Χωρίς ξεκάθαρο νικητή το ντιμπέιτ

Χωρίς ξεκάθαρο νικητή το ντιμπέιτ

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΙΛΓΟΥΟΚΙ. Χωρίς εντάσεις ή ξεκάθαρο νικητή διεξήχθη το τέταρτο κατά σειρά ντιμπέιτ μεταξύ των διεκδικητών του χρίσματος των Ρεπουμπλικανών, αφήνοντας το πεδίο ανοικτό για την ανάδειξη του επόμενου υποψήφιου προέδρου του κόμματος στις εκλογές του 2016.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί θετικό βήμα για τα «αουτσάιντερ», Ντόναλντ Τραμπ και Μπεν Κάρσον, οι οποίοι εξέπληξαν τον πολιτικό κόσμο με την αντοχή τους απέναντι σε βετεράνους της πολιτικής σκηνής. Ευχαριστημένος πρέπει επίσης να είναι και ο Μάρκο Ρούμπιο, που εισήλθε στην αίθουσα αναμένοντας να γίνει στόχος των αντιπάλων του, για να ολοκληρώσει τη βραδιά χωρίς αξιομνημόνευτα προβλήματα.

Η κατάσταση αυτή, όμως, δεν ευνοεί τον Τζεμπ Μπους, ο οποίος βλέπει πλέον την εκστρατεία του να βρίσκεται κοντά στο ναυάγιο.

Ο Μπους, πάλαι ποτέ φαβορί της κούρσας για το χρίσμα, πέτυχε να αποφύγει τις κακοτοπιές, αλλά επισκιάστηκε από τον ρεαλιστή και ήπιων τόνων κυβερνήτη του Οχάιο, Τζον Κέισιτς, που έκλεψε τις εντυπώσεις χάρη στις ευφυείς απαντήσεις του. Ο Μπους, παρότι εξέφρασε παράπονα στους συντονιστές της συζήτησης, δέχθηκε τις λιγότερες ερωτήσεις από τους οκτώ υποψηφίους, ενώ ο φακός τού αφιέρωσε τον λιγότερο χρόνο, σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press.

Στον λίγο χρόνο που είχε στη διάθεσή του, ο Μπους επέκρινε με δριμύτητα τους Δημοκρατικούς για τους χειρισμούς τους στην οικονομία. «Η ανησυχία μου είναι ότι η πραγματική οικονομία δέχθηκε ισχυρό πλήγμα από την παρεμβατικότητα της κυβέρνησης Ομπάμα. Την ίδια ώρα, η Χίλαρι Κλίντον φιλοδοξεί να συνεχίσει και να εντείνει την πολιτική αυτή», είπε ο Μπους.

Καλή εμφάνιση πραγματοποίησε ο Μάρκο Ρούμπιο, καθώς οι αντίπαλοί του επέλεξαν να μην αναφερθούν στις υπόνοιες κατάχρησης κρατικών κεφαλαίων την εποχή που ο Ρούμπιο ήταν μέλος της τοπικής Βουλής της Φλόριντα. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Ρούμπιο είχε αξιοποιήσει πιστωτική κάρτα της Βουλής για προσωπικά του έξοδα.

Την ίδια ώρα, ουδείς από τους υποψηφίους έθεσε το θέμα των απόψεων του Ρούμπιο για το μεταναστευτικό. Ο Ρούμπιο, σε αντίθεση με τις θέσεις του κόμματος, υποστηρίζει ότι τα 11 εκατομμύρια παράνομοι μετανάστες στις ΗΠΑ πρέπει να αποκτήσουν δυνατότητα νομιμοποίησης της παραμονής και της εργασίας τους στη χώρα.

Προσωπική ιστορία

Αντίθετα. O Ρούμπιο είχε τη δυνατότητα να εκθέσει λεπτομερώς τις προτάσεις του για ισχυρές ένοπλες δυνάμεις και να μιλήσει –χωρίς να διακοπεί– για τη συγκινητική προσωπική του ιστορία, ως τέκνο Κουβανών μεταναστών.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι αμέσως μετά το ντιμπέιτ δημοσιογραφικές πηγές αποκάλυπταν ότι ο Ρούμπιο απέκτησε ένα νέο –μεγάλο– δωρητή, τον διαχειριστή αμοιβαίων κεφαλαίων Κλιφ Εϊζνες, ο οποίος δήλωσε μάλιστα ότι θα προωθήσει την υποψηφιότητα του Ρούμπιο μεταξύ των σημαντικών δωρητών της Ουόλ Στριτ. Μέτρια εμφάνιση πραγματοποίησε ο Αφροαμερικανός νευροχειρουργός Μπεν Κάρσον, ο οποίος επέδειξε άγνοια σε θέματα διεθνών σχέσεων, λέγοντας ότι κινεζικά στρατεύματα βρίσκονται στη Συρία.

Τη φήμη του τολμηρού συζητητή επιβεβαίωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, εξαπολύοντας ειρωνικά σχόλια στους αντιπάλους του, έχοντας πριν από την έναρξη του ντιμπέιτ αποκαλέσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον Ρούμπιο «πολιτικό κατηγορίας φτερού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή