Μεξικό: Η νομιμοποίηση της μαριχουάνας θα στρέψει τα καρτέλ στα πιο βαριά ναρκωτικά

Μεξικό: Η νομιμοποίηση της μαριχουάνας θα στρέψει τα καρτέλ στα πιο βαριά ναρκωτικά

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τον αστυνομικό της υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών στην Πόλη του Μεξικού, τον Νιέτο Λάρα, η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας που ενδεχομένως οδηγήσει στη νομιμοποίηση της μαριχουάνας, σημαίνει ένα πράγμα: τα μεγάλα καρτέλ θα εγκαταλείψουν το συγκεκριμένο ναρκωτικό και θα επικεντρώσουν τις δουλειές τους σε πιο βαριές ναρκωτικές ουσίες.

Η απόφαση-ορόσημο του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Τετάρτης επέτρεψε σε τέσσερις ανθρώπους να καλλιεργούν και να καταναλώνουν το φυτό για ψυχαγωγική χρήση σε μια χώρα που μαστίζεται εδώ και μια δεκαετία από τη βία εξαιτίας των ναρκωτικών. Ωστόσο η νομιμοποίηση της μαριχουάνας σε εθνικό επίπεδο πιθανόν να αργήσει χρόνια.

Η προοπτική αλλαγής των όρων του παιχνιδιού με το ενδεχόμενο η Καλιφόρνια να αποτελέσει μια ακόμη πολιτεία των ΗΠΑ που θα νομιμοποιήσει την μαριχουάνα, σε συνδυασμό με τη μείωση των τιμών και τις αλλαγές των τακτικών στο Μεξικό, μπορεί να οδηγήσει τις συμμορίες του Μεξικού να εγκαταλείψουν μια από τις πρωταρχικές τους εξαγωγές, αναφέρουν πολλοί Μεξικανοί έμποροι ναρκωτικών, αστυνομικοί και ειδικοί σε πολιτικές για την καταπολέμηση των ναρκωτικών.

Εάν η μεξικανική κυβέρνηση επιτρέψει την πώληση της μαριχουάνας, η τιμή θα πέσει και τα καρτέλ θα αρχίσουν να εμπορεύονται κάποιο άλλο είδος ναρκωτικού, επειδή δεν θα τους αποφέρει τα ίδια κέρδη", υποστηρίζει ο Λάρα.

Η πορεία των εξελίξεων στο Μεξικό θα παρακολουθείται στενά από υποστηρικτές και επικριτές των μεταρρυθμίσεων για την πολιτική καταπολέμησης των ναρκωτικών σε όλες τις χώρες της αμερικανικής ηπείρου, καθώς οι κυβερνήσεις από την Ουρουγουάη έως τον Καναδά εμφανίζουν σημάδια κόπωσης από τον "πόλεμο κατά των ναρκωτικών" που εδώ και τέσσερις δεκαετίες έχει κηρύξει η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Θα χρειαστούν τέσσερις ακόμη ανάλογες διαδοχικές αποφάσεις, ή οχτώ από τα 11 μόνιμα δικαστήρια να συμφωνήσουν, ώστε η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Μεξικού να αποτελέσει επίσημο δεδικασμένο και να υποχρεώσει την κυβέρνηση στην αναθεώρηση του νόμου.

Ο Φερνάντο Μπελαουνζαράν, αριστερός πολιτικός και ένα από τα στελέχη των υποστηρικτών της μεταρρύθμισης του νόμου περί ναρκωτικών δήλωσε πως θα είναι ένας από τους "πολλούς" Μεξικανούς που θα καταθέσουν παρόμοιο αίτημα τις επόμενες μέρες, ώστε το δικαστήριο να δημιουργήσει ευρύτερο δεδικασμένο. "Τα αιτήματα θα πέσουν βροχή", δήλωσε, εκτιμώντας πως η διαδικασία θα διαρκέσει ένα με δύο έτη.

"Η μαφία εγκατέλειψε το αλκοόλ", δήλωσε ο Μαρκ Κλέιμαν, ειδικός σε θέματα ναρκωτικών και σύμβουλος νομοθετών στην πολιτεία Ουάσινγκτον που καταρτίζουν κανονισμούς για τη χρήση μαριχουάνας. "Κάθε παράνομο εμπόριο δεν μπορεί να ανταγωνιστεί με μια νόμιμη επιχείρηση, εκτός ιδιαίτερων συνθηκών", ανέφερε.

Παρόλα αυτά, για τον έμπορο μαριχουάνας Χοσέ, στην Πόλη του Μεξικού, η νομιμοποίηση είναι ένας τρόπος για να κάνει νόμιμα τη δουλειά του. Μαζί με φίλους του, ήδη ψάχνει τρόπους πως θα κάνει επαγγελματική την επιχείρηση του για να αυξήσει τις εβδομαδιαίες πωλήσεις του, πάνω από τα 3.000 πέσος (181 δολάρια) που κερδίζει τώρα.

"Για μένα (η νομιμοποίηση) θα είναι εξαιρετική. Την βλέπω πιο επαγγελματικά, όπως όταν πηγαίνει κάποιος στο σουπερμάρκετ και αγοράζει οργανικά προϊόντα ή βασικά προϊόντα", δήλωσε. Αλλά, όπως ανέφερε, για τα μεγάλα δίκτυα καρτέλ η νομιμοποίηση της μαριχουάνας θα αποφέρει "πενιχρά" κέρδη.

Οπως υποστηρίζει ο Λάρα, με την μαριχουάνα να είναι ήδη φτηνή, η νομιμοποίησή της πιθανόν να μειώσει ακόμη περισσότερο τις τιμές και τα καρτέλ να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν το προϊόν.

"Δεν πιστεύω ότι υπάρχει οποιαδήποτε λογική ότι αν πάρουμε την μαριχουάνα από τα καρτέλ, θα τους δώσουμε κίνητρο να προχωρήσουν σε άλλους τομείς εμπορικής δραστηριότητας", δήλωσε από τη μεριά του ο Ίθαν Νάντελμαν, εκτελεστικός διευθυντής της συμμαχίας δίωξης ναρκωτικών. "Πιστεύω ότι ήδη έχουν κίνητρα να προχωρήσουν σε όσες εμπορικές δραστηριότητες μπορούν".

Παρόλα αυτά ειδικοί αναφέρουν πως η ολοένα αυξανόμενη πιθανότητα η Καλιφόρνια να νομιμοποιήσει τη μαριχουάνα το 2016, ενδεχομένως να αλλάξει ριζικά την πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στο εν λόγω ναρκωτικό.

"Δεν βλέπω κανένα λόγο (για τα καρτέλ) να συνεχίσουν να έχουν τη μαριχουάνα ως ένα σημαντικό ποσοστό των επιχειρήσεων τους, μόλις η νομιμοποίηση επιτευχθεί σε μεγάλη κλίμακα", δήλωσε η Άλισον Χόλκμομπ, από τους αρχιτέκτονες του σχεδίου νόμου για τη χρήση μαριχουάνας στην πολιτεία της Ουάσινγκτον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή