Στο Συνταγματικό Δικαστήριο κατά της απόσχισης

Στο Συνταγματικό Δικαστήριο κατά της απόσχισης

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο συνταγματικό δικαστήριο της Ισπανίας προσέφυγε η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι, προκειμένου να ακυρώσει τη διαδικασία απόσχισης που δρομολόγησαν οι Αρχές της Καταλωνίας με την έγκριση διακήρυξης ανεξαρτησίας από το τοπικό Κοινοβούλιο, την περασμένη Δευτέρα. «Πρόκειται για βάναυση προσβολή των κρατικών θεσμών. Επιδιώκουν να αποδομήσουν τη δημοκρατία. Δεν θα το επιτρέψω», δήλωσε ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου, ύστερα από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Στη δραματική συνεδρίαση της Δευτέρας, το καταλανικό Κοινοβούλιο δρομολόγησε μια διαδικασία που προβλέπεται να καταλήξει στην ανακήρυξη ανεξάρτητου κράτους, με χρονικό ορίζοντα 18 μηνών. Ως πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση αποφασίστηκε η δημιουργία ανεξάρτητου υπουργείου Οικονομικών, Εφοριακών Αρχών και Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης. Προεξοφλώντας την προσφυγή της κεντρικής κυβέρνησης στο συνταγματικό δικαστήριο, το καταλανικό Κοινοβούλιο κατέστησε σαφές ότι δεν δεσμεύεται από οποιαδήποτε απόφασή του.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση Ραχόι απείλησε χθες ότι, εάν συνεχιστεί η μονομερής διαδικασία προς την ανεξαρτησία, θα επιδιώξει τη δίωξη 21 Καταλανών αξιωματούχων με τις κατηγορίες της στάσης και της ανυπακοής, αδικήματα που επιφέρουν ποινές κάθειρξης μέχρι και 15 ετών. Στον κατάλογο των 21 περιλαμβάνονται ο κυβερνήτης της Καταλωνίας Αρτούρ Μας, η κυβέρνησή του και η πρόεδρος της τοπικής Βουλής Κάρμε Φορτσαντέλ.

Την υποστήριξή του στην προσπάθεια του Ραχόι για διαφύλαξη της συνταγματικής τάξης εξέφρασε ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ. Ασκησε, όμως, κριτική στον πρωθυπουργό, καταλογίζοντάς του αδράνεια στο καταλανικό ζήτημα και δεσμεύθηκε ότι θα προωθήσει αναθεώρηση του συντάγματος για τη μετατροπή του ισπανικού κράτους σε ομοσπονδία, ώστε να αντιμετωπισθούν οι ανησυχίες των Καταλανών. Το ζήτημα της Καταλωνίας έχει επισκιάσει την προεκλογική εκστρατεία στην Ισπανία ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 20ής Δεκεμβρίου, εκτοπίζοντας σε δεύτερο πλάνο τα οικονομικά και κοινωνικά θέματα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή