Διαδικτυακή υπηρεσία αναλαμβάνει να σας χωρίσει

Διαδικτυακή υπηρεσία αναλαμβάνει να σας χωρίσει

3' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρωτότυπη δημοσιογραφική έρευνα πραγματοποίησε αυτή την εβδομάδα, για λογαριασμό της δημοφιλούς ιστοσελίδας του περιοδικού Vice, Αμερικανός δημοσιογράφος, κάνοντας τεστ σε διαδικτυακή υπηρεσία χωρισμού ζευγαριών.

Η ριζοσπαστική αυτή υπηρεσία επιτρέπει σε όσους δεν τολμούν, δεν θέλουν να επιβαρυνθούν ψυχικά ή απλώς πλήττουν μαζί του να χωρίσουν τον σύντροφό τους, αλλά να το κάνουν μέσω ειδικευμένων αυτοματοποιημένων μεθόδων.

Το κόστος της υπηρεσίας ποικίλλει ανάλογα με τη μέθοδο που επιλέγει κάποιος να ενημερώσει τον πρώην αγαπημένο του ότι όλα πια τελείωσαν για τη σχέση τους. «Ο κόσμος ήδη πληρώνει υπηρεσίες, όπως το Tinder, για να βρεθεί σε μια σχέση. Γιατί να μην πληρώσει κάποιος για να ξεφύγει από μία;», λέει ο νεαρός Καναδός ιδρυτής της ιστοσελίδας The Breakup Shop, Εβαν, που ζητεί να μη δημοσιοποιηθεί το επίθετό του.

Ο δημοσιογράφος του Vice Εμάνουελ Μάιμπεργκ αποφάσισε να δοκιμάσει την υπηρεσία, υπογραμμίζοντας ότι η δοκιμή αυτή γινόταν αποκλειστικά για δημοσιογραφικούς λόγους και ότι δεν χώριζε πραγματικά με τη φιλενάδα του, Αντζελα.

Ο Μάιμπεργκ επέλεξε έτσι τον τηλεφωνικό χωρισμό, θεωρώντας ότι ήταν ο πλέον αξιοπρεπής τρόπος να δώσει κανείς τέλος σε μια σχέση, αλλά και για να διαπιστώσει πώς η υπηρεσία θα χειριζόταν το ιδιαίτερα λεπτό αυτό ζήτημα.

Εχοντας ενημερώσει εκ των προτέρων την Αντζελα για το άβολο ρεπορτάζ και δεσμευόμενος ότι δεν σχεδιάζει επ’ ουδενί να τη χωρίσει στην πραγματικότητα, ο Μάιμπεργκ παρήγγειλε μέσω Διαδικτύου τον «τηλεφωνικό χωρισμό».

Λίγα λεπτά αργότερα, το Breakup Shop έστελνε επιβεβαίωση μέσω email ότι το αίτημά του είχε ληφθεί υπόψη. Λίγες ώρες αργότερα, νέο email έφθανε στο κυτίο εισερχομένων του Μάιμπεργκ. Σε αυτό, η υπηρεσία ζητούσε το τηλέφωνο της «ενδιαφερόμενης», κάποιες αδρές πληροφορίες για τον ίδιο και την Αντζελα και ορισμένες διευκρινίσεις για τους λόγους που τον έσπρωχναν στον χωρισμό.

Η απάντησή του ήταν ότι δεν άντεχε άλλο την εμμονή της με το μέικαπ και τα κοσμήματα και ότι θεωρούσε άδικο το γεγονός ότι ο ίδιος έκανε όλες τις δουλειές του σπιτιού. Λίγο αργότερα, το Breakup Shop απαντούσε με νέο μήνυμα, λέγοντας ότι θα ενημέρωνε την Αντζελα την προσεχή ημέρα για το τέλος της σχέσης.

Παρότι η Αντζελα είχε ενημερωθεί επακριβώς για το επερχόμενο τηλεφώνημα, ο Μάιμπεργκ εξηγεί ότι  η εμπειρία ήταν οδυνηρή. «Κάποια πράγματα δεν με ικανοποίησαν σαν “πελάτη”. Η κλήση είχε διάρκεια μόλις δύο λεπτών, ενώ ο καλών θεώρησε καλό να νουθετήσει την Αντζελα ότι θα έπρεπε να αλλάξει συμπεριφορά και ότι ο χωρισμός μας οφειλόταν στην πίεση που μου ασκούσε με στόχο τον γάμο. Η υπηρεσία έβγαλε αυθαίρετα συμπεράσματα για γεγονότα που δεν ισχύουν.

Τέλος, η κλήση είχε ως επίλογο πρόταση του καλούντος στην Αντζελα να επισκεφθεί το ηλεκτρονικό κατάστημα της ιστοσελίδας, λες και η αγορά κάποιας σαχλής ταινίας θα βοηθούσε κάποιον που μόλις είχε πέσει θύμα συναισθηματικής εγκατάλειψης», γράφει ο Μάιμπεργκ.

Από την ημέρα εγκαινίων του Breakup Shop, πριν από δέκα ημέρες, ο ιδιοκτήτης και ο αδελφός του, μοναδικοί διαχειριστές και εργαζόμενοι της υπηρεσίας, έχουν πραγματοποιήσει τρεις τηλεφωνικές κλήσεις χωρισμού και έχουν αποστείλει έξι μηνύματα.

Η πλειονότητα των αποδεκτών τέτοιων κλήσεων και μηνυμάτων, λέει ο Εβαν, αρχικά δεν πιστεύουν ότι είναι αληθινά, προτού συνειδητοποιήσουν την πικρή αλήθεια.

«Οι τηλεφωνικές κλήσεις είναι δυσάρεστες και μου προκαλούν μεγάλη αμηχανία. Παρότι δεν θέλω καθόλου να τις κάνω, είμαι υποχρεωμένος, καθώς σκοπός μου είναι να καθοδηγήσω τους πελάτες στο διαδικτυακό μας κατάστημα.

»Παρότι η όλη διαδικασία είναι σαφώς δυσάρεστη, οφείλω να προσπαθήσω να έλθω στη θέση αυτού που επιθυμεί να χωρίσει. Υπάρχει κάποιος σημαντικό λόγος που ο άνθρωπος αυτός επικοινώνησε μαζί μας», λέει ο Εβαν.

Ο τιμοκατάλογος των «πακέτων»

Η πρωτότυπη υπηρεσία χωρισμού μέσω μεσάζοντος, The Breakup Shop, προσφέρει διάφορα «πακέτα» με διαφορετική τιμολόγηση για κάθε ένα:

Ενα απλό, ευγενικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κοστίζει στον πελάτη μόλις 10 δολάρια.

Ενα εξίσου ευγενικό, αλλά πιο σύντομο, γραπτό μήνυμα SMS τιμάται επίσης 10 δολάρια.

Μία τυπική επιστολή χωρισμού, με κάθε κοινοτοπία, που θα περίμενε κανείς να διαβάσει από έναν πρώην σύντροφο, θα σας κοστίσει 20 δολάρια.

Μία ξεχωριστή τέτοια επιστολή, που θα έχει συνταχθεί ανάλογα με τις δικές σας προδιαγραφές και θα περιέχει τους ακριβείς λόγους που σας έσπρωξαν στον χωρισμό, έχει κόστος 30 δολάρια.

Τέλος, ένα τηλεφώνημα χωρισμού στο οποίο ένας από τους δύο ιδιοκτήτες θα επικοινωνήσει με εσάς, ανακοινώνοντας την πρόθεση του συμβίου σας να διακόψει τη σχέση του μαζί σας, θα του στοιχίσει 29 δολάρια, ενώ αν επιθυμεί άμεσα εξυπηρέτηση εντός μιας ώρας, η τιμή αυτή θα αυξηθεί.

Το The Breakup Shop διαθέτει επίσης ηλεκτρονικό κατάστημα όπου μπορείτε να αγοράσετε για τον -πρώην πλέον- σύντροφό σας συνδρομή στο τηλεοπτικό δίκτυο κινηματογραφικών ταινιών Netflix ή -αν πρόκειται για άνδρα- το συναρπαστικό και εξόχως βίαιο ηλεκτρονικό παιχνίδι «Call of Duty».

Ο αποδέκτης τέτοιων μηνυμάτων ή κλήσεων, που βρίσκεται έξαφνα εργένης, μπορεί εναλλακτικά να αγοράσει τα προϊόντα αυτά για λογαριασμό του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή