Γ. Γκάουκ: «Οι τρομοκράτες δεν θα έχουν την τελευταία λέξη»

Γ. Γκάουκ: «Οι τρομοκράτες δεν θα έχουν την τελευταία λέξη»

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Ευρώπη μας αποτελεί ανάχωμα δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ακόμη και οι βίαιες επιθέσεις ισλαμιστών τρομοκρατών δεν δύνανται να το αλλάξουν αυτό», δήλωσε ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ και τόνισε ότι «οι τρομοκράτες δεν θα έχουν την τελευταία λέξη». Ζήτησε δε «η οργή μας για τους δολοφόνους να γίνει αποφασιστικότητα και ετοιμότητα για άμυνα».

«Η Ευρώπη έζησε μια νύχτα τρόμου. Και πάλι χτυπήθηκαν οι άνθρωποι στο Παρίσι. Η καρδιά της Γαλλίας ήταν ο στόχος των εχθρών των ανθρώπων. Και πάλι ήταν Γάλλοι εκείνοι που έγιναν αθώα θύματα. Ολόκληρη η Γαλλία θρηνεί και αυτός ο θρήνος δεν σταματάει στον Ρήνο, αλλά μας κυρίευσε όλους», δήλωσε ο κ. Γκάουκ σε τηλεοπτικό διάγγελμά του για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και επισήμανε ότι σπάνια ένοιωσε τόση εγγύτητα προς τους Γάλλους γείτονες όσο αυτή τη νύχτα, ενώ εξέφρασε την βεβαιότητα ότι αναρίθμητοι Γερμανοί συμπάσχουν με βαθιά οδύνη με τους ανθρώπους στην Γαλλία. «Όταν μετέφερα στον Πρόεδρο Ολάντ τα συλλυπητήριά μου, μπροστά μου είχα τα δολοφονημένα θύματα και τον πόνο των τραυματιών. Εμείς οι Γερμανοί θρηνούμε με τις οικογένειες των θυμάτων. Θρηνούμε με την Γαλλία», συνέχισε ο Γερμανός Πρόεδρος και υπογράμμισε ότι «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η οργή μας για τους δολοφόνους πρέπει να γίνει αποφασιστικότητα και ετοιμότητα για άμυνα».

«Και σε αυτό στεκόμαστε στο πλευρό των Γάλλων. Οι αξίες της Ευρώπης και η ελευθερία της Ευρώπης στην Ιστορία έχουν δεχθεί επιθέσεις από ισχυρούς εχθρούς. Παραταύτα η Ευρώπη μας αποτελεί ανάχωμα δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ακόμη και οι βίαιες επιθέσεις ισλαμιστών τρομοκρατών δεν δύνανται να το αλλάξουν αυτό. Είναι αλήθεια η περασμένη νύχτα μας συγκλόνισε βαθιά. Σε αυτή τη νύχτα συναντήσαμε τους φόβους μας και είμαστε γεμάτοι θλίψη. Αλλά οι τρομοκράτες δεν θα έχουν την τελευταία λέξη. Αυτή η νύχτα δεν θα έχει την τελευταία λέξη. Τις επόμενες μέρες και νύχτες θα υπερασπιστούμε με τη λογική μας, με την καρδιά μας και με την αποφασιστικότητά μας αυτό που οι Γάλλοι φίλοι μας φώναξαν κάποτε στην πολιτική ζωή της Ευρώπης: ελευθερία, ισότητα, αδελφότητα», κατέληξε ο ο Γιοάχιμ Γκάουκ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή