Τέλος ο «ιππότης» και η «ντέιμ» στο αυστραλιανό κράτος

Τέλος ο «ιππότης» και η «ντέιμ» στο αυστραλιανό κράτος

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΜΠΕΡΑ. Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Μάλκολμ Τέρνμπουλ κατήργησε χθες τους τίτλους ευγενείας του ιππότη και της ντέιμ (του αντίστοιχου για τις γυναίκες) από το εθνικό σύστημα τιμών, σε λιγότερο από έναν χρόνο μετά τον σάλο που προκάλεσε η απονομή του τίτλου του ιππότη στον πρίγκιπα Φίλιππο, σύζυγο της βασίλισσας Ελισάβετ. Ο φιλομοναρχικός πρώην πρωθυπουργός της χώρας Τόνι Αμποτ επανέφερε το απαρχαιωμένο σύστημα τιμών το 2014 προκαλώντας αντιδράσεις, ότι δεν έχει επαφή με το δημόσιο αίσθημα. Ο Αμποτ απομακρύνθηκε από τον Τέρνμπουλ με εσωκομματικό «πραξικόπημα» τον Σεπτέμβριο. Η πολιτικά καταστροφική απόφαση να απονείμει στον πρίγκιπα Φίλιππο την ύψιστη εθνική τιμή, αυτήν του Ιππότη του Τάγματος της Αυστραλίας, με την ευκαιρία της Ημέρας της Αυστραλίας, θεωρείται ότι ήταν η αρχή του τέλους για τον Αμποτ.

Η απόφαση του Τέρνμπουλ, πρώην επικεφαλής του Εθνικού Ρεπουμπλικανικού Κινήματος, μπορεί να ερμηνευτεί ως ένδειξη της πρόθεσής του να επαναφέρει το θέμα της σχέσης της χώρας με τη μοναρχία, σχολιάζει το «Ρόιτερς». «Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες ότι η Αυτού Εξοχότητα η Βασίλισσα συμφώνησε με τη σύσταση της κυβέρνησης να αφαιρεθούν οι τίτλοι του ιππότη και της ντέιμ από το Τάγμα της Αυστραλίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Τέρνμπουλ.

«Το υπουργικό συμβούλιο πρόσφατα εξέτασε το Τάγμα της Αυστραλίας, στην 40ή επέτειό του φέτος, και συμφώνησε ότι οι ιππότες και οι ντέιμ δεν ταιριάζουν στο σύγχρονο σύστημα τιμών». Η βασίλισσα Ελισάβετ είναι επικεφαλής του αυστραλιανού κράτους, αλλά ο ρόλος της είναι τυπικός. Εχει ωστόσο εξουσία να εγκρίνει τη διάλυση του κοινοβουλίου, κάτι το οποίο τελευταία φορά συνέβη το 1975 με την αμφιλεγόμενη ανατροπή της κυβέρνησης του Γκοφ Γουίτλαμ. Το 1999 σε εθνικό δημοψήφισμα σχεδόν το 55% των Αυστραλών ψήφισαν κατά της κατάργησης της μοναρχίας, επικρατώντας των Ρεπουμπλικανών του Τέρνμπουλ. Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε φέτος για λογαριασμό του Εθνικού Αυστραλιανού Πανεπιστημίου έδειξε ότι η δημοφιλία του θεσμού της δημοκρατίας έχει μειωθεί περαιτέρω μετά το δημοψήφισμα, ενώ το ποσοστό αποδοχής της βασιλικής οικογένειας έχει αυξηθεί. Συγκεκριμένα, το ποσοστό αποδοχής της δημοκρατίας ανέρχεται σε 54% –από 66% που ήταν το 1998–, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε τηλεφωνικώς σε δείγμα 1.200 ψηφοφόρων από το Κοινωνικό Ερευνητικό Κέντρο τον Μάρτιο, προτού δηλαδή αναλάβει καθήκοντα ο Τέρνμπουλ.

Ο Ντέιβιντ Φλιντ, ακαδημαϊκός και από τους διασημότερους Αυστραλούς υπέρμαχους του θεσμού της μοναρχίας, κατηγόρησε τον Τέρνμπουλ ότι προσπάθησε με αυτό το μέτρο να πάρει το αίμα του πίσω για το αποτυχημένο δημοψήφισμα του 1999 για την κατάργηση της βασιλείας. Κατά τη γνώμη του, η απόφαση του πρωθυπουργού σημαίνει ότι η χώρα δεν θα μπορεί πλέον να απονέμει τιμές στους καλύτερους στρατιώτες, αθλητές και τραγουδιστές της. Εκτός από τον πρίγκιπα Φίλιππο, τρεις ακόμη άνθρωποι έχουν λάβει τίτλους ευγενείας από το 2014: η πρώην κυβερνήτης της Νέας Νότιας Ουαλίας Μαρί Μπασίρ, ο πρώην γενικός κυβερνήτης Πίτερ Κόσγκροβ και ο πρώην υπουργός Αμυνας Ανγκους Χιούστον. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η πρωθυπουργική ανακοίνωση χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό. Πολλοί συμφώνησαν ότι αποτελεί βήμα προόδου για τη χώρα. «Ο πρωθυπουργός θα μας φέρνει πλέον μπροστά… στη δεκαετία του ’80. Ισως αύριο ανακαλύψουμε και την επιστήμη που κρύβεται πίσω από την κλιματική αλλαγή;», έγραψε στο τουίτερ ένας χρήστης. Ενώ το ζήτημα μονοπωλεί τα πρωτοσέλιδα, η οικονομία δοκιμάζεται, η ανεργία εκτοξεύεται και προετοιμάζεται η επιβολή αυξημένου κατά 50% φόρου αγαθών και υπηρεσιών, σχολίασε ένας άλλος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή