Σήμερα αρχίζουν ξανά οι πτήσεις

Σήμερα αρχίζουν ξανά οι πτήσεις

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα φύγουν αλλά χωρίς τις αποσκευές τους οι τουρίστες που εγκλωβίστηκαν στο θέρετρο Σαρμ ελ Σέιχ της Ερυθράς Θάλασσας εξαιτίας των φόβων για την ασφάλεια των πτήσεων. Η διακοπή των πτήσεων που συνδέουν τη Βρετανία με το θέρετρο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου είχε ως αποτέλεσμα να καθηλωθούν στην περιοχή τουλάχιστον 20.000 Βρετανοί και 50.000 Γερμανοί πολίτες.

«Υστερα από διαβουλεύσεις με τις αεροπορικές εταιρείες, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι οι πτήσεις θα ξαναρχίσουν την Παρασκευή» ανακοίνωσε χθες η εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Κάμερον. «Λόγω πρόσθετων μέτρων ασφαλείας, θα επιτραπεί στους επιβάτες να μεταφέρουν μόνο χειραποσκευές, ενώ οι υπόλοιπες αποσκευές θα μεταφερθούν ξεχωριστά».

Ανάλογη απόφαση έλαβε και η κυβέρνηση του Βελγίου, σημειώνοντας ότι τα μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο του Σαρμ ελ Σέιχ «αξιολογούνται εκ νέου». Παράλληλα, γερμανική ταξιδιωτική οδηγία επαναλαμβάνει τις συστάσεις για αποφυγή της χερσονήσου του Σινά και σημειώνει ότι δεν υπάρχει ακόμη πόρισμα σχετικά με την αιτία συντριβής της πτήσης KGL9268 το Σάββατο στο Σινά.

Σε αντιδιαστολή με τις δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Κάμερον ότι επρόκειτο περί τρομοκρατίας, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες ότι είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα. «Στο σημείο αυτό, δεν έχουμε καταλήξει σε δικά μας συμπέρασμα για το πού οφείλεται αυτό το τραγικό δυστύχημα» ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. «Την ίδια στιγμή, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα, περιλαμβανομένου και του ενδεχομένου να εμπλέκονται τρομοκράτες»

Η απόφαση απαγόρευσης των πτήσεων από και προς το Σαρμ ελ Σέιχ από Βρετανία, Ιρλανδία, Γερμανία και Ολλανδία εξόργισε τόσο την Αίγυπτο όσο και τη Ρωσία, με τις δύο χώρες να υποστηρίζουν ότι η Βρετανία αποπειράται να προεξοφλήσει τα συμπεράσματα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που διερευνούν τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας. Ενδεικτικά, κατά τη χθεσινή συνομιλία του με τον Βρετανό πρωθυπουργό, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν του επισήμανε ότι τα συμπεράσματα για τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας πρέπει να στηρίζονται αποκλειστικά στα συμπεράσματα της επίσημης διερεύνησης για τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας. Την ίδια στιγμή, τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία ανέφεραν ότι η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε πως θα είναι πραγματικά εξοργιστικό εάν η Βρετανία διέθετε πληροφορίες για την τραγωδία που δεν τις μοιράστηκε με τη Μόσχα. Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ο οποίος συναντήθηκε την Πέμπτη με τον Βρετανό πρωθυπουργό, δήλωσε ότι η χώρα είναι απολύτως έτοιμη να συνεργαστεί με τους εταίρους της προκειμένου να προστατεύσει τους ξένους τουρίστες στη χώρα.

Ζημιά στο μαύρο κουτί

Ρώσοι και Αιγύπτιοι εμπειρογνώμονες, εξάλλου, ανέφεραν χθες ότι το ένα από τα μαύρα κουτιά του Airbus A321 της Metrojet, που καταγράφει τις συνομιλίες μέσα στο πιλοτήριο, είχε υποστεί σημαντική ζημιά κατά τη συντριβή του αεροσκάφους στο έδαφος. Ομως, οι πληροφορίες που κατέγραψε το άλλο μαύρο κουτί σχετικά με τα τεχνικά στοιχεία της μοιραίας πτήσης αντιγράφηκε επιτυχώς και το περιεχόμενο έχει ήδη διανεμηθεί στους εμπειρογνώμονες προς ανάλυση. Ομάδα Βρετανών ειδικών ταξιδεύουν προς το Σαρμ ελ Σέιχ προκειμένου να αξιολογήσουν πόσο ασφαλές είναι το αεροδρόμιο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή