Συμφωνία για πέντε κέντρα στη Γερμανία

Συμφωνία για πέντε κέντρα στη Γερμανία

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Συμφωνία που «δεν χρησιμεύει ούτε στους πρόσφυγες ούτε σε όσους τους βοηθούν, αλλά μόνο στον κυβερνητικό συνασπισμό», χαρακτήρισε ο σχολιαστής του Spiegel Στέφαν Κουζμάνι τη συμφωνία που εξήγγειλε, το βράδυ της Πέμπτης, η κυβερνητική τριάδα Μέρκελ, Ζεεχόφερ και Γκάμπριελ. Οι επικεφαλής των τριών κυβερνητικών κομμάτων συμφώνησαν στη δημιουργία πέντε κέντρων για όσους δεν έχουν ελπίδες να λάβουν άσυλο και τα οποία θα λειτουργούν ουσιαστικά ως προθάλαμοι της απέλασης.

Τα κέντρα θα βρίσκονται σε όλη τη χώρα και όχι μόνο στα σύνορα, όπως ζητούσε έως τώρα ο επικεφαλής της βαυαρικής CSU, Χορστ Ζεεχόφερ, απειλώντας μάλιστα την καγκελάριο Μέρκελ με απροσδιόριστες συνέπειες εάν δεν περιορίσει τις αφίξεις. Χθες ο Ζεεχόφερ χαρακτήρισε τη συμφωνία «πάρα πολύ καλή» και είπε ότι η σχέση του με τη Μέρκελ «είναι και πάλι στέρεη».

«Είναι αμφίβολο εάν πραγματικά μπορούν να σταλούν πίσω στις χώρες τους δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι σε σύντομο χρονικό διάστημα», σχολίασε η εφημερίδα «Ζιντόιτσε Τσαϊτούνγκ». «Θα πρόκειται για πραγματική απόκλιση από την έως τώρα πολιτική, με βάση την οποία ακόμη και όσοι βλέπουν την αίτηση ασύλου τους να απορρίπτεται, μπορούν να μείνουν και να ζήσουν εδώ». «Ανθρωποι περιμένουν μισό χρόνο μόνο και μόνο για να υποβάλουν τις αιτήσεις ασύλου τους», δήλωσαν οι Πράσινοι. «Είναι μεγάλο μυστήριο πώς θα καταφέρει η κυβέρνηση να διεκπεραιώσει αυτήν τη διαδικασία σε λίγες εβδομάδες στα ειδικά κέντρα». Το κόμμα της Αριστεράς χαρακτήρισε την απόφαση ως «πράσινο φως για απελάσεις με κάθε κόστος» και «νέο περιορισμό του δικαιώματος ασύλου».

Από την ιστοσελίδα του Spiegel, ο Κουζμάνι χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «δευτερεύουσα μάχη», καθώς δεν αναφέρεται στα ουσιώδη ζητήματα. «Χιλιάδες πρόσφυγες, για την ανάγκη προστασίας των οποίων δεν υπάρχει αμφιβολία, περιμένουν στριμωγμένοι σε κλειστά γυμναστήρια και καταλύματα εκτάκτου ανάγκης προκειμένου να εξεταστούν οι αιτήσεις τους, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για να αρχίσει καν η ενσωμάτωσή τους.

Η Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων (Bamf) είναι εντελώς ανήμπορη, λόγω υποστελέχωσης. Αυτήν τη στιγμή απασχολεί 660 υπαλλήλους, οι οποίοι αποφασίζουν υπό συνθήκες ασφυκτικής πίεσης για τις αιτήσεις ασύλου, τη στιγμή που, όπως αποκάλυψε ο πρώην διευθυντής της υπηρεσίας, Μάνφρεντ Σμιτ, απαιτούνται 9.000. Για να μη μιλήσουμε για το δυναμικό που πρέπει να απασχοληθεί στη διδασκαλία γλώσσας και την εκπαίδευση των νεοεισερχομένων. Αλλά, γι’ αυτά, το έγγραφο της συγκυβέρνησης δεν λέει λέξη».

«Αντ’ αυτού», συνεχίζει ο Κουζμάνι, «η εξαγγελία για χρηματοδότηση της Τουρκίας για να πάρει τους πρόσφυγες από πάνω μας» και η «προοπτική μιας νέας στρατιωτικής επέμβασης στο Αφγανιστάν, όπου για μία ακόμη φορά θα επιχειρηθεί να υπάρξει ειρήνη με πολεμικά μέσα – ώστε, μετά, να μπορούμε να λέμε ότι η χώρα είναι ασφαλής, άρα να γίνει προορισμός απελάσεων».

Ως θετικό της συμφωνίας, ο Γερμανός σχολιαστής αναφέρει το γεγονός ότι η κρίση στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού παραμερίστηκε για την ώρα. «Αυτό είναι καλό, γιατί τώρα μπορούν να ασχοληθούν και με τους πρόσφυγες».

H γερμανική κυβέρνηση προσδοκά ότι το νομοσχέδιο για τα νέα κέντρα-προθαλάμους απελάσεων θα είναι έτοιμο έως τα τέλη του χρόνου. «Εχουμε ήδη προσδιορίσει δύο τοποθεσίες, απομένουν άλλες τρεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή