Διαλλακτική η Μ. Λεπέν στον βωμό των ψήφων

Διαλλακτική η Μ. Λεπέν στον βωμό των ψήφων

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναθεωρεί επί το μετριοπαθέστερον το οικονομικό του πρόγραμμα το Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας, σε μια προσπάθεια της επικεφαλής του, Μαρίν Λεπέν, να ρίξει γέφυρες στον επιχειρηματικό κόσμο και να αλιεύσει ψήφους της Κεντροδεξιάς εν όψει των περιφερειακών εκλογών του επόμενου μήνα και των προεδρικών εκλογών του 2017.

Στη διάρκεια τηλεοπτικής της συνέντευξης στο κανάλι της γαλλικής Βουλής, η Μαρίν Λεπέν έβαλε νερό στο κρασί της αναφορικά με την πάγια θέση του κόμματός της για έξοδο από την Ευρωζώνη, προτείνοντας αυτήν τη φορά διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους της Γαλλίας και στη συνέχεια δημοψήφισμα, κατά το πρότυπο της Βρετανίας. «Θα κάνω ό,τι κάνουν και οι Βρετανοί, θα θέσω τις αξιώσεις μου… Και αν η Ε.Ε. επιστρέψει στον γαλλικό λαό την κυριαρχία του, θα πω στους Γάλλους: Τώρα, μπορούμε να μείνουμε στην Ε.Ε.».

Η στροφή αυτή, που δεν αποκλείεται να προκαλέσει εντάσεις στο εσωτερικό του Εθνικού Μετώπου, πάντως, δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Είναι καιρός τώρα που η κ. Λεπέν εξέφρασε την εκτίμηση πως η επιμονή στην έξοδο από την Ευρωζώνη τής κόστισε «δύο έως τρεις μονάδες» στις εκλογές του 2012. Η υιοθέτηση μιας πιο ευέλικτης γραμμής κρίνεται αναγκαία για την προσέλκυση ψήφων από τους Ρεπουμπλικανούς του Σαρκοζί στην πορεία για τις επόμενες προεδρικές εκλογές, όπου θα είναι και πάλι υποψήφια. Οπως εκτιμά, άλλωστε, ο Ζαν-Ρισάρ Σιλζέρ, εκ των κορυφαίων οικονομολόγων του Εθνικού Μετώπου, «οι διαφορές στην παραγωγικότητα μεταξύ των διαφόρων χωρών της Ευρωζώνης είναι τόσο μεγάλες, που το ευρώ δεν θα επιζήσει για πολύ, ούτως ή άλλως».

Πέραν του ευρώ, η ηγεσία του Εθνικού Μετώπου αναθεωρεί εσχάτως τις θέσεις της για άλλα, κομβικά, ζητήματα οικονομικής πολιτικής, προβάλλοντας μια πιο φιλοεπιχειρηματική φυσιογνωμία. Οικονομικοί σύμβουλοι της κ. Λεπέν θέτουν ζήτημα απαγκίστρωσης του κόμματος από τις 35 ώρες εργασίας (προτείνουν επιστροφή στις 39) και αύξησης του χρόνου συνταξιοδότησης πάνω από τα 40 χρόνια.

Το πρώτο κρίσιμο τεστ για την αποτελεσματικότητα αυτής της στροφής θα είναι οι περιφερειακές εκλογές της 6ης και της 13ης Δεκεμβρίου. Η προσοχή όλων επικεντρώνεται στις περιφέρειες του Καλαί και της Προβηγκίας, τις οποίες διεκδικούν με αξιώσεις η ίδια η Μαρίν Λεπέν και η 24χρονη ανιψιά της, Μάριον Μαρεσάλ- Λεπέν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή