Ολάντ: Πολεμική πράξη με ευθύνη του ISIS οι επιθέσεις στο Παρίσι

Ολάντ: Πολεμική πράξη με ευθύνη του ISIS οι επιθέσεις στο Παρίσι

4' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως "πολεμική πράξη" με ευθύνη του Ισλαμικού Κράτους χαρακτήρισε ο Φρανσουά Ολάντ, σε διάγγελμά του το πρωί του Σαββάτου, τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι το βράδυ της Παρασκευής, κατά τις οποίες έχασαν την ζωή τους 127 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 180. Ο γάλλος πρόεδρος κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος και δήλωσε χωρίς περιστροφές ότι την ευθύνη των πρωτοφανών επιθέσεων έχει το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο ανέλαβε το μεσημέρι του Σαββάτου την ευθύνη για τις επιθέσεις.

«Είναι μία πράξη πολέμου που διαπράχθηκε από έναν τρομοκρατικό στρατό εναντίον της Γαλλίας», δήλωσε ο κ. Ολάντ από το Μέγαρο των Ηλισσσίων. «Είναι μία πολεμική πράξη που προετοιμάστηκε, οργανωθηκε και σχεδιάστηκε από το εξωτερικό, με συνεργούς από το εσωτερικό, τους οποίους θα εντοπίσει η έρευνα…»

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη των επιθέσεων το Σάββατο, χαρακτηρίζοντάς τες σαν «θαύμα», σε μία ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε μέσω Twitter.

Παράλληλα, το ISIS έδωσε το Σάββατο στη δημοσιότητα ένα βίντεο, το οποίο καλεί όσους μουσουλμάνους δεν μπορούν να πολεμήσουν στην Συρία, να κάνουν ιερό πόλεμο στην Γαλλία. Το βίντεο δεν έχει ημερομηνία εγγραφής. "Έχετε πάρει εντολή να πολεμήσετε τους απίστους όπου τους βρίσκετε –τί περιμένετε λοιπόν; Υπάρχουν όπλα και αυτοκίνητα που είναι διαθέσιμα και στόχοι που μπορούν να πληγούν", δηλώνει ένας μαχητής του Ισλαμικού Κράτους στο βίντεο αυτό, ενώ βρίσκεται περιτριγυρισμένος από άλλους μαχητές. "Υπάρχουν όλα τα δηλητήρια, επομένως δηλητηριάστε το νερό και το φαγητό τουλάχιστον ενός από τους εχθρούς του Αλλάχ".

Μετά τις επιθέσεις η κυβέρνηση Ολάντ ανακοίνωσε δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στα σύνορα, ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων και κινητοποίηση του στρατού καθώς η χώρα τέθηκε σε κατάσταση  έκτακτης ανάγκης. O συνολικός αριθμός των θυμάτων δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί.

Δεν υπήρξε άμεση ανάληψη ευθύνης αλλά μέλη και υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους άρχισαν αμέσως μετά τις επιθέσεις να πανηγυρίζουν μαζικά στο Twitter.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τουλάχιστον 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο θέατρο Μπατακλάν, κατά την διάρκεια συναυλίας, όπου οι τρομοκράτες έπιασαν ομήρους και συνεπλάκησαν με την Αστυνομία. Δεκάδες άλλοι φαίνεται ότι έχασαν την ζωή τους σε άλλες, συντονισμένες επιθέσεις έξω από το γήπεδο Stade de France, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη φιλικός αγώνας μεταξύ των εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου της Γερμανίας και της Γαλλίας, τον οποίο παρακολουθούσαν ο Ολάντ και ο γερμανός υπουργός εξωτερικών, καθώς επίσης σε άλλα τέσσερα σημεία του Παρισιού. 

Οι προφανώς συντονισμένες ενόπλων και οι εκρήξεις βομβών καταγράφηκαν ενώ η χώρα, ιδρυτικό μέλος της συμμαχίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ η οποία μάχεται εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο έδαφος της Συρίας και του Ιράκ, βρισκόταν σε κατάσταση συναγερμού για το ενδεχόμενο τρομοκρατικών ενεργειών. Τα μέτρα ασφαλείας ήταν επίσης αυξημένα διότι εντός του μήνα θα διεξαχθεί η παγκόσμια σύνοδος για το κλίμα στο Παρίσι.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στην γαλλική τηλεόραση ότι στο θέατρο Μπατακλάν, χωρητικότητας 1.500 ατόμων, έγινε πραγματικό μακελειό, καθώς οι τρομοκράτες, οπλισμένοι με αυτόματα όπλα, πυροβολούσαν το πλήθος στα τυφλά.  Σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, τα νοσοκομεία του Παρισιού έχουν κυριολεκτικά ξεχειλίσει από τραυματίες.

Μέχρι το πρωί του Σαββάτου δεν είχε ξεκαθαριστεί ο αριθμός των δραστών των επιθέσεων. Ο αρχηγός της Γαλλικής Αστυνομίας, Μισέλ Καντό, δήλωσε ότι όλοι οι δράστες των επιθέσεων πιστεύεται ότι είναι νεκροί. Σύμφωνα με το γραφείο του Εισαγγελέα του Παρισιού, τουλάχιστον οκτώ από τους δράστες είναι σίγουρα νεκροί. 

Η επίθεση κοντά στο γήπεδο Stade de France φαίνεται ότι ήταν έκρηξη καμικάζι αυτοκτονίας και έγινε την ώρα του φιλικού αγώνα μεταξύ των εθνικών ομάδων της Γαλλίας και της Γερμανίας. Ο κ. Ολάντ, ο οποίος παρακαλουθούσε τον αγώνα μαζί με τον Γερμανό υπουργό εξωτερικών, απομακρύνθηκε αμέσως από τις δυνάμεις ασφαλείας και συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό Συμβούλιο, ανακοινώνοντας ότι η Γαλλία έθεσε σε εφαρμογή αυστηρότατους περιορισμούς στα σύνορά της.

“Ενώ σας μιλώ, τρομοκρατικές επιθέσεις πρωτοφανούς κλίμακας λαμβάνουν χώρα στην περιοχή του Παρισιού”, δήλωσε ο κ. Ολάντ σε τηλεοπτικό διάγγελμά του. “Υπάρχουν πολλές δεκάδες νεκροί, πολύ περισσότεροι τραυματίες. Είναι φρικτό…” Ο κ. Ολάντ πρόσθεσε ότι κατ’ εντολήν του η κυβέρνηση “κινητοποίησε όλες τις δυνάμεις που μπορεί να συγκεντρώσει για να εξουδετερώσει τις απειλές και να ασφαλίσει όλες τις περιοχές…”

Χειροβομβίδες και καμικάζι αυτοκτονίας στο Μπατακλάν

Η βασική επίθεση έγινε στο θέατρο Μπατακλάν, έναν δημοφιλή συναυλιακό χώρο, κατά την διάρκεια ροκ συναυλίας – ανάμεσα στα συγκροτήματα ήταν και οι αμερικανοί Eagles of Death Metal.

Σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, τουλάχιστον 100 θεατές κρατήθηκαν ως όμηροι, πολλοί από τους οποίους αργότερα σκοτώθηκαν. Ορισμένοι από τους αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι υπήρχαν χειροβομβίδες σε διάφορα σημεία του θεάτρου κι ότι κάποιοι από τους τρομοκράτες φορούσαν γιλέκα με εκρηκτικά.

Η Αστυνομία διέταξε τους περαστικούς στην περιοχή να φύγουν από τους δρόμους και κυβερνητικοί αξιωματούχοι έκαναν έκκληση στους κατοίκους της πόλης να μείνουν στα σπίτια τους.

Σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ, εκτός από τις εκρήξεις ακούστηκαν και πολλοί πυροβολισμοί από Καλάσνικοφ, ενώ οι σειρήνες των περιπολικών και των ασθενοφόρων ακούγονταν όλη τη νύχτα στο Παρίσι.

“Το πάτωμα ήταν καλυμένο από πτώματα”

Εκτός από το θέατρο Μπατακλάν και το γήπεδο ποδοσφαίρου, οι τρομοκράτες διάλεξαν και μερικές από τις πιό δημοφιλείς περιοχές της νυχτερινής ζωής του Παρισιού, όπως οι λεωφόροι Boulevard Voltaire και Boulevard Beaumarchais και η οδός Rue de Charonne.

Ενας εκ των μαρτύρων δήλωσε ότι η σύζυγός του ήταν από τους πρώτους που έσπευσαν να βοηθήσουν τα θύματα της επίθεσης στο εστιατόριο Petit Cambodge, στο οποίο εκτυλίχθηκαν σκηνές “αποκαλυπτικής σφαγής”.  “Το πάτωμα ήταν καλυμένο από πτώματα” δήλωσε η γυναίκα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή