H «τέλεια καταιγίδα» του Τύπου

H «τέλεια καταιγίδα» του Τύπου

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Σχεδόν παντού οι εφημερίδες αγωνίζονται να αντεπεξέλθουν στην ψηφιακή τεχνολογία και στη μείωση των εσόδων από τις διαφημίσεις. Στην Ισπανία, ωστόσο, όπου η αναδιάρθρωση της υπό συρρίκνωση βιομηχανίας του Τύπου έγινε ταχύτατα, η ανησυχία για την πιθανότητα να έχουν χάσει την εκδοτική τους ανεξαρτησία οι πιο καθιερωμένες ισπανικές εφημερίδες αυξάνεται.

Ο Τύπος βρίσκεται μπροστά στην «τέλεια καταιγίδα», καθώς χρωστάει υπέρογκα ποσά και παράλληλα αντιμετωπίζει τη Συντηρητική κυβέρνηση του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, που αρνείται επιθετικά τη δημόσια κριτική. Την Πέμπτη, μια οργάνωση παρατηρητών των διεθνών μέσων ενημέρωσης εξέδωσε αναφορά στην οποία εξέφραζε τον προβληματισμό της για την κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στην Ισπανία και καλούσε για αλλαγή των σχετικών νομοθεσιών.

Πολλοί που εργάζονται στον τομέα αυτόν σχολιάζουν ότι ο συνδυασμός των κυβερνητικών και οικονομικών πιέσεων έχει περιορίσει την ικανότητά τους να καλύπτουν ένα εύρος συγκρούσεων συμφερόντων ανάμεσα στις μεγάλες επιχειρήσεις και τους πολιτικούς, σε μια περίοδο που πολλαπλά πολιτικά και οικονομικά σκάνδαλα έχουν αποκαλυφθεί μετά την ισπανική κρίση χρέους. «Οι εφημερίδες βρίσκονται στα χέρια των πιστωτών και στα χέρια μιας κυβέρνησης που κατόρθωσε να πείσει τους πιστωτές ότι πρέπει να παραμείνουν ζωντανές και όχι να ασφυκτιούν λόγω των χρεών τους», είπε ο Μιγκέλ Ανχελ Αγκιλάρ, βετεράνος Ισπανός δημοσιογράφος. «Πρόκειται για μια κατάσταση εξάρτησης που έχει βλάψει τρομερά την αξιοπιστία των μέσων ενημέρωσης σε αυτή τη χώρα», πρόσθεσε. Αν και πολλοί δημοσιογράφοι σαν τον Αγκιλάρ προσπαθούν να αντισταθούν δημιουργώντας τις δικές τους ανεξάρτητες και κυρίως διαδικτυακές εκδόσεις, αναγνωρίζουν ότι η επιρροή τους είναι περιορισμένη μέχρι στιγμής.

Τα τελευταία δύο χρόνια, οι αρχισυντάκτες τριών μεγάλων ισπανικών εφημερίδων έχουν εκδιωχθεί. Ο Πέδρο Χ. Ραμίρες δήλωσε ότι η απομάκρυνσή του από την εφημερίδα El Mundo προκλήθηκε εξαιτίας της απόφασής του να δημοσιοποιήσει ένα μήνυμα που έστειλε ο Ραχόι στον πρώην ταμία του κόμματός του, λίγες ημέρες αφότου ο δεύτερος είχε φυλακισθεί. Η δημοσίευση έγινε στο πλαίσιο κάλυψης μιας έρευνας για λογαριασμούς offshore. Η El Mundo από την πλευρά της σήμερα σχολιάζει ότι η αποχώρηση του Ραμίρες συμφωνήθηκε από κοινού και συνδέεται με τις οικονομικές απώλειες του εντύπου υπό την ηγεσία του.

Συγκρουσιακό είναι το κλίμα και στην El Pais, καθώς τα μέλη του γραφείου σύνταξης της εφημερίδας επιχείρησαν να οργανώσουν ψηφοφορία για ψήφο εμπιστοσύνης ή μη στην ηγεσία του Αντόνιο Κάνιο. Την περασμένη εβδομάδα, ο ίδιος τόνισε ότι το χρέος της ιδιοκτήτριας εταιρείας της El Pais, Prisa, δεν επηρεάζει «με κανένα τρόπο» το περιεχόμενο του εντύπου. Την ίδια στιγμή, ο Κάνιο αναγνώρισε ότι οι Ισπανοί δημοσιογράφοι εργάζονται σε μια χώρα όπου οι πολιτικές δυνάμεις βρίσκονται πολύ μακριά από το να αναγνωρίσουν τον θεμελιώδη ρόλο που επιτελούν τα μέσα ενημέρωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή