Συνάντηση των ηγετών Κίνας και Ταϊβάν

Συνάντηση των ηγετών Κίνας και Ταϊβάν

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΑΪΠΕΪ. Σε μια ιστορική απόφαση, οι ηγέτες της Ταϊβάν και της Κίνας θα συναντηθούν στη Σιγκαπούρη μεθαύριο, Σάββατο, για να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με θέματα που αφορούν τα στενά που χωρίζουν τις δύο χώρες. Η είδηση της πρώτης συνάντησης ηγετών των δύο πλευρών από το τέλος του κινεζικού εμφυλίου το 1949 ανακοινώθηκε αρχικά από την Ταϊπέι και στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας, Σινχουά (Νέα Κίνα), χωρίς να δοθούν περαιτέρω λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με το γραφείο του Ταϊβανού προέδρου, ο Μα Ινγκ-τζου θα αναχωρήσει αεροπορικώς για τη Σιγκαπούρη και τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ. Το κυβερνητικό συμβούλιο της Ταϊβάν θα συναντηθεί με τους ηγέτες του Κοινοβουλίου και τα πολιτικά κόμματα του νησιού σήμερα, για να συζητήσουν τον σκοπό της συνάντησης.

Πρόκειται για την πρώτη προσπάθεια αναθέρμανσης των σχέσεων των δύο άσπονδων αντιπάλων του Ψυχρού Πολέμου, η οποία θα ήταν αδιανόητη πριν από μία δεκαετία. Πολλοί ήταν οι αναλυτές που θεωρούσαν κάποτε πως από τη συγκεκριμένη περιοχή θα μπορούσε να ξεκινήσει ένας ακόμη παγκόσμιος πόλεμος. Ο Κινέζος πρόεδρος και ο Ταϊβανός ομόλογός του επέλεξαν να συναντηθούν στη Σιγκαπούρη, καθώς η πόλη – κράτος διατηρεί φιλικές σχέσεις με αμφότερες τις πλευρές.

Η συνάντηση του Σαββάτου θα είναι η τελευταία ευκαιρία του Σι να προωθήσει τη θέση της Κίνας για στενότερους οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου στην Ταϊβάν για την προεδρία και τη Βουλή. Ο Σι, ο οποίος είναι ήδη ο ισχυρότερος Κινέζος ηγέτης των τελευταίων δεκαετιών, θα επωφελείτο περαιτέρω από μια επιτυχημένη έκβαση των συνομιλιών, εμφανιζόμενος ως προασπιστής «ευρύτερου στόχου εθνικής ενοποίησης» της Κίνας. Αντίθετα, για τον Μα η συνάντηση ενέχει μεγαλύτερο ρίσκο, αφού το κόμμα του έρχεται δεύτερο στις δημοσκοπήσεις. Οι εκλογές θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα ανεπίσημο δημοψήφισμα για τη φιλοκινεζική πολιτική του Μα και θα μπορούσαν να επιφέρουν νέο πλήγμα στο κόμμα του, αφού ο Ταϊβανός πρόεδρος ήδη κατηγορείται ότι φλερτάρει με τους Κινέζους κομμουνιστές της προς ίδιον όφελος και για να ευεργετήσει την φιλοκινεζική ελίτ στη νήσο.

Μια νίκη της αντιπολίτευσης θα μπορούσε να περιορίσει τις φιλοκινεζικές πρωτοβουλίες του Μα, μια εξέλιξη που δεν θα ήθελε να βιώσει το Πεκίνο. «Είναι πολιτικά ριψοκίνδυνη αυτή η συνάντηση στην Ταϊβάν, καθώς η αντιπολίτευση θα τη χρησιμοποιήσει προφανώς για να κατηγορήσει τον Μα και τους εθνικιστές πως φλερτάρουν με το Πεκίνο», εξηγεί ο Αλαν Ρόμπεργκ, διευθυντής του προγράμματος Ανατολικής Ασίας στη δεξαμενή σκέψης Stimson Center με έδρα την Ουάσιγκτον. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, η σαββατιάτικη συνάντηση να ενισχύσει την εικόνα των εθνικιστών, με το επιχείρημα ότι η προσέγγιση με το Πεκίνο κατευνάζει τις απειλές και την εχθρότητα των δύο πλευρών, που ανησυχούσε πολλούς Ταϊβανούς στο παρελθόν. Επιπλέον, έχει σημασία για τους ψηφοφόρους ότι ο Μα, ηγέτης της νήσου των 23 εκατομμυρίων ανθρώπων, θα συναντηθεί σαν ίσος προς ίσο με τον ηγέτη της πολυπληθέστερης χώρας του κόσμου και της δεύτερης μεγαλύτερης παγκόσμιας οικονομίας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή