Μαζική διαδήλωση στην Καμπούλ

Μαζική διαδήλωση στην Καμπούλ

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκρυθμη κατάσταση δημιουργήθηκε χθες στο κέντρο της αφγανικής πρωτεύουσας Καμπούλ, όταν οργισμένοι διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για τη σφαγή επτά μελών της μειονότητας των Χαζάρων προσπάθησαν να εισβάλουν στο προεδρικό μέγαρο. Η αστυνομία έκανε χρήση προειδοποιητικών πυρών, εξαιτίας των οποίων επτά άτομα τραυματίστηκαν, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Αφορμή για τη χθεσινή διαδήλωση, τη μεγαλύτερη που έχει γίνει εδώ και χρόνια στην Καμπούλ, στάθηκε η απαγωγή και ο αποκεφαλισμός επτά Χαζάρων –τεσσάρων ανδρών, δύο γυναικών και ενός κοριτσιού εννέα ετών– στη νοτιοανατολική επαρχία Ζάμπουλ. Οι άγνωστοι απαγωγείς άρπαξαν τα θύματά τους πριν από έξι μήνες, ενώ τα αποκεφαλισμένα πτώματα εντοπίσθηκαν το περασμένο Σάββατο. Οι Χαζάροι, μια σιιτική μειονότητα που μιλάει την περσική γλώσσα (φαρσί), γνώρισαν απηνή διωγμό από τους σουνίτες Ταλιμπάν τη δεκαετία του 1990, όταν το φονταμενταλιστικό κίνημα βρισκόταν στην εξουσία, με την υποστήριξη και του γειτονικού Πακιστάν.

Οι διαδηλωτές, πολλοί από τους οποίους διήνυσαν απόσταση 380 χλμ. μέχρι να φτάσουν στην Καμπούλ, μεταφέροντας τα επτά φέρετρα, τα οποία είχαν τυλιχτεί με το πράσινο χρώμα του Ισλάμ, οργάνωσαν ολονυκτία την Τρίτη προς Τετάρτη, έξω από το τεράστιο προεδρικό μέγαρο της Καμπούλ. Η χθεσινή πορεία διαμαρτυρίας κράτησε τέσσερις ώρες και σε αυτήν συμμετείχαν μέλη διάφορων εθνικών ομάδων του Αφγανιστάν φωνάζοντας «Θάνατος στους Ταλιμπάν» και «Θάνατος στο Πακιστάν». Κεντρικό αίτημά τους ήταν η παραίτηση του προέδρου Ασράφ Γκάνι και του πρωθυπουργού Αμπντουλάχ, στην κυβέρνηση των οποίων χρεώνουν τη δραματική επιδείνωση της κατάστασης πολλών περιοχών της χώρας, από πλευράς ασφαλείας.

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα, ο Ασράφ Γκάνι προχώρησε εσπευσμένα σε τηλεοπτικό διάγγελμα, απευθύνοντας έκκληση για ηρεμία. «Θα εκδικηθούμε για το αίμα των αδελφών μας», δήλωσε ο Αφγανός πρόεδρος, προσθέτοντας ότι οι εχθροί της χώρας, τους οποίους δεν κατονόμασε, επιδιώκουν συστηματικά να σπείρουν το εθνοτικό μίσος και τη διχόνοια.

Μετά την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων, πολλοί διαδηλωτές διαλύθηκαν, αλλά περίπου 1.000 εξ αυτών παρέμειναν έξω από το προεδρικό μέγαρο, με την ατμόσφαιρα πάντα τεταμένη. Οι Αρχές επέτρεψαν σε 30 εκπροσώπους των διαδηλωτών να εισέλθουν στο κτιριακό συγκρότημα, όπου επρόκειτο αργότερα να συναντηθούν με μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Οι Ταλιμπάν αρνούνται κάθε ευθύνη για την απαγωγή και τη σφαγή των επτά Χαζάρων, ενέργεια που έχει χαρακτηρισθεί έγκλημα πολέμου από εκπροσώπους του ΟΗΕ στη χώρα. Το φονταμενταλιστικό κίνημα ισχυρίζεται ότι πίσω από αυτό το έγκλημα βρίσκεται το αφγανικό παρακλάδι του «Ισλαμικού Κράτους», που βρίσκεται σε πόλεμο τόσο με τους Ταλιμπάν όσο και με την κυβέρνηση. Ωστόσο, η αφγανική υπηρεσία Πληροφοριών αρνείται τα περί ανάμειξης του «Ισλαμικού Κράτους». Σύμφωνα με διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, το τελευταίο πενθήμερο σημειώθηκαν ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ Ταλιμπάν και άλλων αντίπαλων ισλαμικών ομάδων στην περιοχή όπου εντοπίστηκαν τα αποκεφαλισμένα πτώματα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή