Νεαρή εξέδωσε μανιφέστο κατά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Νεαρή εξέδωσε μανιφέστο κατά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΜΠΕΡΑ. Αυστραλή έφηβη με πάνω από μισό εκατομμύριο followers στο Instagram αποφάσισε να εγκαταλείψει την πλατφόρμα, διακηρύσσοντας την απόρριψη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που συνιστούν όχημα καταξίωσης και βασίζονται στην προσπάθεια για τελειότητα, προκειμένου να συγκεντρώσουν την προσοχή των χρηστών. Μάλιστα, η 18χρονη Εσένα Ο’ Νιλ καλεί όσους συμφωνούν με το μανιφέστο της και θέλουν να αποτοξινωθούν από τα social media να εγγραφούν στη νέα της ιστοσελίδα. Η νεαρή είχε καταφέρει να έχει εισόδημα 2.000 αυστραλιανά δολάρια για κάθε ανάρτηση, «με ευκολία», όπως εξηγεί στο σχετικό βίντεο, πλασάροντας προϊόντα στους 612.000 φίλους της.

Στις 27 Οκτωβρίου, όμως, διέγραψε πάνω από 2.000 φωτογραφίες που δεν εξυπηρετούσαν κανέναν άλλο στόχο πέρα από την αυτοπροβολή της. Επιπλέον, άλλαξε τις λεζάντες σε 96 αναρτήσεις της, σε μια προσπάθεια να αποκαλύψει το μέγεθος της χειραγώγησης, του ψυχαναγκασμού και της ανασφάλειας που κρύβεται πίσω τους. Για παράδειγμα, σε μια φωτογραφία της που εμφανίζεται να φοράει μπικίνι και η οποία κάποτε είχε λεζάντα «Τα πράγματα έχουν αγριέψει στο σπίτι μου. Μαθηματικά και αγγλικά στον ήλιο», τώρα αντικαταστάθηκε από την εξής: «Βλέπεις πόσο σχετικές είναι οι λεζάντες μου. Ρουφάω το στομάχι μου, παίρνω στρατηγική πόζα, τα στήθη ανασηκωμένα. Θέλω τα νέα κορίτσια να ξέρουν ότι αυτή δεν είναι αληθινή ζωή, ούτε κουλ ούτε πηγή έμπνευσης». «Παρ’ όλα αυτά, εγώ η ίδια αναλώθηκα. Αυτός είναι ο λόγος που εγκατέλειψα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επειδή εμένα με κατάπιαν. Δεν ζούσα πλέον σε έναν τρισδιάστατο κόσμο», ανέφερε στο βίντεο, διάρκειας 22 λεπτών, που ανέβασε στο YouTube. «Θυμάμαι με πόση εμμονή έλεγχα τα like επί μία εβδομάδα από τότε που έβαλα τη φωτογραφία», είπε για την πρώτη της selfie, η οποία σήμερα έχει σχεδόν 2.500 likes. «Πήρε 5 likes. Και ήταν τη στιγμή που διψούσα για επιβεβαίωση από τα social media», συμπλήρωσε.

Τα σχόλια που προκάλεσε η απόφασή της ήταν αντιφατικά. Αλλοι έσπευσαν να κάνουν λόγο για ένα σημαντικό πρότυπο προς τις συνομήλικές της και άλλοι για έναν νέο τρόπο επανεφεύρεσης του εαυτού της νεαρής ως εναλλακτικού μοντέλου ζωής, εξίσου προσοδοφόρου με τον προηγούμενο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT