Μπαν Κι Μουν: Απαράδεκτη η μη εξεύρεση λύσης στο Συριακό

Μπαν Κι Μουν: Απαράδεκτη η μη εξεύρεση λύσης στο Συριακό

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν έκρινε "εντελώς άδικο" και "απαράδεκτο" το γεγονός ότι το μέλλον του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ "κρατά σε ομηρεία όλη τη διαδικασία της πολιτικής διαπραγμάτευσης" για την επίλυση της συριακής κρίσης, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα σε τέσσερις ισπανικές εφημερίδες.

«Το μέλλον του προέδρου Άσαντ πρέπει να αποφασιστεί από τον συριακό λαό» υποστηρίζει ο Μπαν στη συνέντευξη που παραχώρησε στις εφημερίδες El Pais, El Mundo, ABC και La Vanguardia την Παρασκευή, ενώ ήταν σε εξέλιξη οι διεθνείς διαπραγματεύσεις στη Βιέννη, στις οποίες πάντως δεν επιτεύχθηκε κάποια συμφωνία.

«Είναι εντελώς άδικο και παράλογο η τύχη ενός ανθρώπου να κρατά σε ομηρεία όλη τη διαδικασία. Είναι απαράδεκτο», συνέχισε ο Μπαν αναφερόμενος στο θέμα του Άσαντ.

Σχολιάζοντας τη λύση που προτάθηκε, δηλαδή τη συγκρότηση μιας μεταβατικής κυβέρνησης, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ υπενθύμισε τις αντιρρήσεις που εκφράζονται: «Η συριακή κυβέρνηση επιμένει ότι ο πρόεδρος Άσαντ θα πρέπει να συμμετέχει αλλά πολλές χώρες, ιδίως της Δύσης, λένε ότι δεν υπάρχει θέση για αυτόν. Όμως εξαιτίας αυτού του γεγονότος χάσαμε τρία χρόνια, υπάρχουν περισσότεροι από 250.000 νεκροί, περισσότεροι από 13 εκατομμύρια εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της Συρίας πάνω από το 50% των νοσοκομείων, των σχολείων και των υποδομών έχουν καταστραφεί. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο», επέμεινε.

Η σύνοδος της Παρασκευής έληξε χωρίς να υπάρξει μια σύγκλιση σε διάφορα σημεία, το κυριότερο από τα οποία είναι ο μελλοντικός ρόλος του Άσαντ στις πολιτικές εξελίξεις στη Συρία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή