Γκάμπριελ: «Κάλπικη η διαμάχη για κέντρα διαλογής»

Γκάμπριελ: «Κάλπικη η διαμάχη για κέντρα διαλογής»

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. «Ψευδοδιαμάχη» χαρακτήρισε ο Γερμανός αντικαγκελάριος Γκάμπριελ τη συζήτηση στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού περί δημιουργίας κέντρων διαλογής προσφύγων («ζωνών τράνζιτ») στα γερμανικά σύνορα. Η διάσκεψη μεταξύ των επικεφαλής του κυβερνητικού συνασπισμού την Κυριακή δεν κατέληξε σε αποτέλεσμα, με τον Γκάμπριελ να αρνείται κατηγορηματικά τη δημιουργία τέτοιων κέντρων.

Ο Σοσιαλδημοκράτης Γκάμπριελ υποστήριξε ότι οι υπήκοοι βαλκανικών χωρών, τους οποίους στόχευαν να σταματήσουν τα κέντρα αυτά, ούτως ή άλλως σταμάτησαν να καταφθάνουν στη Γερμανία, ενώ η δημιουργία των κέντρων προσκρούει στην ευρωπαϊκή νομοθεσία περί ελεύθερης μετακίνησης. «Κατά την άποψή μας, η συζήτηση περί των λεγόμενων ζωνών τράνζιτ είναι μια εντελώς κάλπικη διαμάχη», είπε ο Γκάμπριελ, κατηγορώντας τον Ζεεχόφερ και τη Μέρκελ, η οποία «ρυμουλκήθηκε» στη βαυαρική θέση, ότι έχουν «περιττές» απαιτήσεις. Ο Γκάμπριελ υποστήριξε ότι έτσι μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα οι «πραγματικές προκλήσεις», που είναι το πώς θα επισπευσθούν οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου και πώς θα βελτιωθεί η ενσωμάτωση των προσφύγων.

Στο δεξιό άκρο του πολιτικού φάσματος, οι «πραγματικές προκλήσεις» έχουν τελείως διαφορετικό χαρακτήρα. O επικεφαλής του κόμματος AfD στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, Μάρκους Πρέτσελ, υποστήριξε ότι αν πρόσφυγες προσπαθήσουν να περάσουν τα γερμανικά σύνορα ενώ αυτά είναι κλειστά μπορούν να πυροβολούνται. «Η υπεράσπιση των γερμανικών συνόρων με τα όπλα ως έσχατο μέσο είναι αυτονόητη», είπε, κατηγορώντας τη Σλοβενία και την Αυστρία ότι επιτρέπουν «ανεξέλεγκτη» ροή προς τη Γερμανία. «Αυτό μπορούμε να το αποτρέψουμε. Οταν ακουστεί ο πρώτος πυροβολισμός στον αέρα, θα γίνει ξεκάθαρο ότι είμαστε αποφασισμένοι», υποστήριξε.

«Η προσφυγική κρίση γίνεται κρίση του κυβερνητικού συνασπισμού», σημείωσε η εφημερίδα «Χάντελσμπλατ», αν και ο Χορστ Ζεεχόφερ, ο επικεφαλής του βαυαρικού CSU, χαμήλωσε χθες τους τόνους. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γενς Σπαν είπε ότι καμία χώρα δεν μπορεί να διαχειριστεί μακροπρόθεσμα 10.000 αφίξεις ημερησίως χωρίς ελέγχους στα σύνορα. «Ελα, αγαπητό SPD», είπε απευθυνόμενος στο κόμμα του Γκάμπριελ. «Ας το ρυθμίσουμε. Γρήγορα». Η επόμενη συνάντηση των επικεφαλής του κυβερνητικού συνασπισμού για το θέμα θα γίνει την Πέμπτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή