Η Ρωσία κατασκευάζει… «τόξο από ατσάλι»

Η Ρωσία κατασκευάζει… «τόξο από ατσάλι»

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κατάσταση που αντιμετωπίζει στις θάλασσες της Ιταλίας ο 6ος στόλος δεν είναι καθόλου ευχάριστη. Ρωσικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία προκαλούν τις δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, ενώ την ίδια στιγμή, μαχητές του «Ισλαμικού Κράτους» σπέρνουν χάος σε περιοχές της Βορείου Αφρικής. Αυτές οι απειλές έχουν οδηγήσει τους διοικητές των ναυτικών δυνάμεων στην Ευρώπη να κρούουν κώδωνα κινδύνου. «Εάν συνεκτιμήσει κανείς την κατάσταση στην ασφάλεια και όλες τις απειλές, υπάρχει σημαντική αύξησή τους καθώς πλησιάζουμε στο 2016», είπε ο αντιναύαρχος Τζέιμς Φόγκο, επικεφαλής του 6ου στόλου, ο οποίος διευθύνει τις επιχειρήσεις πλοίων, υποβρυχίων και αεροσκαφών στην Ευρώπη και σε περιοχές της Αφρικής.

Στον Βορρά, η Ρωσία δημιουργεί βάσεις στην Αρκτική και απειλεί τους συμμάχους της Βαλτικής του ΝΑΤΟ, την Εσθονία, τη Λιθουανία και τη Λετονία. Στην Ανατολή, η Μόσχα συνεχίζει να υποδαυλίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία και έχει μετακινήσει στρατιωτικές δυνάμεις με υψηλή τεχνολογία στη Μαύρη Θάλασσα μαζί με ένα νέο υποβρύχιο επίθεσης. Στον Νότο, το «Ισλαμικό Κράτος» έχει διεισδύσει στη Λιβύη και το διαλυμένο κράτος βρίσκεται αντιμέτωπο με περαιτέρω αναταραχές. Ο ναύαρχος Μαρκ Φέργκιουσον, επικεφαλής των ναυτικών δυνάμεων Ευρώπης και Αφρικής, προειδοποίησε πως η Ρωσία κατασκευάζει ένα «τόξο από ατσάλι» από την Αρκτική έως τη Βαλτική, έως την Κριμαία και τη Μαύρη Θάλασσα, «μας δείχνουν και μας προειδοποιούν ότι ο θαλάσσιος τομέας είναι χώρος που μπορεί να προσβληθεί».

Αυτή η τακτική επίδειξης δύναμης από τη Ρωσία οδηγεί ορισμένους παρατηρητές να υπερασπίζονται τη μεγαλύτερη παρουσία αμερικανικών δυνάμεων στη Μεσόγειο.

Τον Σεπτέμβριο, το αντιτορπιλικό «Κάρνεϊ» έφτασε στην Ισπανία για να προστεθεί στη δύναμη τριών ακόμη όμοιων πλοίων που στάλθηκαν εκεί. Τα τέσσερα αντιτορπιλικά είναι εξοπλισμένα με εξελιγμένα αμυντικά συστήματα πυραύλων και αποτελούν την ευρωπαϊκή βαλλιστική πυραυλική ασπίδα, ενισχύοντας κατά πολύ τις δυνατότητες του 6ου στόλου.

«Οι φίλοι του ναυτικού θα είναι περισσότεροι στην περιοχή», σχολίασε διπλωματικά ο αντιναύαρχος του Βασιλικού Ναυτικού, Πίτερ Χάντσον, απερχόμενος επικεφαλής ναυτικής διοίκησης του ΝΑΤΟ.

«Αυτό που βλέπουμε είναι ένα ρωσικό ναυτικό με περισσότερη αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα», είπε ο ίδιος. «Οι επιχειρησιακές δραστηριότητές τους στη Βαλτική, τη Μαύρη Θάλασσα, την Ανατολική Μεσόγειο, η κατεύθυνση προς τον Ινδικό Ωκεανό αποτελούν ένα δείγμα της έμφασης που δίνει η Ρωσία στις στρατιωτικές της δυνάμεις», υποστήριξε.

Το 2015, το ΝΑΤΟ αύξησε τον αριθμό των ναυτικών ασκήσεων κατά 35%, επικεντρώνοντας στις δεξιότητες που θα χρειαστούν οι συμμαχικές δυνάμεις για να αντιμετωπίσουν έναν αντίπαλο σαν τη Ρωσία. «Μόλις πριν από δύο εβδομάδες πραγματοποιήσαμε άσκηση ενάντια σε υποβρύχια στην κεντρική Μεσόγειο», ανέφερε ο Χάντσον.

Τα τέσσερα αντιτορπιλικά έχουν δώσει ώθηση στη συμμαχία και έχουν προσδώσει νέο χαρακτήρα στη διαδικασία εκπαίδευσης, καθώς μπορούν να εκτελεστούν περισσότερες και πολυπλοκότερες ασκήσεις. «Πάντα προσπαθούμε να διευρύνουμε τις δυνατότητές μας, να βοηθήσουμε μερικά από τα πιο μικρά κράτη να εξελίξουν τις δυνάμεις τους. Η παρουσία αυτού του είδους των πλοίων αποτελεί πολλαπλασιαστή της δύναμης του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο», κατέληξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή