Παραιτήθηκε με αιχμές ο σύμβουλος του Ρέντσι

Παραιτήθηκε με αιχμές ο σύμβουλος του Ρέντσι

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Παραιτήθηκε χθες οικονομικός σύμβουλος του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι. Αιτία της παραίτησης του Ρομπέρτο Περότι ήταν η διστακτικότητα της ιταλικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε στοχευμένες περικοπές των δημοσίων δαπανών.

Ο Ρομπέρτο Περότι, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Μποκόνι του Μιλάνου, είχε «στρατολογηθεί» από τον ίδιο τον Ρέντσι, προκειμένου να προτείνει που θα μπορούσαν να γίνουν περικοπές στα δημόσια έξοδα. Παρ’ όλα αυτά, η συντριπτική πλειοψηφία των προτάσεών του απορρίφθηκαν. «Ας πούμε ότι δεν ένιωθα ιδιαίτερα χρήσιμος», τόνισε ο Περότι, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Η αλήθεια είναι ότι οι απόπειρες των διαδοχικών ιταλικών κυβερνήσεων να περικόψουν τις σπατάλες δεν είχαν αποτέλεσμα. Ο προϋπολογισμός για το 2016, που παρουσιάστηκε πριν από έναν μήνα, περιλάμβανε περικοπές ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ, παρότι ο δεδηλωμένος στόχος ήταν οι περικοπές να αγγίζουν τα 10 εκατομμύρια ευρώ. Δεν ήταν, όμως, μόνον αυτό. Ακόμη και οι περικοπές που γίνονταν αφορούσαν, κατά κύριο λόγο, γενναίες μειώσεις της χρηματοδότησης προς υπουργεία και τοπικές Αρχές και δεν ήταν στοχευμένες, όπως πρότεινε ο Περότι και ένας ακόμα συνάδελφός του. Ειδικότερα, ο Ματέο Ρέντσι απέρριψε τις προτάσεις του Περότι για γενναία περικοπή των φορολογικών απαλλαγών που απολαμβάνουν οι εταιρείες, απαλλαγές που, κατά τον πρώην σύμβουλο του πρωθυπουργού, ήταν αδικαιολόγητες και δεν επέφεραν οφέλη για την οικονομία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή