Χρήση φονικών αερίων βόρεια του Χαλεπίου

Χρήση φονικών αερίων βόρεια του Χαλεπίου

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο εφιάλτης των χημικών αερίων εξακολουθεί να στοιχειώνει τη Συρία, δύο χρόνια μετά τη συμφωνία μεταξύ της Δαμασκού και της διεθνούς κοινότητας για την καταστροφή του συνόλου των χημικών όπλων που διέθετε το συριακό κράτος. Εκθεση της αρμόδιας υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών, η οποία διέρρευσε στο πρακτορείο Reuters, πιστοποιεί τη χρήση φονικού αερίου μουστάρδας στη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους και άλλης αντικαθεστωτικής οργάνωσης στην κωμόπολη Μαρέα, βόρεια του Χαλεπίου.

Η εν λόγω εμπιστευτική έκθεση του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (OPCW) συντάχθηκε στις 29 Οκτωβρίου και αναφέρει ότι τουλάχιστον δύο άνθρωποι εκτέθηκαν σε αέριο μουστάρδας στη Μαρέα, στις 21 Αυγούστου. Η έκθεση δεν αναφέρει ρητά το Ισλαμικό Κράτος, καθώς ο OPCW δεν είχε εντολή από τα Ηνωμένα Εθνη να εντοπίσει τους ενόχους, παρά μόνο να πιστοποιήσει ή όχι τη χρήση χημικών αερίων στον συριακό, εμφύλιο πόλεμο. Ωστόσο αρκετές πηγές, συμπεριλαμβανομένης της οργάνωσης Γιατροί του Κόσμου, είχαν αναφέρει συγκρούσεις μεταξύ των τζιχαντιστών και άλλης αντικαθεστωτικής οργάνωσης στη Μαρέα, τη χρονική στιγμή για την οποία γίνεται λόγος στην έκθεση. Οπως αναφέρει ο OPCW, «είναι πολύ πιθανό ότι ένα βρέφος πέθανε εξ αιτίας της έκθεσης στο αέριο μουστάρδας».

Τα ευρήματα των παρατηρητών του OPCW, τα οποία θα συζητηθούν σε σύνοδο του Εκτελεστικού Συμβουλίου του στη Χάγη, στις 23 Νοεμβρίου, ενισχύουν τις ήδη υπάρχουσες, ισχυρές ενδείξεις ότι το Ισλαμικό Κράτος διαθέτει και κάνει χρήση χημικών όπλων, τόσο στη Συρία, όσο και στο Ιράκ. Οι κουρδικές ένοπλες δυνάμεις του βορείου Ιράκ (πεσμεργκά) έχουν καταγγείλει ότι οι τζιχαντιστές εκτόξευσαν αέριο μουστάρδας εναντίον τους σε μάχες που έλαβαν χώρα τον περασμένο Αύγουστο, νοτιοανατολικά του Αρμπίλ, πρωτεύουσας του ιρακινού Κουρδιστάν. Στο μεταξύ, η Ρωσία ανακοίνωσε χθες ότι πρόκειται σύντομα να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία, αλλά και στο Ιράκ και την Υεμένη, σε συντονισμό με το αρμόδιο γραφείο του ΟΗΕ. Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του Φεριντούν Σινιρλίογλου αναφορικά με την αναζήτηση πολιτικής λύσης στο συριακό πρόβλημα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή