Η Φοντάνα ντι Τρέβι πιο εντυπωσιακή από ποτέ

Η Φοντάνα ντι Τρέβι πιο εντυπωσιακή από ποτέ

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για ακόμα μία φορά το νερό ρέει άφθονο από το αριστουργηματικό σιντριβάνι της Φοντάνα ντι Τρέβι στο κέντρο της Ρώμης. Πριν από μερικές ημέρες ολοκληρώθηκε η συντήρηση και η αποκατάσταση των φθορών του χρόνου, μια διαδικασία που διήρκεσε 17 μήνες και κόστισε περίπου 2,2 εκατομμύρια ευρώ.

Ολα ξεκίνησαν το 2012 όταν εμφανίστηκαν σημαντικά προβλήματα στο σιντριβάνι. Η κακή του δομική κατάσταση έγινε αντιληπτή όταν μεγάλα τμήματα του περίτεχνου διάκοσμού της αποκολλήθηκαν ύστερα από έναν εξαιρετικά δριμύ χειμώνα.

Η Φοντάνα ντι Τρέβι έγινε γνωστή στους περισσότερους το 1960 απ’ την ταινία «La Dolce Vita» του Φεντερίκο Φελίνι. Η Ανίτα Εκμπεργκ περπατά μέσα στα κρυστάλλινα νερά του σιντριβανιού ακολουθούμενη από τον συμπρωταγωνιστή της Μαρτσέλο Μαστρογιάννι, σε μια από τις πιο υποβλητικές κινηματογραφικές εικόνες του 20ού αιώνα.

Οι 28 συντηρητές που ασχολήθηκαν τόσο καιρό με το διασημότερο ίσως σιντριβάνι του κόσμου το καθάρισαν και έκαναν ό,τι είναι δυνατό ώστε να εξακολουθήσει να υπάρχει. Αποκατέστησαν τις ρωγμές και τα χαλύβδινα υποστυλώματα αποτρέποντας την επανάληψη των συμβάντων του 2012. Επίσης, τοποθετήθηκαν οι κατάλληλοι φωτισμοί ώστε να φαίνεται η όμορφη μπαρόκ πρόσοψη.

Η αποκατάσταση της Φοντάνα ντι Τρέβι δεν χρηματοδοτήθηκε από το ιταλικό Δημόσιο αλλά από τον οίκο υψηλής ραπτικής Fendi (στο πλαίσιο του προγράμματος Fendi for Fountains). Ο οίκος μόδας ιδρύθηκε στη Ρώμη τη δεκαετία του 1920 αλλά σήμερα αποτελεί μέρος του εμπορικού κολοσσού LVMH. Προκειμένου να αναλάβει την αποκατάσταση του μνημείου, ο οίκος Fendi υπέγραψε συμφωνία με την οποία θα του επιτρέπεται να τοποθετεί μια διαφημιστική πινακίδα δίπλα στη Φοντάνα ντι Τρέβι επί τέσσερα χρόνια, ενώ ανέλαβε και την αποκατάσταση των διάσημων «τεσσάρων σιντριβανιών» και του «τετράγωνου Κολοσσαίου» του Μουσολίνι. Ο οίκος δερματίνων Tod’s, εξάλλου, καλύπτει τα έξοδα συντήρησης του Κολοσσαίου.

Η διαδικασία αποκατάστασης του μνημείου επέβαλε την άντληση του νερού από τη μεγάλη λεκάνη του σιντριβανιού. Για να μη χαλάσει η παράδοση, σύμφωνα με την οποία όποιος ρίξει μέσα ένα κέρμα θα επιστρέψει στην Αιώνια Πόλη, μια παράδοση που έγινε γνωστή από το τραγούδι «Three coins in the Fountain» του Φρανκ Σινάτρα και την ομώνυμη ρομαντική κομεντί, οι τεχνικοί τοποθέτησαν στο χείλος της μια μικρότερη, όπου όποιος ήθελε μπορούσε να ρίξει το κέρμα του. Στο παρελθόν, πιθανώς τις ημέρες των όχι τόσο ισχνών οικονομικών αγελάδων, ντόπιοι και ξένοι πετούσαν κέρματα που η συνολική τους αξία έφτανε τις δύο με τρεις χιλιάδες ευρώ την ημέρα.

Το σιντριβάνι της Φοντάνα ντι Τρέβι οικοδομήθηκε το 1730 κατόπιν παραγγελίας του Πάπα Κλήμη ΙΒ΄ και σηματοδοτεί την κατάληξη του λεγόμενου «Ακουα Βέρτζινε» του ανακαινισμένου αρχαίου ρωμαϊκού υδραγωγείου. Σύμφωνα με την παράδοση, η πηγή εντοπίστηκε το 19 π.Χ. από διψασμένους Ρωμαίους στρατιώτες που οδηγήθηκαν εκεί από μια νεαρή παρθένο, για αυτό και ονομάστηκε «Ακουα Βέρτζινε».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή