Μέρκελ: Η Γερμανία αναλαμβάνει την προεδρία της G20 το 2017

Μέρκελ: Η Γερμανία αναλαμβάνει την προεδρία της G20 το 2017

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη προεδρία της G20 θα ασκήσει το 2017 η Γερμανία, όπως αποφασίστηκε κατά την Σύνοδο Κορυφής της Ομάδας των Είκοσι στην Αττάλεια της Τουρκίας. Όπως δήλωσε η καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ, η Γερμανία θα συνεργαστεί με την Τουρκία που ασκεί την προεδρία για το 2015 και με την Κίνα που θα την διαδεχθεί για το 2016, καθώς, όπως εξήγησε, η G20 λειτουργεί με το σχήμα τρόικας.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, ο οποίος συμμετείχε στην συνέντευξη Τύπου της κυρίας Μέρκελ έλαβε τον λόγο, για να δηλώσει: «Καθώς σπανίως μπορώ να καταπιέσω ένα ειρωνικό σχόλιο, θα ήθελα να επισημάνω ότι στο πλαίσιο της G20 η λέξη "τρόικα" δεν είναι ακόμη απαγορευμένη. Εδώ επιτρέπεται ακόμη η χρήση της». «Κατάλαβα. Δεν είναι εδώ η Ελλάδα», σχολίασε η κυρία Μέρκελ.

Η προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί το κεντρικό θέμα της πολιτικής για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ από την Σύνοδο της G-20 στην Αττάλεια και σημείωσε ότι συζήτησε με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου την «φύλαξη των ελληνοτουρκικών συνόρων», μέσω της ατζέντας ΕΕ – Τουρκίας για την μετανάστευση.

«Ασχοληθήκαμε χθες το βράδυ εντατικά με το θέμα των προσφύγων. Ήταν σαφές ότι πρόκειται για παγκόσμια πρόκληση – το ΔΝΤ το είπε ήδη πριν από λίγες μέρες – άρα απαιτείται και παγκόσμια απάντηση» δήλωσε η κυρία Μέρκελ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της G-20 στην Αττάλεια. «Αυτό σημαίνει ότι ο καθένας έχει υποχρέωση να δώσει στους πρόσφυγες μια πατρίδα – ή μια προσωρινή πατρίδα – αλλά στην συζήτηση χθες, ήταν επίσης σημαντικό το ότι πρέπει να μετατρέψουμε, όπου είναι δυνατό, την παράνομη μετανάστευση σε νόμιμη.

Αυτό είναι ακριβώς που επιδιώκουμε τώρα στα ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα και αυτός είναι και ο λόγος που γίνονται τώρα εντατικές συνομιλίες – χθες και πάλι μεταξύ εμού και του Τούρκου πρωθυπουργού κ. Νταβούτογλου – για το πώς προχωρούμε με την φύλαξη των ελληνοτουρκικών συνόρων μέσω μιας ατζέντας ΕΕ-Τουρκίας για την μετανάστευση», ανέφερε η γερμανίδα καγκελάριος, και εξήγησε ότι αυτή η ατζέντα βρίσκεται τώρα υπό διαπραγμάτευση.

«Αν θέλουμε να προχωρήσουμε, πρέπει να δώσουμε, όσο γίνεται, τέλος στην παράνομη μετανάστευση» τόνισε η κ. Μέρκελ και εξήγησε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συζητήσει με την Τουρκία στο πλαίσιο της κατανομής των βαρών, για το ποια οικονομική βοήθεια μπορεί να δοθεί στην Τουρκία και ποιον αριθμό προσφύγων μπορεί κανείς να δεχθεί και κατόπιν να κατανείμει στην Ευρώπη. «Είναι όμως πολύ σημαντικό να μην έχουμε πλέον παράνομη μετανάστευση.

Όσο έχουμε, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για περαιτέρω θέματα». «Κεντρικό θέμα» για την κ. Μέρκελ, είναι «η προστασία των εξωτερικών συνόρων». Αυτό θα πρέπει να το συμφωνήσουμε «σε μια διαδικασία “χέρι με χέρι” με την Τουρκία και την ΕΕ, και σε αυτό το θέμα σίγουρα έχουμε μπροστά μας ακόμη πολλή συζήτηση εντός της ΕΕ.

Πιστεύω όμως, ότι αυτός είναι ο δρόμος τον οποίο οφείλουμε στους πρόσφυγες, ότι αυτή είναι η μορφή της κατανομής των βαρών την οποία οφείλουμε και στην Τουρκία, στην άμεση γειτονιά μας, και ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να χειριστούμε ένα τέτοιο πρόβλημα», ανέφερε η γερμανίδα καγκελάριος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή