Ταλαιπωρία σε αεροδρόμια από πυκνή ομίχλη

Ταλαιπωρία σε αεροδρόμια από πυκνή ομίχλη

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Πυκνότατη ομίχλη σκέπασε χθες ολόκληρη τη Βρετανία, διαταράσσοντας τις συγκοινωνίες και προκαλώντας τη ματαίωση ή την καθυστέρηση εκατοντάδων αεροπορικών πτήσεων. Στο αεροδρόμιο Χίθροου, εξαιτίας του μετεωρολογικού φαινομένου ματαιώθηκε περισσότερο από το 10% των πτήσεων. Σύμφωνα με τη βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία, η ομίχλη αναμενόταν να είναι τόσο πυκνή ώστε θα περιόριζε την ορατότητα σε λιγότερο από εκατό μέτρα, ενώ αναμενόταν να βελτιωθεί η κατάσταση αργά το απόγευμα.

Δραματική η κατάσταση των ταξιδιωτών στα μεγάλα βρετανικά αεροδρόμια, καθώς οι πολύωρες καθυστερήσεις βρέθηκαν στην ημερήσια διάταξη. Στο Χίθροου του Λονδίνου ματαιώθηκαν 45 πτήσεις, ενώ προβλήματα, κυρίως πολύωρες καθυστερήσεις, παρουσιάστηκαν και στα αεροδρόμια του Μάντσεστερ, του Λιντς, του Μπράντφορντ, της Γλασκώβης, του Μπέλφαστ (Β. Ιρλανδία), του Κάρντιφ της Ουαλλίας κ.α. Οπως ανέφερε εκπρόσωπος Τύπου του αεροδρομίου του Χίθροου, στα αεροδρόμια αναπτύχθηκαν από νωρίς άνδρες και γυναίκες έτοιμοι να παράσχουν κάθε δυνατή βοήθεια σε οποιονδήποτε επιβάτη το είχε ανάγκη.

Τα στελέχη του Χίθροου συναντήθηκαν με εκπροσώπους των αεροπορικών εταιρειών και τον φορέα αεροπορικής πλοήγησης ΝATS προκειμένου από κοινού να αποφασίσουν ποιες πτήσεις έπρεπε να ματαιωθούν. Οταν επικρατεί ομίχλη, τα αεροδρόμια λειτουργούν με ραντάρ και διαδικασίες χαμηλής ορατότητας, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής προσγείωση, απογείωση και πορεία επί του εδάφους κάθε αεροσκάφους. Αυτό σημαίνει ότι το χρονικό διάστημα μεταξύ αεροσκαφών αυξάνεται κατά 50%, καθώς τα αεροπλάνα πρέπει να απομακρυνθούν αρκετά από τον διάδρομο προσγείωσης ή απογείωσης ώστε τα όργανα πλοήγησης τα οποία διαθέτουν να μην κάνουν παρεμβολές σε αυτά άλλων αεροσκαφών.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί, ότι στη Βρετανία ο καιρός τις τελευταίες ημέρες είναι ασυνήθιστα ήπιος για τη συγκεκριμένη περίοδο του χρόνου με τις θερμοκρασίες να φτάνουν ακόμα και τους 22 βαθμούς Κελσίου. Κι ενώ πολλοί αναζητούν τη δροσιά ενός παγωτού ή ακόμα και μιας βουτιάς στις βρετανικές θάλασσες, στην Οξφορντ Στριτ άναψαν την Κυριακή τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή