Ελπίζει σε λύση του Κυπριακού πριν τις εκλογές του 2016 ο Ν. Αναστασιάδης

Ελπίζει σε λύση του Κυπριακού πριν τις εκλογές του 2016 ο Ν. Αναστασιάδης

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κληθείς να απαντήσει για το αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα επίλυσης του Κυπριακού τόνισε πως η ελπίδα του είναι να υπάρξει λύση πριν τις βουλευτικές εκλογές, στις 22 Μαΐου 2016.

Ανέφερε δε πως όλοι θυμούνται τι έγινε το 2004.  «Αν αποτύχουμε σημαίνει ότι κάποιος άλλος θα επέμβει και όλοι θυμόμαστε τι έγινε το 2004. Το συντομότερο δυνατόν να βρεθεί λύση, τόσο το καλύτερο θα είναι για τη χώρα».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε στο χαιρετισμό του την ορθή πορεία της οικονομίας που διεφάνη μέσω της έκδοσης ομολόγου, παραδεχόμενος ότι είναι υψηλό το επιτόκιο, αλλά και ταυτόχρονα το χαμηλότερο σε δεκαετές ομόλογο που εξασφάλισε ποτέ η Κύπρος.

«Οι επτά θετικές αξιολογήσεις της οικονομίας έδωσαν το δικαίωμα στην Κύπρο να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Αναστασιάδης έκανε και μία μικρή αναδρομή στην εποχή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας και με την κυβέρνηση να αναγκάζεται να πάρει σκληρές αποφάσεις. Σήμερα, όμως, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά, εφόσον η χώρα εισέρχεται μετά από χρόνια σε περίοδο ανάπτυξης.

«Αυτές οι εξελίξεις», τόνισε ο κ. Αναστασιάδης, «είναι θετικές, αλλά γνωρίζουμε και τα προβλήματα, όπως είναι η ανεργία. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν, όμως, ότι υπάρχει βελτίωση, ενώ ενδεικτικά είναι και τα όσα έχουν επιτευχθεί στις τράπεζες.»

«Έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί και μπορώ να πω ότι η αξιοπιστία και η σταθερότητα έχουν επανακτηθεί. Οι περιορισμοί κεφαλαίων καταργήθηκαν αρκετά νωρίτερα από ότι περίμεναν οι οικονομολόγοι. Από την άλλη, υπάρχει και το πρόβλημα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Υφίστανται, πλέον, και τα νέα εργαλεία που βοηθούν στο ρυθμό αναδιάρθρωσης.»

Η ανάκαμψη της οικονομίας και η σταθεροποίηση του τομέα των κατασκευών αναμένεται να βοηθήσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα προς την περαιτέρω πορεία ανάκαμψης.

Ο ΠτΔ έκανε αναφορά και στον ορυκτό πλούτο της Κύπρου, που σε συνδυασμό με αλλά μέτρα αναμένεται να δώσει επιπλέον ώθηση στην ανάπτυξη και στην οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή