Υποπτος ο Λεπέν για υπόθεση φοροδιαφυγής

Υποπτος ο Λεπέν για υπόθεση φοροδιαφυγής

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Εφοδο στα γραφεία του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας, αλλά και στην κατοικία του ιδρυτή του, Ζαν-Μαρί Λεπέν, πραγματοποίησε χθες η αστυνομία, συνοδευόμενη από επιθεωρητές των οικονομικών υπηρεσιών, αναζητώντας στοιχεία για υπόθεση φοροδιαφυγής μέσω τραπεζικών λογαριασμών στο εξωτερικό.

Ο 87χρονος ιστορικός ηγέτης του Μετώπου αρνείται τις κατηγορίες, που τον φέρουν να διατηρεί λογαριασμό σε ελβετική τράπεζα. «Είμαι εξοργισμένος και δεν θεωρώ ότι αξίζω τέτοια μεταχείριση», είπε ο Λεπέν από το εξωτερικό, όπου βρίσκεται αυτές τις ημέρες.

Ο Λεπέν εκδιώχθηκε στις αρχές του μήνα από το κόμμα, που ίδρυσε, ύστερα από διένεξη με την κόρη του και σημερινή πρόεδρο, Μαρίν Λεπέν. Η διαμάχη τους ακολούθησε δηλώσεις του Λεπέν, ο οποίος χαρακτήρισε «λεπτομέρεια της Ιστορίας» τους θαλάμους αερίων των στρατοπέδων εξόντωσης των ναζί στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Την ίδια στιγμή, την πολιτική του σταδιοδρομία σχεδιάζει να συνεχίσει και πέρα από το 2017, έτος των επόμενων προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, ο 37χρονος υπουργός Οικονομικών της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Μακρόν, πρώην στέλεχος της τράπεζας Ρότσιλντ, έχει πετύχει να προβάλει εικόνα αξιόπιστου και ειλικρινούς τεχνοκράτη, κατακτώντας την πέμπτη θέση στη δημοτικότητα των Γάλλων πολιτικών προσώπων, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos, πίσω από βετεράνους της γαλλικής πολιτικής σκηνής, όπως ο Ζακ Λανγκ και ο Λοράν Φαμπιούς.

Ο Μακρόν, όμως, φέρεται να ξεπερνά σε δημοτικότητα τον πρόεδρο Ολάντ, τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς και τον πρώην πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. Σύμφωνα με άλλη έρευνα, 25% των Γάλλων εκτιμούν ότι ο Μακρόν θα γινόταν ένας καλός πρόεδρος. Ο Εμανουέλ Μακρόν φαίνεται να ακολουθεί τα χνάρια του Μισέλ Ροκάρ, πρωθυπουργού το 1988, αλλά και του πρώην προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Ντελόρ.

Οι δύο αυτές σημαντικές ηγετικές μορφές του Σοσιαλιστικού Κόμματος διακρίθηκαν για τις προσπάθειές τους να απαλλάξουν το κόμμα από τις σοσιαλιστικές ιδεολογικές του αγκυλώσεις, ηγούμενοι στροφής προς την οικονομία της αγοράς. Ενδεικτική είναι πρόσφατη δήλωση του Μακρόν, ο οποίος τόνισε ότι η «γαλλική Αριστερά παραμένει προσκολλημένη στην ιδεολογική ασάφεια».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή