Στη Λευκωσία ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Β. Σταϊνμάγερ

Στη Λευκωσία ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Β. Σταϊνμάγερ

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για μονοήμερη επίσκεψη φθάνει την Τρίτη στην Κύπρο ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος το μεσημέρι θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, αντιπροσωπείες των δύο χωρών θα παρακαθίσουν σε γεύμα εργασίας στο Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ στη συνέχεια οι δύο Υπουργοί θα προβούν σε δηλώσεις στους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης.

Οι δύο Υπουργοί αναμένεται ότι θα συζητήσουν, μεταξύ άλλων, τις εξελίξεις στο κυπριακό, τις διμερείς σχέσεις Κύπρου – Γερμανίας και τρόπους ενίσχυσης τους, τη μετανάστευση, καθώς επίσης και περιφερειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Το απόγευμα της Τρίτης, ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να μεταβεί στα κατεχόμενα, όπου και θα συναντήσει τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Σε δηλώσεις του προς το ΚΥΠΕ, ο Γερμανός αξιωματούχος είπε ότι στη διάρκεια της επίσκεψης του θα ζητήσει να ενημερωθεί περαιτέρω για τις διαπραγματεύσεις και θα επιδιώξει να τονίσει σε όλους τους εμπλεκόμενους ότι η Γερμανία θέλει να κάνει ότι είναι δυνατόν προκειμένου να στηρίξει αυτή τη διαδικασία. Μια λύση στο κυπριακό ζήτημα θα έστελλε ένα μήνυμα προς ολόκληρη την περιοχή πέραν από τα σύνορα της χώρας και ότι αυτός είναι ο λόγος που η Γερμανία και η ΕΕ παρακολουθούν τη διαδικασία με τόσο μεγάλο ενδιαφέρον, κατέληξε.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες της «Κ», κατά την επίσκεψη Σταϊνμάιερ αναμένεται ότι το Βερολίνο θα θέσει στη Λευκωσία το θέμα του ανοίγματος διαπραγματευτικών κεφαλαίων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση προς επανενεργοποίηση της ενταξιακής της διαδικασίας. «Ακόμη και να μην μας το θέσει ο ίδιος», υποστήριξε στην «Κ» αρμόδια κυβερνητική πηγή, «θα το θέσουμε εμείς αποσαφηνίζοντας και τις προθέσεις μας πως για να αρθούν οι λόγοι που η Κύπρος διαφωνεί με το άνοιγμα κεφαλαίων τα οποία έχει παγώσει θα πρέπει η Τουρκία να πράξει τα δέοντα. Γι αυτό και οι παραινέσεις τους» προσθέτει η ίδια πηγή, «θα πρέπει πρώτα να στραφούν προς την κατεύθυνση της Άγκυρας».  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή