«Κοινωνική ευεξία» για τους κατοίκους του Μπουτάν

«Κοινωνική ευεξία» για τους κατοίκους του Μπουτάν

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ. Πιο ευτυχείς είναι σήμερα, σε σχέση με το 2010, οι κάτοικοι του Μπουτάν, σύμφωνα με έρευνα «κοινωνικής ευεξίας», που δημοσιοποίησε χθες η κυβέρνηση του μικρού βασιλείου στις υπώρειες των Ιμαλαΐων.

Το βουδιστικό βασίλειο, μεταξύ Κίνας και Ινδίας, εγκαινίασε το 2010 τον Δείκτη Εθνικής Ευεξίας (GNH) σε μια προσπάθεια καταγραφής δεικτών οι οποίοι αγνοούνται από το συμβατικό ΑΕΠ, τη νομισματική «απεικόνιση» του συνόλου των αγαθών και υπηρεσιών που παράγονται σε μια χώρα. Ο GNH εστιάζει αντίθετα σε μετρήσεις ποιότητας ζωής, δασικών εκτάσεων ή ακόμη και κατά πόσον οι πολίτες βιώνουν αρνητικά συναισθήματα, όπως θυμό και φθόνο.

Μιλώντας σε συνέδριο για το GNH στην πρωτεύουσα του Μπουτάν, Θίμφου, τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός της χώρας Λιοντσέν Τομπγκάι ανακοίνωσε ότι ο σχετικός δείκτης σημείωσε ενίσχυση φέτος, φθάνοντας στο 0,756 για το 2015, σε σχέση με 0,743 για το 2010.

Εκπεφρασμένος στόχος της μικρής αυτής κοινοβουλευτικής βασιλείας είναι ο κάθε πολίτης να είναι ευρέως ή βαθύτατα ευτυχής. «Διαπιστώσαμε κάποια σχετική ενίσχυση στοιχείων, όπως του επιπέδου διαβίωσης, της υγείας και του ελεύθερου χρόνου», είπε ο πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας επίσης ότι 7% περισσότεροι κάτοικοι του Μπουτάν εξασφάλισαν περισσότερο και καλύτερης ποιότητας ύπνο το 2015, σε σχέση πάντα με το 2010.

«Σε άλλους τομείς, όμως, όπως η ζωτικότητα της κοινωνίας και οι δείκτες ψυχολογικής ευεξίας, όλα δείχνουν ότι χάσαμε κάποιο έδαφος», είπε ο πρωθυπουργός, σε μια στιγμή αυτοκριτικής. Το κατά κεφαλήν εισόδημα του μικροσκοπικού Μπουτάν παραμένει, ωστόσο, σταθερά υψηλότερο από εκείνο των άλλων κρατών της Νότιας Ασίας, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας από το 2006 έως και το 2014.

Το Μπουτάν ήταν, μέχρι και τη δεκαετία του 1960, μια απομονωμένη αγροτική κοινωνία, χωρίς νόμισμα, τηλεφωνικό δίκτυο, σχολεία, νοσοκομεία ή κρατικές υπηρεσίες.

Στις πόλεις η πρόοδος

Ο Ρατζές Χαράτ, καθηγητής πανεπιστημίου στο Νέο Δελχί και σύμβουλος της κυβέρνησης του Μπουτάν, επισημαίνει ότι τα οφέλη του δείκτη GNH αφορούν κοινότητες της χώρας που διαθέτουν σχετικά αξιόπιστο επικοινωνιακό δίκτυο. «Η πρόοδος που καταγράφεται αφορά τις πόλεις και δεν έχει φθάσει ακόμη στις αγροτικές περιοχές. Το κυριότερο πρόβλημα είναι η εκπαίδευση. Οι περισσότεροι κάτοικοι των αγροτικών περιοχών δεν έχουν αντιληφθεί ακόμη αν η χώρα τους είναι μοναρχία ή δημοκρατία», λέει ο Χαράτ. «Οφείλουμε να βρούμε τρόπους ώστε τα οφέλη του δείκτη GNH να αποτυπωθούν στα χωριά», παραδέχθηκε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην ομιλία του.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή