Πολυμορφία και ισότητα από Τριντό

Πολυμορφία και ισότητα από Τριντό

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εθνική πολυμορφία και ισότητα των φύλων στο υπουργικό συμβούλιο, επειδή «έχουμε 2015», επέλεξε ο νεοεκλεγείς 23ος πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, του οποίου η κυβέρνηση ορκίσθηκε την Τετάρτη, δίνοντας τέλος σε μία δεκαετία πολιτικής κυριαρχίας των Συντηρητικών του Στίβεν Χάρπερ.

Ο φιλελεύθερος 43χρονος ηγέτης διόρισε στους συνολικά τριάντα υπουργικούς θώκους ίσο αριθμό αντρών και γυναικών – πρόσωπα σε μεγάλο βαθμό νέα στην καναδική πολιτική σκηνή. «Είναι απίστευτη χαρά για μένα να στέκομαι μπροστά σας εδώ σήμερα και να παρουσιάζω στον Καναδά ένα υπουργικό συμβούλιο που μοιάζει με τον Καναδά», δήλωσε ο Τριντό στους δημοσιογράφους αμέσως μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, η οποία είναι μικρότερη σε μέγεθος συγκριτικά με την προηγούμενη.

Τη θέση του υπουργού Οικονομικών ανέλαβε ο Μπιλ Μορνό, επιχειρηματικό στέλεχος με μεγάλη εμπειρία που εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών ανατέθηκε στον πρώην επικεφαλής των Καναδών Φιλελευθέρων, Στεφάν Ντιόν, μία απόφαση που αντανακλά την προσπάθεια συνδυασμού του παλαιού και του καινούργιου στην κυβερνητική ομάδα. Εκτός από την ισότιμη παρουσία των γυναικών, για το υπουργικό συμβούλιο επιλέχθηκαν μέλη που εκπροσωπούν θρησκευτικές μειονότητες, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τους μετανάστες και τους ιθαγενείς του Καναδά. Ο Τζάστιν Τριντό είναι ο πρώτος υιός πρώην πρωθυπουργού που εκλέγεται στο ανώτατο αξίωμα της χώρας και αποτελεί τον δεύτερο νεότερο αρχηγό του κράτους στην καναδική ιστορία. Περίπου τέσσερις χιλιάδες άτομα συγκεντρώθηκαν, επευφημώντας γύρω από την οικεία του γενικού διοικητή, όπου έλαβε χώρα η επίσημη τελετή ορκωμοσίας, καθώς ο 43χρονος πρωθυπουργός ζήτησε η είσοδος να είναι ανοικτή για το κοινό. Ο Τριντό συνοδευόταν από τη σύζυγό του, τα τρία παιδιά τους και τη μητέρα του. Ο διορισμός των Μορνό και Ντιόν στα δύο σημαντικότερα υπουργεία θεωρήθηκε καθησυχαστική κίνηση για τον εταιρικό Καναδά και τους διεθνείς συνεργάτες του. Το υπουργείο Αμυνας ανέλαβε ο Χαρζίτ Σατζάν, πρώην μετανάστης Ινδός Σιχ, βετεράνος του στρατού και πρώην αξιωματούχος της αστυνομίας.

Εντονη συζήτηση

Οι επιλογές του Τριντό έχουν προκαλέσει έντονη συζήτηση, καθώς ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η συμμετοχή πολλών νέων προσώπων με μικρή εμπειρία στην πολιτική ενέχει το ρίσκο να εκτεθεί η κυβέρνηση σε λάθη που θα την αποπροσανατολίσουν από το κυβερνητικό της πρόγραμμα. «Φαίνεται ότι η πλάστιγγα γέρνει προς την πλευρά των νέων σε αντίθεση με τους γκριζαρισμένους βετεράνους της πολιτικής, αλλά είναι σημαντικό και χρήσιμο να υπάρχουν μερικοί νομίζω», σχολίασε ο Τζέραλντ Μπάιερ, πολιτικός επιστήμων και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας. Την ίδια στιγμή, ο Τριντό έχει προσελκύσει το διεθνές ενδιαφέρον για τη νεότητά του και τον τρόπο που αντιμετωπίζει την πολιτική.

Το καναδικό Κοινοβούλιο αναμένεται να συνεδριάσει από τις τρεις έως τις ένδεκα Δεκεμβρίου με στόχο την ψήφιση μειώσεων στη φορολόγηση της μεσαίας τάξης και την αύξηση του φόρου για τα ανώτερα εισοδηματικά στρώματα, πριν από το νέο έτος. Ο υπουργός Μετανάστευσης του Καναδά, Τζον Μακάλουμ, ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει την πρόθεση να υποδεχθεί έως το τέλος του χρόνου τουλάχιστον 25.000 Σύρους πρόσφυγες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή