Συνάντηση Σ. Λαβρόφ με διπλωμάτη του ΟΗΕ

Συνάντηση Σ. Λαβρόφ με διπλωμάτη του ΟΗΕ

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρωτοβουλία των κινήσεων στο διπλωματικό πεδίο αναλαμβάνει η Μόσχα αναφορικά με το συριακό πρόβλημα.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, θα συναντηθεί σήμερα στη Μόσχα με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, Στάφαν ντε Μιστούρα, όπου θα ενημερώσει τη συριακή κυβέρνηση για τα αποτελέσματα της διεθνούς ειρηνευτικής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή. Χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του αποφάσισε να καλέσει την ερχόμενη εβδομάδα στη Μόσχα εκπροσώπους τόσο της συριακής κυβέρνησης, όσο και της αντιπολίτευσης, με αντικείμενο την αναζήτηση πολιτικής λύσης. Είχαν προηγηθεί συνεννοήσεις μεταξύ Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας που είχαν ως αποτέλεσμα να συνταχθεί από τις δύο χώρες κατάλογος 38 αμοιβαία αποδεκτών εκπροσώπων της συριακής αντιπολίτευσης. Αίσθηση προκάλεσε μια νέα χειρονομία προσεκτικής αποστασιοποίησης της Μόσχας από τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Ασαντ.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, τόνισε ότι «δεν αποτελεί θέμα αρχής η παραμονή του Ασαντ στην εξουσία». Προσέθεσε, όμως, ότι «η αλλαγή καθεστώτος στη Συρία θα μπορούσε να αποδειχθεί καταστροφική», καθώς ενδέχεται να δυσκολέψει την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και να επιτείνει την προσφυγική κρίση.

Χθες το βράδυ, το ρωσικό πρακτορείο Interfax ανακοίνωσε ότι πραγματοποιήθηκαν κοινά γυμνάσια αμερικανικών και ρωσικών αεροπορικών δυνάμεων στη Συρία. Τέλος, εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ των New York Times αναφέρει ότι οι ένοπλες δυνάμεις των Σύρων αντικαθεστωτικών που προσπαθούν να δημιουργήσουν οι Αμερικανοί «υπάρχουν μόνο κατ’ όνομα» και ότι οι μόνες αξιόμαχες δυνάμεις εναντίον των τζιχαντιστών, πλην του κυβερνητικού στρατού, είναι οι κουρδικές πολιτοφυλακές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή