ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ βομβάρδισαν τα βυτιοφόρα πετρελαίου του ISIS στην Συρία

a10

Αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν για πρώτη φορά εκατοντάδες βυτιοφόρα με τα οποία το Ισλαμικό Κράτος μεταφέρει το πετρέλαιο που παράγει λαθραία στην Συρία. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, τουλάχιστον 116 φορτηγά καταστράφηκαν κατά τους βομβαρδισμούς οι οποίοι έγιναν την Δευτέρα, κοντα στην περιοχή Ντιρ αλ Ζουρ, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ISIS.

Στις επιθέσεις συμμετείχαν τέσσερα επιθετικά αεροσκάφη Α-10 και δύο βαρειά οπλισμένα AC-130 που βρίσκονταν στην Τουρκία.

Ο σχεδιασμός της επιδρομής είχε προχωρήσει πολύ πριν τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι την Παρασκευή και αποτελεί τμήμα ευρύτερης επιχείρησης με στόχο την διακοπή της χρηματοδότησης των επιθέσεων του ISIS μέσω του πετρελαίου. Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι το Ισλαμικό Κράτος κερδίζει γύρω στα 40 εκατ. δολάρια από την παραγωγή και την εξαγωγή πετρελαίου.

Μέχρι την Δευτέρα οι ΗΠΑ απέφευγαν να επιτεθούν εναντίον των περισσότερων από 1.000 βυτιοφόρα με τα οποία διακινείται το πετρέλαιο, κυρίως λόγω φόβων για απώλειες αμάχων. Για να ελαχιστοποιηθούν τέτοιες απώλειες, αμερικανικά αεροσκάφη έριξαν φυλλάδια στο έδαφος, καλώντας τους άμαχους οδηγούς να εγκαταλείψουν τα οχήματά τους.

Η νέα αμερικανική εκστρατεία φέρει τον τίτλο "Παλιρροιακό Κύμα ΙΙ", όπως είχε ονομαστεί και η επιχείρηση εναντίον του ανεφοδιασμού των Ναζί με πετρέλαιο από την Ρουμανία κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

Την Δευτέρα υπήρχαν στην περιοχή 295 βυτιοφόρα και τουλάχιστον το ένα τρίτο καταστράφηκε, σύμφωνα με τους αμερικανούς. Τα αεροσκάφη των ΗΠΑ έριξαν 24 βόμβες των 500 (pounds).