Η Ινδία διεκδικεί διαμάντι από το στέμμα

Η Ινδία διεκδικεί διαμάντι από το στέμμα

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, ήταν το μεγαλύτερο διαμάντι που είχε εξορύξει ο άνθρωπος. Σήμερα συγκαταλέγεται μεταξύ των λεγομένων κοσμημάτων του βρετανικού στέμματος. Ωστόσο, τα πράγματα φαίνεται να αλλάζουν, καθώς για πρώτη φορά τώρα η Ινδία, η πατρίδα του, το διεκδικεί και απαιτεί την επιστροφή του.

Ηθοποιοί του Μπόλιγουντ αλλά και Ινδοί επιχειρηματίες ενώσαν τις δυνάμεις τους και, όπως έκαναν γνωστό, πρόκειται να προσλάβουν δικηγόρους οι οποίοι θα ξεκινήσουν τη διαδικασία της διεκδίκησης του ιστορικού πολύτιμου λίθου: του διαμαντιού Κοχινούρ.

Το Κοχινούρ δεν είναι ένας απλός πολύτιμος λίθος αλλά πραγματικά ιστορικό πετράδι. Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι συγκαταλέχθηκε μεταξύ των αδαμάντων του στέμματος που φόρεσε η βασιλομήτωρ κατά την ενθρόνιση του συζύγου της βασιλιά Γεωργίου Στ΄, το 1937, αλλά και της θυγατέρας της, της σημερινής βασίλισσας του Ηνωμένου Βασιλείου Ελισάβετ, το 1953.

Η ομάδα των Ινδών που διεκδικεί την επιστροφή του έχει πάρει το όνομα «Ορος του Φωτός», όπως δηλαδή ονομάζεται και το διαμάντι, και υποστηρίζει ότι αυτός ο πολύτιμος λίθος, που έχει βάρος 105 καράτια, εκλάπη από την πραγματική του πατρίδα, την Ινδία. Για αυτό τον λόγο σήμερα η ομάδα απαιτεί από τη βρετανική κυβέρνηση να το επιστρέψει.

Οπως ισχυρίζονται πολλοί από τους συμμετέχοντες στην ομάδα, το πετράδι αφαιρέθηκε από την Ινδία υπό πολύ μυστηριώδεις συνθήκες. Πολλοί, εξάλλου, θεωρούν ότι η αφαίρεσή του είναι μόνο ένα από τα κακά της βρετανικής κυριαρχίας στην περιοχή καθώς πιστεύουν ότι η περίοδος της βρετανικής αποικιοκρατίας κατέστρεψε την ινδική ψυχή.

Στην πραγματικότητα, ο πολύτιμος λίθος δόθηκε στη βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας κατά την περίοδο κυριαρχίας του τελευταίου Σιχ, του Τουλίπ Σινγκχ, μετά τη βρετανική προσάρτηση του Πουντζάμπ. Ενα από τα υπέρλαμπρα αστέρια του Μπόλιγουντ, η Μπουμίτσα Σινγκχ, που και αυτή ανήκει στην ομάδα που απαιτεί την επιστροφή του Κοχινούρ, λέει χαρακτηριστικά: «Το Κοχινούρ δεν είναι μόνο ένα διαμάντι 105 καρατιών. Είναι μέρος της ιστορίας μας και πρέπει χωρίς άλλο να επιστραφεί».

Οι Βρετανοί δικηγόροι που έχουν λάβει εντολή από την ομάδα «Ορος του Φωτός» να κάνουν ό,τι είναι νομικώς δυνατόν προκειμένου να επιστραφεί το διαμάντι στην πατρίδα του αναφέρουν ότι πρόκειται να βασίσουν ολόκληρη την υπόθεση στον λεγόμενο «Νόμο του Ολοκαυτώματος», ο οποίος δίνει στους βρετανικούς οργανισμούς τη δυνατότητα επιστροφής καλλιτεχνικών θησαυρών που έχουν κλαπεί.

Ο Σατίς Σακιού, εκπρόσωπος του δικηγορικού γραφείου Ρούμπρικ Λος Κινγκ, με έδρα το Μπέρμιγχαμ, δήλωσε ότι το βασικό επιχείρημα που θα χρησιμοποιήσει η νομική ομάδα προκειμένου να επιτύχει τον στόχο της είναι ότι η βρετανική κυβέρνηση υφάρπαξε παρανόμως το διαμάντι, ότι, δηλαδή, το έκλεψε. Επίσης, ο Σακιού υπογραμμίζει ότι οι Βρετανοί δικηγόροι της ομάδας θα παρουσιάσουν το αίτημα επιστροφής και ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου.

Είναι εύλογο ότι η ινδική στάση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο. Χαρακτηριστική η θέση που τήρησε ο ιστορικός Αντριου Ρόμπερτς, ο οποίος δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα Mail on Sunday ότι «οι εμπλεκόμενοι σε αυτή τη γελοία υπόθεση θα πρέπει τουλάχιστον να γνωρίζουν ότι τα κοσμήματα του στέμματος είναι η θέση που αρμόζει στο Κοχινούρ, αν μη τι άλλο ως αναγνώριση της βρετανικής παρουσίας, που είχε ως αποτέλεσμα τον εκσυγχρονισμό, την ανάπτυξη, την εξέλιξη της γεωργίας, την ενοποίηση της γλώσσας και τελικά τον εκδημοκρατισμό της Ινδίας».

Η αλήθεια είναι ότι η περίπτωση του διαμαντιού Κοχινούρ έχει πολλά κοινά με την υπόθεση των Ελγινείων.

Σύμφωνα με τον θρύλο, το Κοχινούρ μπορεί να φορεθεί μόνο από θεούς ή γυναίκες. Οποιος το φοράει αποκτά τεράστια δύναμη. Αν, όμως, είναι άνδρας, θα βρει κακό τέλος. Πάντως, μέχρι στιγμής η βρετανική κυβέρνηση απορρίπτει το ινδικό αίτημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή