Το Λαϊκό Κόμμα Ισπανίας πρώτο στις μετρήσεις

Το Λαϊκό Κόμμα Ισπανίας πρώτο στις μετρήσεις

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Σταθερά στην πρώτη θέση βρίσκεται το Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας, σύμφωνα με το βαρόμετρο του κρατικού ινστιτούτου CIS, στην τελευταία από τις τριμηνιαίες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύεται πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 20ής Δεκεμβρίου. Η δημοσκόπηση καταγράφει ελαφρά άνοδο των σοσιαλιστών, εδραίωση των φιλελεύθερων Ciudadanos στην τρίτη θέση, και πτώση για το Podemos.

H δημοσκόπηση δίνει 29,1% στο Λαϊκό Κόμμα, 25,3% στους σοσιαλιστές, 14,7% στους Ciudadanos και 10,8% στο Podemos. Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε το διάστημα 1-12 Οκτωβρίου, αμέσως μετά τις καταλανικές εκλογές της 27ης Σεπτεμβρίου. Επόμενες δημοσκοπήσεις, όπως η διαρκής μέτρηση JM&A για την εφημερίδα Publico, καταγράφουν εκτόξευση των Ciudadanos, καθώς η δεύτερη θέση που κατέκτησαν στην Καταλωνία έχει αυξήσει το πανεθνικό προφίλ τους. Η δημοσκόπηση αυτή, που συνοψίζει δεκάδες μετρήσεις έως την 1η Νοεμβρίου, φθάνει να τοποθετεί τους Ciudadanos στη δεύτερη θέση από πλευράς ψήφων, αν και οι σοσιαλιστές παραμένουν δεύτεροι από πλευράς εδρών.

Τόσο στη μέτρηση JM&A όσο και στο βαρόμετρο του CIS, το άθροισμα των εδρών του Λαϊκού Κόμματος και των Ciudadanos επαρκεί ώστε να επαναφέρει στην εξουσία το κόμμα του Μαριάνο Ραχόι, έστω και σε συνασπισμό. Ο επικεφαλής των Ciudadanos, όμως, Αλμπέρ Ριβέρα, κρατάει κλειστά τα χαρτιά του ως προς τις πιθανές μετεκλογικές συμμαχίες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή