Εξομολόγηση Βεστερβέλε για τη μάχη με τη λευχαιμία

Εξομολόγηση Βεστερβέλε για τη μάχη με τη λευχαιμία

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Θέλω να ζήσω κι άλλο» δηλώνει σε συνέντευξή του στο περιοδικό Spiegel ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε, o oποίος περιγράφει στο νέο του βιβλίο με τίτλο «Ανάμεσα σε δύο ζωές», τη μάχη του να κρατηθεί στη ζωή αφότου διαγνώστηκε ότι πάσχει από οξεία μυελοβλαστική λευχαιμία.

Ο 53χρονος πρώην ηγέτης των Ελεύθερων Δημοκρατών παραμένει ψύχραιμος καθ’ όλη τη διάρκεια της συνέντευξης, με εξαίρεση το σημείο στο οποίο αναφέρεται στον άντρα του, Μίχαελ Μροντς και τη συμπαράστασή του. Τότε η φωνή του ραγίζει. «Λευχαιμία; Εγώ; Ποτέ, όχι εγώ» ήταν η πρώτη του αντίδραση όταν έμαθε τυχαία από τι πάσχει.

Ενας πόνος στο γόνατο, καθώς έκανε τζόκινγκ ήταν το πρώτο καμπανάκι. «Αναρωτηθήκατε αν φταίει η πολιτική για την αρρώστιά σας;», είναι η ερώτηση του γερμανικού περιοδικού κι η απάντηση του Βεστερβέλε είναι κατηγορηματικά Οχι. «Αν το άγχος και το στρες προκαλούσαν καρκίνο, τότε θα έπρεπε σε εποχές πολέμου ή έκτακτης ανάγκης να έχουμε ιδιαίτερα πολλά κρούσματα, το οποίο δεν ισχύει» εξηγεί. Σκέφτηκε τον θάνατο; «Ναι. Η σκέψη είναι κατευθείαν εκεί. Κάθεσαι, ρίχνεις δάκρυα, είσαι λυπημένος και η πιθανότητα είναι μικρή ότι θα επιζήσεις από μια τέτοια μορφή λευχαιμίας. Μια σημαντική σκέψη όμως ήταν ότι έκανα πολλά πράγματα στη διάρκεια της ζωής μου. Εζησα πολλά, είδα πολλά, δεν έχασα τίποτα» λέει και συνεχίζει: «Είμαι μέλος εκκλησίας και αυτό δεν είναι τυχαίο. Εκανα όμως λιγότερο σκέψεις για τον θάνατο παρά για την ζωή και τον τρόπο που θα αποφύγω τον θάνατο». Λίγο αφότου αποφάσισε να υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού, ο πρώτος δότης άλλαξε γνώμη. Οταν βρέθηκε δεύτερος δότης, έτρωγε στο αγαπημένο του ιταλικό εστιατόριο στην Κολωνία μαζί με την Αγκελα Μέρκελ. Η καγκελάριος συμπεριφέρθηκε εντελώς φυσιολογικά. «Αυτό είναι πολύ θετικό, είπε, σε συγχαίρω, χαίρομαι».

Οσον αφορά τη θητεία του και την αποτυχία να προωθήσει την ατζέντα του κόμματός του για μείωση της φορολογίας, ο Βεστερβέλε διατείνεται πως «είχαμε ατυχία, καθώς ήρθε η ελληνική κρίση χρέους και δεν μπορούσαμε να εφαρμόσουμε τη μεγάλη φορολογική μας μεταρρύθμιση».

«Ορθά έπραξε η Μέρκελ»

Για την πολιτική της Μέρκελ στο προσφυγικό, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, μοιάζει να συμφωνεί. «Τι θα έπρεπε να κάνει; Να προετοιμάσει τα πυροβόλα στα σύνορα, όπως πρότειναν κάποιοι ακροδεξιοί; Να θέσει σε λειτουργία τις αντλίες νερού; Αυτές θα ήταν εικόνες που δεν θα ικανοποιούσαν κανένα Γερμανό, ούτε θα έπρεπε να το κάνουν. Η γενναιόδωρη χειρονομία που έστειλε, γι’ αυτήν μπορεί κανείς να τη μαλώσει, π.χ. για τις περιβόητες σέλφις φωτογραφίες, τις οποίες έβγαλαν οι πρόσφυγες και είδαν οι συγγενείς στην πατρίδα τους, με όλες αυτές τις φήμες και διαστρεβλώσεις» επισημαίνει.

Τέλος, όταν το περιοδικό του ζητεί να σχολιάσει την κατάσταση της Ευρώπης, λέει: «Ανησυχώ. Η Ευρώπη δεν έχει τελειώσει με την κρίση. Εχει ακόμη δρόμο. Και δεν εννοώ με αυτό μόνο τα δισεκατομμύρια για τις ελληνικές τράπεζες».

Στο μεταξύ, δραματική επιδείνωση παρουσιάζει η υγεία του πρώην καγκελάριου Χέλμουτ Σμιτ, ο οποίος σύμφωνα με τον γιατρό του δεν έχει επικοινωνία με το περιβάλλον και υποφέρει από υψηλό πυρετό εξαιτίας μιας αδιευκρίνιστης ίωσης. «Το σώμα του δεν αντιδράει, πρέπει κάθε στιγμή να είμαστε έτοιμοι για όλα» δήλωσε στην εφημερίδα Μπιλντ ο Χάινερ Γκρέτεν, που τον παρακολουθεί. Στο σπίτι του στο Αμβούργο έχουν συγκεντρωθεί περαστικοί αλλά και δημοσιογράφοι, ενώ στο εσωτερικό τον πρώην καγκελάριο, 96 ετών, φροντίζουν οι γιατροί και νοσηλευτές, καθώς και η κόρη του Σουζάνε. Στο πλευρό του ήταν χθες και η 82χρονη σύντροφός του, Ρουτ Λόα, η οποία ζει σε οίκο ευγηρίας στον Ελβα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή