Στο στόχαστρο της BND και ο Γάλλος ΥΠΕΞ Λ. Φαμπιούς

Στο στόχαστρο της BND και ο Γάλλος ΥΠΕΞ Λ. Φαμπιούς

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. «Στον κατάλογο των καθηκόντων της BND δεν προβλέπεται η κατασκοπεία συμμαχικών κρατών για πολιτικούς λόγους», δήλωσε χθες η εκπρόσωπος Τύπου της Γερμανίδας καγκελαρίου, Κριστιάνε Βιρτς, δυσκολευόμενη να εξηγήσει γιατί οι επικοινωνίες του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, καθώς και πολυάριθμων ευρωπαϊκών υπουργείων, μεταξύ αυτών και ελληνικών, βρίσκονταν στο στόχαστρο της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών. Μεταξύ όσων παρακολουθούσε η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών περιλαμβανόταν και Γερμανός διπλωμάτης, κάτι που απαγορεύεται από το γερμανικό σύνταγμα.

Πρόσβαση στον κατάλογο των 900 σελίδων με τις λέξεις-κλειδιά της BND δόθηκε σε τρία από τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής που ερευνά το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Χθες το πρωί, λίγες ώρες πριν οι τρεις βουλευτές ενημερώσουν για τα ευρήματα την υπόλοιπη επιτροπή, κάποια από τα περιεχόμενα των 900 σελίδων διέρρευσαν στο κρατικό ραδιόφωνο του Βερολίνου, rbb inforadio.

«Πολλά ερωτήματα είναι ακόμη ανοιχτά, αλλά ένα είναι ήδη σαφές: το υλικό που δόθηκε στην επιτροπή ελέγχου των μυστικών υπηρεσιών είναι πολύ σημαντικό και μπορεί να ρίξει την BND σε βαθιά κρίση», ανέφερε το rbb. Πριν από τρεις εβδομάδες, ο επικεφαλής της BND, Γκέρχαρντ Σίντλερ, και η καγκελαρία ενημέρωσαν την επιτροπή ότι η «κατασκοπεία μεταξύ φίλων», που τόσο πολύ είχε στηλιτεύσει η Γερμανίδα καγκελάριος, δεν αφορά τελικά μόνο την αμερικανική NSA αλλά και την BND.

«Είναι προφανές ότι επί χρόνια οι κοινοβουλευτικές επιτροπές ελέγχου της BND είχαν ψευδή πληροφόρηση. Είχαν προέλευση και την καγκελαρία;» διερωτήθηκε το μέλος της επιτροπής, βουλευτής των Πρασίνων, Κονσταντίν φον Νοτς.

Μεταξύ αυτών που παρακολουθούνταν, ήταν και ο Γερμανός διπλωμάτης Χανσγκέοργκ Χάμπερ, η σύζυγος του οποίου μάλιστα είναι γενική γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών και πρώην γενική γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών. Τα τελευταία χρόνια, ο Χάμπερ έχει υπηρετήσει ως πρέσβης της Γερμανίας στο Κάιρο, αλλά και ως πρέσβης της Ε.Ε. στην Τουρκία, ενώ την περίοδο 2008-2011 ήταν επικεφαλής των παρατηρητών της Ε.Ε. στη Γεωργία. Δεν είναι σαφές ποια από τις ιδιότητες αυτές ενδιέφερε τη γερμανική υπηρεσία, η οποία ωστόσο απαγορεύεται να κατασκοπεύει Γερμανούς πολίτες χωρίς άδεια από ειδική επιτροπή της Βουλής.

«Είναι προφανές ότι στην BND κάποια πράγματα ξέφυγαν από τον έλεγχο» δήλωσε ο Σοσιαλδημοκράτης βουλευτής Μπούρχαρντ Λίσκα. Η εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου είπε ότι η φράση της Αγκελα Μέρκελ «η κατασκοπεία μεταξύ φίλων δεν μπορεί να γίνεται», εξακολουθεί να ισχύει, προσθέτοντας ότι ο επικεφαλής της BND, Γκέρχαρντ Σίντλερ, «απολαμβάνει την πλήρη εμπιστοσύνη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή