλλικής εργασιακής κουλτούρας. Οι Γάλλοι τείνουν να απασχολούνται λιγότερο από ό,τι οι υπάλληλοι στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες, αλλά εργάζονται περισσότερο από όσο εκείνοι στη Δανία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Νορβηγία. Αλλωστε, οι Γάλλοι μπορούν να εργαστούν πάνω από το όριο των 35 ωρών την εβδομάδα, ενώ οι μάνατζερ δεν υπόκεινται στον περιορισμό. 

Οι Αμερικανοί εργαζόμενοι, στο μεταξύ, εργάζονται πολύ περισσότερο από ό,τι οι Γάλλοι συνάδελφοί τους, 1.789 ώρες ετησίως, έναντι 1.473 των Γάλλων. Η γενναιόδωρη άδεια στη Γαλλία αναμφισβήτητα παίζει ρόλο στη δημιουργία αυτού του χάσματος: 30 ημέρες διακοπών τον χρόνο καθώς και έντεκα εθνικές γιορτές ψαλιδίζουν σημαντικά τον συνολικό αριθμό των εργάσιμων ωρών ανά έτος. Οι ΗΠΑ, αντίστοιχα, δεν προσφέρουν νομικά θεσπισμένη ετήσια άδεια. Οι περιορισμένες ώρες της εργάσιμης εβδομάδας στη Γαλλία αντανακλούν εν μέρει την υψηλή παραγωγικότητα του εργατικού δυναμικού, τον αριθμό δηλαδή αγαθών και υπηρεσιών που παράγονται ανά εργάσιμη ώρα. Στη Γαλλία, ο μέσος όρος είναι 64 δολάρια ανά ώρα, λίγο παραπάνω από τη Γερμανία και πολύ πάνω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ με 49 δολάρια.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή