Η Αυστρία σηκώνει φράκτη με τη Σλοβενία μήκους 3,7 χλμ.

Η Αυστρία σηκώνει φράκτη με τη Σλοβενία μήκους 3,7 χλμ.

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΙΕΝΝΗ. Ενας ακόμη φράκτης, αυτή τη φορά στα σύνορα Αυστρίας – Σλοβενίας, παίρνει σάρκα και οστά στην Ευρώπη. Eνώ η ανθρωπιστική κατάσταση κατά μήκος της «βαλκανικής οδού» παραμένει άκρως προβληματική, η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, Γιοχάνα Μικλ Λάιτνερ, υποστήριξε ότι ο φράκτης «δεν είναι εμπόδιο, είναι μέσο για την εύρυθμη είσοδο ανθρώπων».

Ο φράκτης εκατέρωθεν του συνοριακού περάσματος Σπίλφελντ θα έχει αρχικά μήκος 3,7 χιλιομέτρων, αφού, όπως δήλωσε η Μικλ-Λάιτνερ, «οι Σλοβένοι συνάδελφοί μας ζήτησαν να μην τοποθετήσουμε αμέσως το σύνολο του φράκτη». Τα υπόλοιπα 25 χιλιόμετρα θα είναι «έτοιμα για τοποθέτηση εντός 48 ωρών αν χρειαστεί».

Η τοποθέτηση φράκτη στα σύνορα δύο χωρών-μελών της Ζώνης Σένγκεν έρχεται μία ημέρα αφότου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, προειδοποίησε ότι η Ζώνη Σένγκεν, που επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία ατόμων, βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Την ίδια ώρα, οι συνθήκες για τους πρόσφυγες είναι σε πολλές περιπτώσεις τραγικές. «Η κατάσταση στα σύνορα Κροατίας – Σερβίας με γέμισε απελπισία» είπε η Μπρέντα Γου, εκπρόσωπος της ανθρωπιστικής οργάνωσης World Vision UK. «Είδα οικογένειες να κοιμούνται αβοήθητες στο παγωμένο χώμα, φορώντας μόνο λεπτά μπουφάν». «Χωρίς επαρκή καταλύματα, οι άνθρωποι θα υποφέρουν τρομακτικά» είπε ο Ιλιτζ Βέμερμαν της οργάνωσης CARE. «Αυτό που με εντυπωσιάζει όταν τους μιλάω, είναι ότι δεν έχουν πληροφορίες. Ρωτούν, “πού είμαστε; Τι συμβαίνει; Γιατί περιμένουμε”; Αν δεν ετοιμαστούμε καλύτερα για τον χειμώνα, φοβάμαι ότι θα έχουμε πολύ σοβαρές συνέπειες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή