Eνταση Ισραήλ – Ε.Ε. για τη σήμανση των προϊόντων

Eνταση Ισραήλ – Ε.Ε. για τη σήμανση των προϊόντων

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Οξυνση στις σχέσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Ισραήλ προκάλεσε η εντονότατη αντίδραση της Ιερουσαλήμ στην απόφαση της Ευρώπης να σηματοδοτεί εφεξής με ειδική σήμανση τα ισραηλινά προϊόντα, τα οποία έχουν παραχθεί σε εποικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη. Σε χθεσινή ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ αναφέρει ότι η Ε.Ε. υιοθέτησε «πρωτοφανή διάκριση, με πολιτικά κίνητρα».

Από τη μεριά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι η Ε.Ε. «θα πρέπει να ντρέπεται», κατηγορώντας την Ενωση ότι τιμωρεί «την πλευρά που δέχεται επίθεση από την τρομοκρατία».

Η απόφαση της Ευρώπης, που ακολούθησε μήνες κωλυσιεργίας, υπογραμμίζει τη δυσαρέσκεια της Ε.Ε. για τη συνεχιζόμενη επέκταση των ισραηλινών εποικισμών σε παλαιστινιακά εδάφη. Η Ενωση επιδιώκει τώρα να μην αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο το κράτος του Ισραήλ και τους παράνομους εποικισμούς του, εκτιμώντας ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος να πεισθεί η κυβέρνηση της χώρας να διακόψει την προκλητική για τους Παλαιστίνιους πολιτική.

Πολιτική στιγματισμού

Μόλις η σήμανση επιβληθεί, οι Ευρωπαίοι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να διαπιστώνουν εάν κάποιο προϊόν έχει παραχθεί σε εβραϊκό εποικισμό. Το Ισραήλ, από τη μεριά του, εκφράζει φόβους ότι αποτελεί πολιτική στιγματισμού, παρά τις διαβεβαιώσεις του επιτρόπου αρμόδιου για το Ευρώ, Βάλντις Ντομπρόφσκις, ότι πρόκειται για τεχνικό θέμα και όχι πολιτική στάση. Η σήμανση αυτή κατέστη άλλωστε επιβεβλημένη, αφού Βρετανία, Βέλγιο και Δανία εφάρμοσαν ήδη το μέτρο.

«Η Ε.Ε. δεν υποστηρίζει καμία μορφή μποϊκοτάζ ή κυρώσεων εναντίον του Ισραήλ. Κάθε ισραηλινό προϊόν, που παράγεται εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της χώρας, θα συνεχίσει να απολαμβάνει προνομιακή δασμολογική πολιτική», είπε ο κ. Ντομπρόφσκις.

Για συγκεκαλυμμένο αντισημιτισμό έκανε λόγο χθες ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου του Ισραήλ, Γιουβάλ Στάινιτς, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας εξέδωσε οξύτατη ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία «η απόφαση της Ε.Ε. για επιβολή δύο μέτρων και δύο σταθμών σε ό,τι αφορά το Ισραήλ είναι ανησυχητική και άξια απορίας, την ώρα που άλλες εδαφικές διενέξεις στον κόσμο αντιμετωπίζονται με ηπιότερες μεθόδους».

Ικανοποιημένος ο Αμπάς.

Την ικανοποίησή του για την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία με στόχο «τα προϊόντα των ισραηλινών αποικιακών εποικισμών» εξέφρασε, από τη Σαουδική Αραβία όπου βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς.

Η σήμανση θα αφορά κυρίως φρούτα και λαχανικά από την περιοχή, ενώ θα επηρεάσει ποσοστό μικρότερο του 1% των εξαγωγών του Ισραήλ προς την Ε.Ε., συνολικού ύψους άνω των 13 δισ. ευρώ τον χρόνο. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι στη Βρετανία η σήμανση, που έχει ήδη τεθεί σε ισχύ, δεν είχε αρνητική οικονομική επίπτωση στις ισραηλινές εξαγωγές.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή