Θολό το μετεκλογικό τοπίο στην Αργεντινή

Θολό το μετεκλογικό τοπίο στην Αργεντινή

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής, οι επενδυτές θα είναι εφεξής πιο ευπρόσδεκτοι στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής σε σύγκριση με την κατάσταση που επικρατούσε επί της απερχόμενης αριστερής προέδρου, Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ.

Υστερα από χρόνια κρατικού παρεμβατισμού, επίμονου εθνικισμού και θεωριών οικονομικής μαγείας, η Αργεντινή είναι πτωχευμένη και παράλληλα αντιμετωπίζει διψήφιο πληθωρισμό, συρρίκνωση των συναλλαγματικών της διαθεσίμων και ένα συνεχώς διευρυνόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα. Το ΔΝΤ εκτιμά πως η οικονομία της θα σημειώσει ανάπτυξη μόλις 0,4% φέτος για να συρρικνωθεί εκ νέου κατά 0,7% το 2016. Ο Ντάνιελ Σιόλι, ο υποψήφιος που προώθησε το κυβερνών κόμμα της Φερνάντες και κυβερνήτης της επαρχίας του Μπουένος Αϊρες, προσφέρει μια πολύ πιο σταδιακή λύση στα δεινά της χώρας. Αντιθέτως, ο κεντροδεξιός αντίπαλός του, Μαουρίσιο Μάκρι, τάσσεται υπέρ μιας άμεσης θεραπείας-σοκ. Ο Σιόλι ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός στο να μην απομακρυνθεί υπερβολικά από τα δημοφιλή κοινωνικά προγράμματα της Φερνάντες αλλά παράλληλα παραδέχθηκε πως θα είναι ο εαυτός του και όχι ο άνθρωπος κάποιου άλλου όταν αναλάβει την εξουσία. Οπως και ο Μάκρι, ο Σιόλι μάλλον θα επιδιώξει να καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές που δεν έχουν συμμετάσχει στην αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας, τα γνωστά ως «αρπακτικά» funds όπως τα έχει χαρακτηρίσει η Φερνάντες, και τα οποία επιδιώκουν την αποπληρωμή των ομολόγων τους στο ακέραιο. Ενδέχεται μάλιστα να έχει περισσότερες πιθανότητες να το επιτύχει από τον αντίπαλό του καθώς θα πρέπει να εγκρίνει την όποια συμφωνία το Κογκρέσο της Αργεντινής στο οποίο πλειοψηφούν οι αριστεροί.

Ως πρώην αντιπρόεδρος της Αργεντινής υπό τον πρόωρα χαμένο σύζυγο της Φερνάντες, Νέστορ Κίρχνερ, ο Σιόλι γνωρίζει πώς να κινεί τους μοχλούς της εξουσίας, ενώ ο Μάκρι ενδέχεται να προσκρούσει σε ιδεολογικό τείχος. Μια συμφωνία θα μπορούσε να δώσει τέλος στον αποκλεισμό της Αργεντινής από τις διεθνείς αγορές χρέους και να την απαλλάξει από το καθεστώς του παρία. Ο προσφιλής στις επιχειρήσεις Μάκρι, δήμαρχος του Μπουένος Αϊρες, υποστηρίζει πως θα καταργήσει άμεσα τους ελέγχους στις κινήσεις κεφαλαίων και θα αφήσει το πέσο να διακυμανθεί ελεύθερα. Ο Σιόλι σκοπεύει να προχωρήσει πιο προσεκτικά, αλλά ίσως αναγκασθεί έτσι κι αλλιώς να υποτιμήσει το νόμισμα της χώρας. Στις αρχές της εβδομάδας το νόμισμα της Αργεντινής υποχώρησε στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα των 16,10 πέσος προς ένα δολάριο στη μαύρη αγορά, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν στην επικείμενη υποτίμηση όποια κι αν είναι η σύνθεση της νέας κυβέρνησης που θα αναλάβει τον Δεκέμβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή