ΚΟΣΜΟΣ

Αναστέλλει τις πτήσεις προς το Σαρμ ελ Σέιχ η Lufthansa

anastellei-tis-ptiseis-pros-to-sarm-el-seich-i-lufthansa-2109187

H γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλει «για προληπτικούς λόγους» τις πτήσεις προς το Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου, στον απόηχο της αεροπορικής τραγωδίας που σημειώθηκε το Σάββατο όταν ένα ρωσικό αεροσκάφος συνετρίβη στην χερσόνησο του Σινά κι ενώ η Βρετανία κάνει λόγο για το «πιθανό ενδεχόμενο» να είχε τοποθετηθεί ένας εκρηκτικός μηχανισμός εντός του αεροπλάνου.

Πρόκειται για δύο εβδομαδιαίες πτήσεις που πραγματοποιούσαν οι εταιρείες Edelweiss και Eurowings, θυγατρικές της Lufthansa, σύμφωνα με ένα δελτίο Τύπου του ομίλου. Η αεροπορική εταιρεία θα οργανώσει σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας τον επαναπατρισμό των πελατών της που παραμένουν στην Αίγυπτο.

Από το Σάββατο εξάλλου, λίγο μετά το δυστύχημα που στοίχισε την ζωή στους 224 επιβαίνοντες του ρωσικού Airbus A321, η Lufthansa είχε ανακοινώσει ότι τα αεροσκάφη της θα αποφεύγουν «μέχρι νεωτέρας» τον εναέριο χώρο της χερσονήσου του Σινά.

Γαλλία: Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τη συντριβή

Η γαλλική κυβέρνηση δεν αποκλείει καμία υπόθεση όσον αφορά τη συντριβή του ρωσικού αεροπλάνου στο Σινά, που παραμένει ανεξήγητη, ιδιαίτερα εκείνη της τρομοκρατικής ενέργειας, ανέφερε σήμερα ο εκπρόσωπός της Στεφάν Λε Φολ.

Το Συμβούλιο Άμυνας του οποίου προεδρεύει ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αναφέρθηκε σε αυτό το θέμα και όλες οι υποθέσεις παραμένουν πάντα στο τραπέζι: το δυστύχημα, μια τρομοκρατική ενέργεια, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

Καμία από αυτές δεν αποκλείεται, ιδιαίτερα εκείνη της τρομοκρατικής ενέργειας, συνέχισε ο Λε Φολ, λέγοντας πως πρόκειται επίσης να εγκύψουμε στα συμπεράσματα που προκύπτουν για την ασφάλεια των αεροπορικών μεταφορών.
Ο εκπρόσωπος υπογράμμισε ωστόσο πως δεν υπάρχει καμία απευθείας γραμμή ανάμεσα στη Γαλλία και στο Σαρμ ελ-Σέιχ, είτε πρόκειται για τακτικές πτήσεις, είτε για πτήσεις χαμηλού κόστους ή τσάρτερ.

Από σήμερα το Λονδίνο και η Ουάσιγκτον θεωρούν πιθανό μια έκρηξη βόμβας να είναι η αιτία της συντριβής το Σάββατο στο Σινά του Airbus A321-200 της ρωσικής εταιρίας πτήσεων τσάρτερ Metrojet, θύμα σύμφωνα με τους ερευνητές μιας ξαφνικής διάλυσης της ατράκτου ενώ το αεροσκάφος είχε φθάσει σε ύψος πτήσης, 23 λεπτά μετά την απογείωσή του από το θέρετρο Σαρμ ελ-Σέιχ.

Ο αιγύπτιος υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας δήλωσε ωστόσο σήμερα πως οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη απόδειξη ούτε δεδομένα που να επιβεβαιώνουν την υπόθεση για την έκρηξη βόμβας.